Egy jópofa videó a németektől, amely bemutatja a paleo lényegét. A fordítás az alábbiakban olvasható: Mi az a paleo? Manapság sok ember küzd túlsúllyal, állandó fáradtsággal, bőrproblémákkal vagy komoly betegségekkel. De ezek a civilizációs betegségek csak azóta léteznek, mióta túlságosan finomított és feldolgozott élelmiszerekkel: gabonával, tejjel, cukorral és rossz zsírokkal táplálkozunk. Pedig a 2,5 millió éves emberi evolúció egyértelművé teszi, ...
Tovább >>Alapelvek
Kunvári Nóra: Hozzátáplálás – paleolit szemléletben
Az első hónapok után újabb mérföldkő érkezik el a kisbaba életében: ez a szilárd ételekkel való megismerkedés időszaka. Hogy ez pontosan mikorra esik? A hivatalos ajánlások helyett a legjobb, ha magát az érintettet kérdezzük! Attól még, hogy gyermekünk nem tudja szavakba önteni a választ, néhány egyszerű jelzésből megtudhatjuk, mikor áll készen a falatozásra: érdeklődni kezd a tányérunkon található ételek iránt, ...
Tovább >>Paleolit alapanyagok 3. rész
A paleolit táplálkozásra való áttéréskor fejtörést okozhat a tejtermékek helyettesítése. Mit kenjünk a kenyérre, ha vajat, pláne margarint nem lehet? Mivel pótolható a tej, tejföl? Egyrészt a megszokott, régi ízek iránti vágy, másrészt a változatosságra való törekvés hajt bennünket a tejtermékek alternatíváinak felkutatásában. A paleolit táplálkozásban többnyire magok felhasználásával – főzéssel vagy hidegen sajtolással – készítünk a tehéntejhez hasonló állagú, ...
Tovább >>Kocsis Richárd: A paleolit gyermek 3. – Az alvásról
Amikor egy fiatal házaspár hazaviszi első gyermekét, estefelé egy kicsit tanácstalanul állnak az újszülött felett, mihez kezdjenek, hol aludjon, velük vagy az apa által nagy nehezen összerakott kiságyban? A kérdés körüljárásához, akár cikksorozatom korábbi részeiben, az evolúciós kutatásokat hívom segítségül. A 70-es évektől elterjedt és megkérdőjelezhetetlenné vált, hogy a gyermeknek külön kell aludnia, az önállóságot nem lehet elég korán elsajátítani, ...
Tovább >>Evés és etetés
Nem kell ahhoz a paleolit táplálkozás követőjének lenni, hogy valaki a gyakori fogyasztásra, főként az evésre, ivásra buzdító nyomást kellemetlennek érezze. Az utca, a média tele van élelmiszerek, nassolnivalók reklámjaival, úton-útfélen büfék, gyorséttermek sorjáznak, de a mindennapi társas, közösségi szituációkhoz is gyakran kapcsolódik evés és ivás, ami alól csak nehézségek árán tudja kivonni magát az ember. Ha valaki bármilyen egészségügyi ...
Tovább >>