Paleolit Életmódmagazin 2016/1

795 Ft

Leírás

A lap tartalomjegyzéke

Valljuk meg őszintén, nyugati kultúránk az anyák kultúrája. Szerepük kiemelkedő    a családban  és a gyermeknevelésben, de adódik a kérdés: mit  tudunk az apák hasonló, a családban és gyermekük életében betöltött szerepéről? Vajon milyen sze­repet játszanak az apák a gyermek egészséges életében, agyi, kognitív fejlődésében, szociális érzékenysége kialakulásában? Az apák pusztán a létfenntartást, a biztonságos anyagi hát­ teret biztosítják a család működéséhez, vagy másban is elen­gedhetetlenül fontosak?

A demencia, vagyis az időskori elbutulás gyakoribb, mint a mell­rák, a legtöbb ember mégsem veszi komolyan ezt a veszélyt, mi­közben a média folyamatosan a mellrák elleni küzdelemtől és a kockázatok tudatosításától hangos. Az más kérdés, hogy az ijesztgetésen túl megelőzésként a mammográfiát ajánlják.

A paleolit életmód alapkövei a helyes étkezés és a testmozgás. Mindez önmagában még nem különböztet meg minket főem­lős rokonainktól vagy akár az állatvilág többi tagjától. Van­nak bizonyos kizárólag az emberre jellemző, velünkszületett tulajdonságok, amelyek a modern embert éppúgy jellemzik, mint a dzsungel mélyén élő, elszigetelt népcsoportok tagjait. Járjunk utána, melyek ezek!

Még komoly táplálkozáskutatók is megkérdőjelezhetetlen igazságnak vélik azt, hogy a köszvényt a sok hús fogyasztása okozza. A nyugati orvoslás a húgysavat közellenségnek tekinti, összetévesztve az okozatot az okkal. Valójában evolúciós oka van annak, hogy az ember egyik jellemzője a magas húgysav­ szint, s a legújabb kutatások szerint ez komoly védelmet jelent a neurodegeneratív betegségekkel szemben.

Marihuána, kannabisz vagy kender (Cannabis sativa) az a növény, amit az emberiség először kezdett nem  kizáró­lag táplálkozási  célból termeszteni: azonkívül, hogy magja egyedülálló    tápanyagforrás    (fehérjéi    minden    aminosavat tartalmaznak, esszenciáliszsírsav-tartalma a legmagasabb               növényeké között, omega-3-omega-6 aránya ideális), vi­rágát  és leveleit a legrégebbi  korok óta  használjuk gyógyszerként, rostjából  vászon,  papír   és  kötél, magjából  pedig olaj készíthető.

A szegénység az oka? Az éhezés? Kulturálisan szentesített ősi törzsi szokás vagy hatékony gyógymód? A megbomlott, zavart elme kórképe vagy adaptív viselkedés? A pszichiátria a mindent felcsippentő szarka latin neve, a Pica pica után a pica szóval je­löli a hagyományosan nem ehetőnek tartott ételek (hamu, festékdarabkák, papír, fa, üveg, kő, nyers burgonya, haj, agyag stb.)
fogyasztását.

A száj ízlelőbimbóin megtaláltak egy hatodik féle receptort; az oleogustusnak elnevezett alapíz a zsírok, konkrétabban a zsírsavak íze. Mindez evolúciós szempontból logikus: ha a zsír ugyan­ olyan fontos tápanyag, mint a szénhidrátok, a fehérjék vagy a só, kell lennie valaminek, ami felhívja rá a figyelmünket.

Vannak, akiknek a maratoni futás rövidtávnak számít, ők az ultramaratonisták. Egy 5o mérföldes rohanás itt, egy 100 kilo­méteres ott, 12 órás vagy éppen 24 órás verseny: ez az ő világuk. Ismerkedjünk meg a sikeres amerikai hosszútávfutóval, aki út­törő az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrenddel
folytatott sportolásban!

Őseink vadászó-gyűjtögető életmódja napi szintű változa­ testmozgással járt. A mozgás koordinálását is az agy végzi, modern ember ülő életmódja azonban nem veszi igénybe kellően ezt a funkciónkat. A sportnak számtalan területen van bizonyított egészségvédő hatása, lássuk, milyen fontos szerephez juthat a szellemi  leépülés megakadályozásában!

A következő gyakorlatsort azoknak javaslom, akik ülőmunkát végeznek, és gyakran fáj a hátuk, derekuk, illetve azoknak, akik nem szeretnék, hogy a hasuk megereszkedjen a fagyástól, in­kább feszes és lapos legyen. Ez a néhány gyakorlat reggel vagy este könnyedén beiktatható a mindennapi életünkbe, nem kell hozzá sok idő, csak pár perc.

Szabó Győző jelenleg az ország egyik legfoglalkoztatottabb szí­nésze. Havonta új szerepekre, bemutatókra készül, éttermet nyitott a belvárosban, egy kamasz lány és egy kisfiú boldog apukája. Nagyon pörgős az élete, éppen ezért fontos számára, hogy mindennap kirobbanó formában legyen. Úgy véli, kifogyhatat­lan engergiáját a paleolit  táplálkozásnak köszönheti.

A következő közösség, amelyet szemügyre veszünk, a szó szoros értelmében véve nem is tartozik a természeti népek közé, hiszen tagjai nem vadászatból és gyűjtögetésből élnek, hanem kertmű­velők. A szinte csak állati eredetű táplálékot fogyasztó, húson és zsíron élő eszkimókkal szemben a másik végletet a magas szén­hidráttartalmú étrenden élő csoportok képviselik, akik közül a kitavaiak vonták leginkább magukra a kutatók figyelmét.

A mindennapi kenyér nélkül sokan elképzelni sem tudják az éle­tüket. Hogyan és miért vált a búza látszólag nélkülözhetetlenné az európai ember számára? És miért a gazdagok mondanak le inkább a kenyérről, mint a szegények?

A férfi mindig is kereste a nő kegyeit és figyelmét, s mindig ki akart tűnni valami olyan teljesítménnyel, ami jobb, érdekesebb, hasznosabb, mint a többi férfié. Így alakultak ki sokezer év alatt a tudomány és a művészetek.

Korunk egyik legnagyobb orvosi problémáját a daganatos elváltozások mihamarábbi diagnosztizálása és kezelése  jelenti. A kedvenceink körében – ellentétben a vadon élő állatokkal – szintén az egyik vezető halálok a sejtek kóros elszaporodása. A kutyák és a macskák daganatos elváltozásai közül az egyik leggyakoribb az emlőmirigyek daganatos megbetegedése.