Akció!

Paleolit Életmódmagazin 2014/3

795 Ft 199 Ft

Leírás

A lap tartalomjegyzéke

A mi nemzedékünk még nem igazi paleolit nemzedék, hiszen mi nem beleszülettünk ebbe az életmódba, csupán elkezdtük megváltoztatni a jelenleg még fennálló étkezési, illetve az életformát érintő szokásokat. A megkérdőjelezés időszaka és a kezdeti tapogatózás után mára megszilárdultak a táplálkozás alapelvei, és azt hiszem, most életünk többi részének hasonló átalakítása következhet. A mozgás, a sportolás átértékelése is jó úton halad, megkezdődött a teljes élet és a boldogság keresése a minden­ napokban: az egyszerű hétköznapok értelmessé tétele.

Cikkünk előző részében annak kérdését jártuk körül, vajon valóban olyan nyomorúságos és tudatlan életet élt-e az ősember, illetve él­nek korunk természeti népei, mint amilyennek azt mi, ,,civilizált” em­berek képzeljük. Alább a rövid életű, elhízott és beteges ősember mítoszával, valamint azzal foglalkozunk, vajon tényleg az emberi élet elengedhetetlen tartozéka-e az intéz­ményesített oktatás, egészségügy vagy bűn­üldözés.

Miért nem tud a nyugati orvoslás a rákkal megküzdeni? Azért, mert rejtélyes okokat keresnek, karcinogéneket és rákra hajla­ mosító géneket, miközben a valódi ok ott van az orrunk előtt. Ahogy a levegőt sem vesszük észre, mert benne élünk, az élet­ módunk is olyan természetesnek tűnik, hogy kinek jutna eszé­ be a rák okát benne keresni.

Divatos téma a paleolit életmód, rengeteget olvashatunk róla, és úgy tűnik, a paleóhoz mindenki ért. Ismerjük a dietetikusok véleményét, tudjuk, mit mondanak az orvosok, mit gondol az utca embere – aki egyébként alig ismeri a paleót. Hetente jelennek meg cikkek, amelyekből kiderül: mi csak húst eszünk hússal, és azt is leginkább nyersen! Kritikusaink szerint erre fog rámenni az egészségünk, de mi ennek ellenére valami érthetetlen oknál fogva mégis tovább folytatjuk a paleózást. És ha nem lenne elég, hogy saját egészségünket rongáljuk, még ökológiai világvál­ ságot is előidézünk. Mindez pedig miért történik? Mert minket folyamatosan félrevezetnek és befolyásolnak, azaz mi vagyunk a Nagy Paleobiznisz Naiv Áldozatai – állítják kritikusaink.

A koleszterinhipotézis, mely szerint a szív- és érrendszeri betegségekért az állati zsírokat és a koleszterin fogyasztását kell okolnunk, a kezdetektől hamisításokra épült, figyelmen kívül hagyva az emberi evolúciót és az emberi szervezet működését. A hivatalos doktrina árnyékában egyre több kutatás mutatott rá az elmélet tarthatatlanságára. Mára éppen a koleszterinteória szolgáltat bizonyítékokat arra, hogy nem a zsírok, hanem a szénhidrátok az okai a kardiovaszkuláris megbetegedéseknek.

Amennyiben a koleszterin okozná a szívbetegséget és a szívhalált, akkor le kellene csökkenteni a koleszterinszintet, és máris megoldottuk a problémát. Ez a nyugati orvoslás hiú reménye. Ha ez működne, mára már nem léteznének szívbetegek, és az emberek több mint fele nem halna meg szív- és érrendszeri  betegségekben.

Természetesnek vesszük, hogy az állatok jól bírják kint a téli mínuszokat, mi pedig kabátban járunk és fűtött házakban élünk. Vajon az ember is képes lenne átállni téli üzemmódra? Az utóbbi időben sikeresen alkalmazzák a hideget különféle betegségek kezelésében: vajon miért működnek ezek a terápiák, mi állhat a háttérben? Ha már paleózunk, nézzük meg, mit árul el a történelmünk erről a kérdésről!

Nehéz definiálni az egészséges bélflórát, így a hozzá vezető út is bizonytalan.  Sajnos a különböző egészségfórumok, reklámok és véleményformáló szakemberek állításai alapján könnyen azt gondolhatjuk, hogy a pre- és probiotikumok rendszeres fogyasz­tása szavatolja bélflóránk egészségét.

Korunk legelterjedtebb népbetegsége az elhízás, mely nemcsak esztétikai probléma, henem az egészségünket is veszélyezteti: a cukorbetegség, a vérnyomásproblémák, a szív-, érrendszeri- és endokrin megbetegedések mind a következmények közé tartoznak.

A paleolit étkezés nem diéta. Életmód, amelynek elsődleges célja nem a jobb kinézet, hanem az egészség, amin keresztül azonban azt is elérhetjük, hogy jobban nézzünk ki

Ismerkedjünk meg egy sokszoros magyar bajnok és világrekorder sportemberrel, akinek sokan megirigyelhetnék az élethez való hozzáállását. Rendkívül sokoldalú, igazi örökifjú, akit már többször is padlóra küldött az élet, ám kjtartásának köszönhetően mindannyjszor fel tudott állni. Megkérdeztük, hogyan ismerkedett meg a paleolit táplálkozással, és miképp tudja beilleszteni aktív mindennapjaiba?

A táplálkozással foglalkozó szakemberek már számos, a táplálékkal elfogyasztott anyagról állítottak rosszat, majd néhány évtized múlva épp az ellenkezőjét. Sok kétes hírű tápanyag akad ma is, melynek a megítélése megosztja a szakembereket. Ide tartozik a koleszterin: szerepéről – főleg az ember vonatkozásában – ma is heves vitákat folytatnak. Az állatorvoslásban jóval kevesebbet foglalkoznak vele, pedig semmivel sem elhanyagolhatóbb, mint az ember esetében, nélküle ugyanis nem léteznénk sem mi, sem kedvenceink.

Az előítélet sokszor tudományos álcában jelenik meg, ennek egy fajtája a patologizálás, amikor valaki egy neki nem tetsző viselkedésformát összemos egy létező pszichiátriai diagnózissal, azt sugallva, hogy az a „normális’: amit a többség követ. De vajon betegség-e, ha felismerjük a nyugati étrend veszélyeit, és tudatosan törekszünk az evolúciósan optimális táplálkozásra?

Nincs két egyforma ember, amint a természetben sem fordul elő két egyforma élőlény, így az életmódváltás folyamata és következményei sem lehetnek azonosak: ez a személyre szabott paleo. Az egyetlen dolog, amiből kiindulhatunk, az a kutatások és a gyakorlati tapasztalatok által kidolgozott paleolit szabályrendszer,de az egyéni motivációk igen eltérőek lehetnek, és az átállás folyamata másként zajlik le minden egyes embernél.

Az alábbiakban azon tapasztalatokat összegezzük, amelyeket a rendelőnkben elvégzett ételintolerancia-vizsgálatok eredményei szolgáltattak. Az általunk alkalmazott intolerancia- és vizsgálat egy immunoglobulin, a G4 (lgG4) vérszintmérésén de alapuló módszer, ami az élelmiszerekben található fehérjék elleni immunválasz erősségéről ad tájékoztatást. Az eredmények ,,paleofüggetlenü” is alátámasztani látszanak a paleolit táplálkozás alapvetéseinek relevanciáját.