Akció!

Paleolit Életmódmagazin 2016/3

795 Ft 199 Ft

Leírás

A lap tartalomjegyzéke

Az elszabadult és területileg egyenlőtlen gazdasági fejlődés kö vetkeztében a haladás, a növekedés, a felgyorsult tempó ijesztővé vált. Kiszámíthatatlan lett a jövőnk. Nem tudjuk, nem a teljes összeomlás vár-e ránk ezen az úton haladva, vagy időben észbe kapunk, és képesek leszünk egy emberibb világot teremteni. Ezekre a kérdésekre az egyszerűsítéstől (lásd a magazin 2016/2. számában) a slow-on, a nem növekedésen, a fenntarthatóságon, az önszabályozáson át a tudatos vásárlásig a legkülönbözőbb törekvések és mozgalmak keresik a megfelelő megoldást.

Egyik nép nevelési stílusát, gyermekekkel való bánásmódját sem érdemes vakon követni, vagy idealizálni, hiszen az az adott nép életkörülményeit, tradícióit, hiedelemrendszerét tükrözi vissza. Annyi “paleo” nevelési stílus létezik, ahány törzsi kultúra. Ugyanakkor mégis tanulságos lehet látni, egy-egy természeti nép miként neveli fel gyermekeit.

Generációk nőttek fel abban a tudatban, hogy az oltások az orvostudomány legnagyobb vívmányai közé tartoznak, és hogy oltások nélkül évente ezrével, ha nem százezrével halnának meg az emberek.

Szex a paleolit korban, szaporodás a genetikai ipar korában: régen sem (csak) a szaporodás miatt csinálták, a közeljövőben pedig a szaporodás kedvéért várhatóan alig fognak szexelni az emberek. A kettő közötti átmeneti korban az orvosok voltak azok, akik kemény munkával, majd gépek segítségével orgazmushoz juttatták a nyugati nőket.

Külön illata van őszkor mindennek, ami Magyarországon tavasszal és nyáron termett – amint a búcsúcsók a legédesebb minden csók között. Gyönyörű országnak gyönyörű illatai szálldosnak a levegőben, amint a virág sem kérdezi, hogy szegény vagy gazdag ember szagolgatja őt. (Krúdy Gyula)

A legutóbbi ezredforduló környékén a nyugati orvostudomány újra vizsgálni kezdte azokat a pszichedelikus növényeket, amelyek segítségével a paleolit kor sámánjai gyógyítottak. Mint kiderült: túl hatékonyak. Melyik gyógyszergyárnak érné meg olyan szereket gyártani, amelyeket elég egyszer fogyasztani, és még csak nem is szabadalmaztathatók? Mennyi profit kerül majd ki a Big Pharma zsebéből, ha újra széles körben használhatjuk őket?

A kajak-kenusok központi vízitelepén szorgalmasan edz nap mint nap egy „kívülálló”, aki nem száll vízre, inkább nehéz vasgolyókat emelget. Az egyik legjobb ebben a műfajban hazánkban, és a nemzetközi porondon is eredményes, mellesleg a tanítványai is szép sikereket érnek el. Hazánkban is egyre népszerűbb erőnlétiedzés-irányzat a kettlebell, illetve versenyváltozata, a girja. Ismerkedjünk most meg egy igazi szakértővel, aki a paleo étrenddel tovább tudta javítani a teljesítményét az elmúlt években.

Mióta elindult a hazai paleo mozgalom, sokat hallhattunk, olvashattunk a természeti népek étkezéséről, életmódjáról. Az ő szokásaikat próbáljuk újra felfedezni és beilleszteni modern életünkbe. Egy mai embernél ez több szempontból is nehézségekbe ütközik, egy paleo tábor alkalmával azonban legalább néhány napra belekóstolhatunk, milyen is lehet a vadonban élni.

Ősközösség, teljes egyenlőség, kizárólagos vadászó-gyűjtögető életmód és vegyes táplálkozás: az Észak-Tanzániában élő hadzák pontosan úgy élnek, ahogy az idealizált paleolit életmódot elképzeljük.

Magyar származású hegedűművészünket előbb ismerték külföldön, mint itthon. Nemzetközi tapasztalata ellenére hazahúz a szíve, feleségével és két fiával Budapesten él. A belső és a külső harmónia egyaránt fontos szerepet játszik az életükben, így magától értetődő, hogy egészségesen étkeznek, paleo elvek alapján.

Az emberiség táplálkozásában a mezőgazdaság kialakulása után tízezer évvel, a 19. században következik be a második legjelentősebb forradalom. A változások az egész világra kiterjednek, és napjaink táplálkozását is alapjaiban határozzák meg. Az iparosodás radikálisan átformálja az élelmiszerkészítést, miközben az emberek többnyire ugyanúgy főznek, mint évszázadokkal korábban.

Talán még a ruhaboltokban sem változnak olyan gyorsan a trendek, mint a gasztronómiában. Étterem annyi van, mint égen a csillag, a verseny szoros, mindig ki kell találni valamit, amivel be lehet csábítani az éhes és legfőképp különleges élményre vágyó vendégeket. Mivel az emberek ingerküszöbe mind magasabbra emelkedik, sorra nyílnak az olyan vendéglátóhelyek, amelyek a finom falatokon túl leginkább valamilyen furcsa megoldással próbálnak kitűnni a kínálatból.

Hogyan ássák alá a védőoltások természetes immunitásunkat, és mit tehetünk az egészségünk visszaszerzése érdekében?