Főoldal » Táplálkozás

Táplálkozás

Mi az a paleo?

Egy jópofa videó a németektől, amely bemutatja a paleo lényegét. A fordítás az alábbiakban olvasható: Mi az a paleo? Manapság sok ember küzd túlsúllyal, állandó fáradtsággal, bőrproblémákkal vagy komoly betegségekkel. De ezek a civilizációs betegségek csak azóta léteznek, mióta túlságosan finomított és feldolgozott élelmiszerekkel: gabonával, tejjel, cukorral és rossz zsírokkal táplálkozunk. Pedig a 2,5 millió éves emberi evolúció egyértelművé teszi, ...

Tovább »

A világ legfurcsább éttermei

Talán még a ruhaboltokban sem változnak olyan gyorsan a trendek, mint a gasztronómiában. Étterem annyi van, mint égen a csillag, a verseny szoros, mindig ki kell találni valamit, amivel be lehet csábítani az éhes és legfőképp különleges élményre vágyó vendégeket. Mivel az emberek ingerküszöbe mind magasabbra emelkedik, sorra nyílnak az olyan vendéglátóhelyek, amelyek a finom falatokon túl leginkább valamilyen furcsa ...

Tovább »

10 étel, ami eltűnhet a tányérunkról

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”reg” ihc_mb_template=”1″ ][/ihc-hide-content]Azt mindannyian sokszor hallottuk már, hogy a globális felmelegedés miatt a nem túl távoli jövőben fenekestül felfordulhat jól megszokott életmódunk. A jóslatok azzal fenyegetnek, hogy nem utazhatunk többé Amszterdamba vagy a Maldív-szigetekre, mert mindkettő víz alá kerül, és a kedvenc osztrák síterepeinken hó helyett télen fű borítja majd a lejtőket. Újabban viszont az is kiderült, hogy ...

Tovább »

Tiszta, fehér és halálos

Az élelmiszeripar egyre nagyobb összegekkel vásárolja be magát a táplálkozástudományba, és ugyanazt a taktikát alkalmazza, mint a dohányipar: eltéríti a kutatások irányát, meghamisítja a tudományos eredményeket, és lefizeti a szakértőket. A világ egyik legnevesebb orvostudományi lapja, a brit orvosszövetség kiadásában megjelenő British Medical Journal április végi száma feltette a kérdést: megengedhetjük- e, hogy az élelmiszeripar közegészségügyi kutatásokat finanszírozzon? Az ipari ...

Tovább »

Zsíros kérdések

A paleolit táplálkozásban ideálisan az energiaszükségletünk legnagyobb részét zsiradékok adják, és csak kisebb részét szénhidrátok. Különösen tekintettel kell lennünk az omega-3 és omega-6 zsírsavak arányára. De vajon megfelelő arányt mutató élelmiszereket válasszunk, vagy elég az összbevitelben figyelnünk a megfelelő arányt? Hosszú út vezet a szájig – vajon milyen károsodás érheti útközben a hasznos zsírsavakat? Minden zsírsav közül a leginstabilabbak az ...

Tovább »