PALEO életmód- és gasztromagazin 2017/1

795 Ft

Leírás

A lap tartalomjegyzéke

A placebo története összefonódik az orvoslás történetével; sokáig  ez tett „hatásossá” hatástalan terápiákat, aztán jött a nagy “leleplezések” időszaka; majd –  haladva a ma felé –  felfedezték, hogy a placebohatás valódi hatás. Nem a placebo változott, hanem az  emberi elme viszonya ősi képességünkhöz.

A modern világban hozzászoktunk, hogy az élelmiszerek egész évben, éjjel-nappal elérhetők, óriási választékban. Az ember evolúciója során azonban ez korántsem volt így, gyakran voltak táplálékhiányos időszakok is, amelyekhez a szervezetünk jól al­kalmazkodott, és a böjtölés szinte minden vallás ajánlásaiban megtalálható valamilyen formában. Nézzük meg, milyen életta­ni hatásai vannak a táplálékmegvonásnak, veszélyes-e, vannak-e előnyei, és hogyan érdemes átültetni a gyakorlatba!

Százezer évvel ezelőtt legalább hat különféle emberfajta élt a Föl­dön, azonban egy forradalmi változás következtében mára csak a Homo sapiens maradt. Mi tette lehetővé fajtánk egyeduralmát, és hogyan vezetett ez a paleolit kori forradalom az egyének számára katasztrófának  bizonyuló  mezőgazdaság  kialakulásához?

Az utóbbi pár hónapot lakáskereséssel töltöttük, rengeteg házat, lakást néztünk meg, és a házak 8o százalékában a központi helyet a kandalló foglalta el. Valamiért a mai modern embernek is bel­ső vágya, hogy napi kapcsolatban maradjon olyan jelenségekkel, amelyek fontosak voltak számára a régmúltban – és ilyen a tűz is.

Mára bolygónknak  szinte minden  négyzetméterét felderítettük, a Föld valamennyi szegletében elterjedt a civilizáció és az azzal járó  életforma, étrend, kivéve talán a világunk legzordabb, legélhetet­lenebb vagy legnehezebben megközelíthető tájait: a sarkvidéket,  az őserdők mélyét és a sivatagokat. Ide szorultak vissza azok a né­pek, amelyek még az emberiség eredeti, természetes útját járva élik  a napjaikat. Mára azonban csupán néhány olyan törzs maradt, amelyeket egyáltalán nem legyintett meg a civilizáció szele.

A manapság  népszerű sportágak és versengés gyökerei a vadon élő  törzsek múltjában  és jelenében  keresendők. Vajon  milyen játékaik, versenyeik vannak a természeti népeknek?

A nouvelle cuisine (új konyha), mint a mozgalmak általában, megosztja az embereket. Akadnak, akik azt is kétségbe vonják, hogy valaha létezett (ők azok, akik lemaradtak a hullámról). Má­sok szerint, akik mindig a következő haszonnal kecsegtető divat­hullámot várják, már régen ki is ment a divatból. Megint mások úgy tesznek, mintha nem tudnák, hogy a nouvelle cuisine miről is szólt, és továbbra is amellett állnak ki, hogy csak kétféle szakácsművészet létezik: a jó és a rossz.

Mikor elégedetten hátradőlve már-már azt gondolhatnánk, hogy gasztronómiánknak mégiscsak akad egy megingathatatlanul igaz története, rá kell jönnünk, hogy mégsem. A mítoszrombolók oly hosszú időn át és oly sokszor ismételgették, hogy a székelyeknek semmi közük a székelykáposztához, és az étel Petőfi barátjáról, Székely József főlevéltárosról kapta a nevét, hogy a végén tényleg elhittük, ez az igazság, pedig dehogy.

Nincs már messze az az idő, amikor a Földnek 9 milliárd embert kell eltartania, méghozzá  úgy,  hogy  közülük  lehetőleg senki ne haljon éhen. Szakemberek szerint az egyik kitörési pon­tot a humán élelmezési céllal tenyésztett rovarok jelenthetik, amelyek közül jó néhányat már amúgy is rendszeresen fogyasztanak a világ különböző pontjain. Amit ma gusztustalannak találunk, az a jővőben igazi ínyencségnek számíthat majd.

A placebohatás nem az orvostudo­mány  legjobban  vizsgált területe. A kedvenc háziállataink esetében pedig még az is kérdéses, hogy egy­általán létezik-e, vagy sem. Egy so­kat vitatott kérdésről szól e cikk.

Napjaink egyik legégetőbb globális problémája a Föld megóvása és a természettel összhangban lévő, fenntartható élet kialakítá­sa lett. Nem csoda tehát, hogy emberek milliói igyekeznek olyan működő megoldásokkal előrukkolni, amelyekkel hatékonyan és nem mellékesen villámgyorsan tehetünk valamit élőhelyünk érde­kében. Szerencsére ez nem utópia többé, ezért összegyűjtöttük a legjobb ötleteket, kezdeményezéseket a világ minden tájáról – ké­szüljön, mert hamarosan az ön otthonába is begyűrűzik néhány!

  • Húsvéti finomságok
  • Különlegességek bárányból
  • Vendégváró ünnepi sütemények
  • Ízletes ételek 30 perc alatt