Paleolit Életmódmagazin 2015/1

795 Ft

Leírás

A lap tartalomjegyzéke

Amikor egy fiatal házaspár hazaviszi első gyermekét, estefelé egy kicsit tanácstalanul állnak az újszülött felett, mihez kezdjenek, hol aludjon, velük vagy az apa által nagy nehezen összerakott kiságyban? A kérdés körüljárásához, akár cikksorozatom korábbi részeiben, az evolúciós kutatásokat hívom segítségül.

Az első hónapok után újabb mérföldkő érkezik el a kisbaba életében: ez a szilárd ételekkel való megismerkedés időszaka. Hogy ez pontosan mikorra esik? A hivatalos ajánlások helyett a legjobb, ha magát az érintettet kérdezzük!

A  paleolit  táplálkozásra  való  áttéréskor  fejtörést  okozhat a tejtermékek helyettesítése. Mit kenjünk a kenyérre, ha vajat, pláne margarint nem lehet? Mivel pótolható a tej, tejföl? Egyrészt a megszokott, régi ízek iránti vágy, másrészt a változatosságra való törekvés hajt bennünket a tejtermékek alternatíváinak  felkutatásában.

A rák mint népbetegség megállíthatatlanul terjed, miközben az újabb és újabb, egyre megfizethetetlenebb tumorellenes terápiák rendre kudarcot vallanak…

A nyugati népesség körében néma járványként terjed a magas vérnyomás. Három emberből egy magas vérnyomásban szenved. Bár az orvosi gyakorlatban a120-139/80-89 Hgmm közé eső vérnyomást még csak kezelésre nem szoruló prehipertenziónak nevezik, az epidemiológiai vizsgálatok szerint normál vérnyomásnak a 115/75 Hgmm (szisztolés/diasztolés) alatti tekinthető.

Az evolúciós orvoslás a ’90-es években született, új tudományág, ami betegségeink alapjainak kifejlődését, alakulását kezdte vizsgálni. Az azóta eltelt időben azonban már kilépett a mesék, elképzelések birodalmából, és konkrét, jól meghatározott javaslatokat, megoldásokat képes nyújtani a jelenlegi orvostudomány számára.

Tény, hogy az ősember nem használt elektromosságot, amint a hozzá hasonló, ma élő természeti népek sem, hiszen az evolúciós időskálán nézve igencsak új dologról van szó, napjainkban viszont az életünk megkerülhetetlen része lett. Vajon milyen biológiai hatásai vannak, veszélyes-e vagy sem? Ennek jártunk utána.

A 2014/3. számban bemutatott JgG4-alapú ételintolerancia-vizsgálatok eredményei után ezúttal egy újabb paleofüggetlen terület, az endotoxin-kutatás látszik igazolni a paleo alapvetéseit. 2011-ben Bruce A. Beutler (más kutatókkal megosztva) kapta az orvosi Nobel-díjat az endotoxinok területén folytatott kutatásaiért.

Összegyűjtjük azokat a kutatási eredményeket, amelyek segíthetnek annak megértésében, hogyan hat a gravitáció az emberi szervezetre, és miként tudjuk felhasználni ezeket az ismereteket arra, hogy egészségesebben éljünk

A munkahelyén, vagyis egy edzőteremben faggattuk a rendkívül céludatos, szorgalmas és sokoldalú fitneszvilágbajnok edzőnőt. A szakmájában egy fogalom, igazi példakép, gyerekkora óta rengeteget dolgozik irigylésre méltó alakjáért, és tudását igyekszik továbbadni tanulóinak. Pillantsunk be hétköznapjaiba, ismerjük meg hitvallását
és paleós étkezési szokásait!

A világon él néhány nép, akikről mindenki úgy tudja, hogy tagjai kivételesen egészséges és hosszú életet élnek, természetes hát, hogy mind a tudósok, mind az egyszerű emberek fantáziáját megmozgatják. Vajon adottságaik különleges genetikai hajlamnak köszönhetőek? Esetleg az életmódjukban, az étrendjükben keresendő a kulcs? Egyáltalán, igaz-e minden esetben mindaz, ami a nagyvilágban elterjedt róluk?

Nagy valószínűséggel minden paleolit életmódra váltó ember a táplálkozása megreformálásával kezdi, általában valamilyen betegség megelőzése vagy konkrét betegség miatt. Nem szabad azonban elfelejtkeznünk arról, hogy veszélyes anyagok, vegyszerek nemcsak a tányérunkból, hanem más forrásokból is kerülnek a szervezetünkbe.

Otthonos kávézó fogad a Kálvin tér mellett. Lenmagot formázó asztalkák, rajtuk gyertya ég. Az antik szekrényen alapanyagok, vitaminkészítmények és könyvek sorakoznak. Az egyik hűtőben adalékmentes húskészítmények, a másikban saláták, zöldség- és gyümölcslevek kínálják magukat. Van friss szendvics és kapucsínó, kávé. Mindegyik paleo, és most csupán a fő attrakciókat kiegészítő termékeket soroltam fel. Az Ehetemmm ugyanis egy paleopékség, péksüteményeik minőségére pedig olyannyira odafigyelnek, hogy még a lekvárt is maguk főzik méltán nevezetes islerjükhöz. Kiss Noémi álma valósult meg itt, és olyan álom ez, ami – sok paleós történetéhez hasonlóan – egy rémálommal kezdődött.

Interjú Sinka Milénával, aki nélkül a hazai paleomozgalom ma már elképzelhetetlen lenne

Nem kell ahhoz a paleolit táplálkozás követőjének lenni, hogy valaki a gyakori fogyasztásra, főként az evésre, ivásra buzdító nyomást kellemetlennek érezze. Az utca, a média tele van élelmiszerek, nassolnivalók reklámjaival, úton-útfélen büfék, gyorséttermek sorjáznak, de a mindennapi társas, A közösségi szituációkhoz is gyakran kapcsolódik evés és ivás, ami alól csak nehézségek árán tudja kivonni magát az ember. Ha valaki bármilyen egészségügyi ok vagy meggyőződés miatt valamiből nem szeretne enni, magyarázkodnia kell. Az ember társas lény, a közös étkezésekkor burkoltan az egymáshoz való viszonyulás is megjelenik: ha ilyen helyzetekben rendszeresen feszültségek merülnek fel, rossz szájízzel esszük még azt is, amit szeretünk.

A szívbetegségek állítólag gyógyíthatatlanok, az állatorvosok és a szakkönyvek kizárólag gyógyszeres, tüneti kezelést javasolnak. A gének igényeinek megfelelő táplálás azonban nemcsak megelőzi a szívbetegségek többségét, hanem a már kialakult problémák esetén is javulást lehet vele elérni.