Friss
Főoldal » Paleo és gyógyulás » Rés a pajzson

Rés a pajzson

Korunk legelterjedtebb népbetegsége az elhízás, mely nemcsak esztétikai probléma, henem az egészségünket is veszélyezteti: a cukorbetegség, a vérnyomásproblémák, a szív-, érrendszeri- és endokrin megbetegedések mind a következmények közé tartoznak.

Mint fülakupunktúrás addiktológust sokan keresnek fel azzal, hogy segítsek testsúlyuk csökkentésében. A túlsúlyt nem mindig a falánkság okozza, egyre több esetben igazolódik be a pajzsmirigy (a továbbiakban PM) aluműködése. A Hashimoto-kór és a gluténintolerancia között erős összefüggés van, sőt, a glutén kiváltó oka lehet a betegségnek, mert fehérjeszerkezete hasonlít a PM szövetét alkotó fehérje szerkezetére.

A PM-alulműködéssel élők 92%-a olyan antitesteket termel, amelyek az immunrendszert támadják, pusztítani kezdik a PM szöveteit, hogy megakadályozzák a kóros túlnövekedést, a kisebb PM pedig értelemszerűen már nem tudja olyan hatékonyan átalakítani a jódot PM-hormonná. Ennek kompenzálására megduzzad, begyullad, aminek hatására nyakfeszülés, gombócérzés, akár torokfájás is érezhető. A glutén étrendünkből való teljes kiiktatásával – kb. fél év alatt ürül ki – jelentősen csökkenthető az autoimmun folyamatok erőssége, de már néhány hét teljes gluténmentesség után is érezhető javulás. Ha a két antitest értéke, az anti-TPO és az anti-TG a referenciatartomány felső határához közelít, akkor valószínűsíthető a Hashimoto-kór. Az orvoslást sajátos vakság jellemzi ez ügyben, mert amíg a TSH értéke a már régen elavult álláspont szerinti 0,4-4,0 érték közé esik, nem is vizsgálják az autoimmunitást, mondván, a pajzsmirigy jól működik. Valójában ha a TSH a 2 mU/l érték fölé megy, felmerül az alulműködés gyanúja.

Tünetei a klasszikus alulműködésre utaló jelek (fáradékonyság, „lelassulás”, koleszterinérték emelkedése, hajhullás, töredező körmök, bőrszárazság, az arc, a nyak, a végtagok vizesedése, feledékenység, libidócsökkenés, nőknél a menstruáció szabálytalansága, székrekedés és az a bizonyos hízás a csökkent étvágy ellenére is), azzal a picinyke plusszal, hogy a betegség előrehaladtával egyik nap alulműködésre, másnap akár túlműködésre utaló tüneteket is tapasztalhat a páciens. Az egyetlen gyógyszer, amit ma a PM-alulműködés kezelésére az endokrinológusok felírnak, 90%-ban tiroxint, azaz T4-et tartalmaz. Ennek aktív T3 hormonná kell(ene) alakulnia úgy, hogy a dejodináz enzim hatására a T4 hormon egy jódatomot elveszít. Amennyiben ez nem megfelelően történik, a beteg T3-szintje alacsony marad. Nehezebben felismerhető eset, amikor a bevitt T4, (Euthyroxin, L-thyroxin, Letrox) nem T3-má, hanem reverz T3-má (rT3) alakul. Az rT3-at metabolikus féknek tekinthetjük, az anyagcserét lassításához termel belőle többet a szervezet. Mivel azonban molekulaszerkezetileg csaknem megegyezik a T3-mal, elfoglalja a T3-receptorokat, így az képes a sejtekbe jutni, azaz nem tudja kifejteni hatását, miközben a T3-szint látszólag megfelelő…

A (látszólag) tökéletesen működő pajzsmirigy esete

  • TSH: 1,130 mIU/l 0,400-4,000
  • fT4: 12,42 pmol/l 7,75-15,21
  • fT3: 4,88 pmol/l 3,80-6,00
  • rT3: 0,24 ng/ml 0,09-0,35
    (Az f = free, azaz nem kötött formában keringő, aktív hormon)

A labor szerint a fenti értékek mind referenciahatáron belül helyezkednek el. Az fT3 és az rT3 arányának ideális értéke 20, vagy még ennél is nagyobbnak kellene lennie. Minél kisebb az arányszám, annál több rT3 képződik a T4-ből fT3 helyett. Ezáltal még jobban lelassul az anyagcsere, alulműködéses tünetek tapasztalhatók, vagyis még a kockás terítő látványa is hizlal. Esetünkben tehát az rT3 és az fT3 aránya nem megfelelő, vagyis a lelet alapján T3-rezisztencia állapítható meg. A számolást jobb szakemberre bízni, mert a mértékegységek és a metrikus vagy molekulatömeg szerinti besorolások országonként, laboronként változnak. Jó hír, hogy az rT3-laborvizsgálat már Magyarországon is elérhető. A lehetőséget az interneten bárki könnyen megtalálja.

Mi a probléma a T4-gyel?

1891-ben George Murray brit orvos egy hypothyreotikus betegét sikeresen kezelte birka pajzsmirigykivonat-injekcióval. Ami ezután következett, az egy kicsit bizarr: „pajzsmirigy-szendvicset”, azaz vajas kenyérre kent, ledarált friss állati pajzsmirigyet adtak a betegeknek. A következő periódusban szárított, porított, tablettázott állati (marha, sertés) pajzsmirigykivonatokat alkalmaztak, melyek az egészséges pajzsmirigy által előállított valamennyi hormont tartalmazták. 1914-ben Edward Calvin Kendall fedezte fel a tiroxint. Mesterséges szintézisét Charles Robert Harrington és George Barger dolgozta ki 1927-ben, és a Sandoz cég hozta forgalomba Thyrex néven.

Egészen a hatvanas évekig ez jelentette a hormonpótlás alapját, holott sokak megfigyelése szerint a kombinált pótlás jobb eredményeket hozott, mint a T4-monoterápia. Ám az ilyen gyógyszerek drágábbak és beszerzésük is nehezebb Magyarországon. Kizárólag T4-et tartalmazó gyógyszer szedésekor hiányzik a T2, a T1, a T0, és nincs kalcitonin-utánpótlás sem (ennek hatására nő a csontlebontó sejtek aktivitása). Ezért fordulhat elő, hogy tiroxin szedésével párhuzamosan csontritkulás alakulhat ki. Sokszor valamilyen szintű mellékvese-kifáradás áll fenn (esetleg egyéb tápanyag-, például vashiány), és kortizol nélkül nem jut el az energia a sejtekbe.

>> A következő oldalon folytatjuk…

Szerzőnk: Kramer Ágnes

Avatar

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. A böngészés folytatásával jóváhagyja a cookie-k használatát. További információk

Kedves látogatónk!
A cookie-k, vagy sütik kis adatfájlok, amelyeket a böngésző helyez el a felhasználó számítógépén, vagy eszközén. A weboldalak így olyan információkat képesek tárolni, amelyek hatékonyabbá és kellemesebbé teszik a böngészést.
Weboldalunk is ilyen sütiket használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. Ezek a sütik nem tárolnak személyes adatokat.
A sütiket Ön bármikor törölheti a böngészőjében, vagy akár beállíthatja a sütik teljes elutasítását is, ez esetben viszont nem garantált a honlap hibátlan működése.

Bezárás