Főoldal » Táplálkozástörténet

Táplálkozástörténet

Dr. Radnóti Alice: A modern étrend története – teljes őrlésű gabonák, müzlik és gabonapelyhek

Napjainkban számos olyan ételféleség létezik, amelyek fogyasztását természetesnek vesszük, pedig csupán a modern idők hajnalán, az ipari forradalom alatt vagy után terjedtek el, néha pedig csak egy véletlen felfedezésnek vagy marketingfogásnak köszönhették a népszerűségüket. A legtöbb ilyen élelmiszer az Újvilágból terjedt el. Gabonapelyhek, növényi zsírok, üdítőitalok… Nem sokkal ezelőtt még semmi sem korlátozta, hogy egy új találmányról bármilyen állítást hangoztassanak ...

Tovább >>

Csíki Sándor: A székelykáposzta története, avagy amikor a mítoszrombolást romboljuk

Mikor elégedetten hátradőlve már-már azt gondolhatnánk, hogy gasztronómiánknak mégiscsak akad egy megingathatatlanul igaz története, rá kell jönnünk, hogy mégsem. A mítoszrombolók oly hosszú időn át és oly sokszor ismételgették, hogy a székelyeknek semmi közük a székelykáposztához, és az étel Petőfi barátjáról, Székely József főlevéltárosról kapta a nevét, hogy a végén tényleg elhittük, ez az igazság, pedig dehogy. A középkor végén ...

Tovább >>

Csíki Sándor: La nouvelle cuisine – Az új francia konyha örök tanulságai

A nouvelle cuisine (új konyha), mint a mozgalmak általában, megosztja az embereket. Akadnak, akik azt is kétségbe vonják, hogy valaha létezett (ők azok, akik lemaradtak a hullámról). Mások szerint, akik mindig a következő haszonnal kecsegtető divathullámot várják, már régen ki is ment a divatból. Megint mások úgy tesznek, mintha nem tudnák, hogy a nouvelle cuisine miről is szólt, és továbbra ...

Tovább >>

Megmentőnk az elveszejtőnk

A mindennapi kenyér nélkül sokan elképzelni sem tudják az életüket. Hogyan és miért vált a búza látszólag nélkülözhetetlenné az európai ember számára? És miért a gazdagok mondanak le inkább a kenyérről, mint a szegények? Már harmincezer éves régészeti leletek is bizonyítják, hogy az ősemberek kemény héjú, apró magvakat őröltek meg, hogy ehetővé tegyék őket. Szinte mindegyik ma ismert természeti nép, ...

Tovább >>

A paleo kritikája?

A gabonaféleségek nem alkották szerves, kiemelkedő részét sem őseink, sem pedig a mai természeti népek táplálékának, bármit is próbálnak egyes tudós emberek az utóbbi időkben felmerülő maradványok alapján sugalmazni. Egy tudományos elképzelés, elmélet fejlődésének fontos része az állandó megújulás, a folyamatos korrekció. Ennek a korrekciónak az alapját a kritikai megjegyzések adhatják. Van egy elképzelésem a világ működéséről, ennek az gondolatnak, ...

Tovább >>

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. A böngészés folytatásával jóváhagyja a cookie-k használatát. További információk

Kedves látogatónk!
A cookie-k, vagy sütik kis adatfájlok, amelyeket a böngésző helyez el a felhasználó számítógépén, vagy eszközén. A weboldalak így olyan információkat képesek tárolni, amelyek hatékonyabbá és kellemesebbé teszik a böngészést.
Weboldalunk is ilyen sütiket használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. Ezek a sütik nem tárolnak személyes adatokat.
A sütiket Ön bármikor törölheti a böngészőjében, vagy akár beállíthatja a sütik teljes elutasítását is, ez esetben viszont nem garantált a honlap hibátlan működése.

Bezárás