Főoldal » Tények-tévhitek » Miért idegenkedik az orvostudomány a táplálkozástudománytól?

Miért idegenkedik az orvostudomány a táplálkozástudománytól?

Miközben a civilizációs betegségeket egyértelműen a nyugati táplálkozás okozza, eközben az orvostudomány alig-alig érti, sőt félreérti ennek szerepét, s ha foglalkozik is vele, atomjaira bontja a táplálkozást, ahelyett, hogy étrendet vizsgálna.

Korunk orvostudományi gondolkodását súlyosan eltorzítja az evolúciós szemlélet hiánya. Az evolúciós orvoslás az emberi betegségek okát abban látja, hogy a mai ember életmódja, táplálkozása alapvetően eltér attól, amihez évmilliók alatt alkalmazkodott. Az orvoslás viszont -történeti hagyományai miatt is- egy biológiai gépnek látja az embert, amely megjavítható, ha megértjük működését. A szív, mint egy motor, keringeti a vért, a bélrendszer üzemanyagot készít az ételből, az agy irányítja a testet, stb. James La Fanu Az orvostudomány önkritikája c. könyvében az orvostudomány diadalmenetének látja az 1970-es évekig tartó fejlődést, majd ami ezután következik, az a hanyatlás és a zavarodottság korszaka napjainkig. A felemelkedés időszakában jól funkcionált az ember “gép” felfogása. Nem az volt a kérdés, miért alakul ki egy betegség, hanem az, miként avatkozzunk be, hogy a “gép” működése helyreálljon. A gyógyszeripar szárnyalt, és a gyógyszerek hatásmechanizmusából próbálták megérteni a szervezet működését. Baktériumra adták az antibiotikumot, magas vérnyomásra a vérnyomáscsökkentőt, magas vércukorszintre az inzulinpótlást, magas koleszterinszintre a koleszterincsökkentőt.…

Mivel az orvos mindig a beteg emberrel találkozik, érthető, hogy őt nem az a kérdés izgatja, miért romlott el a “gép”, hanem az, miként lehet “megjavítani”. Csakhogy, közben a fejlett világ egyre betegebb lett, s mára az orvostudomány súlyos válságba jutott: már nem gyógyít, hanem csak kezel. A fejlett országok egészségügyi mutató megállíthatatlanul romlanak, s ma már a vezető halálok az orvoslás maga (Szendi, 2017). Nyilvánvalóvá vált, hogy a “gép” működése a “gép” tanulmányozásából nem érthető meg, csak az ember és életmódja kölcsönhatásában. Ha a “gép” az életmód miatt betegedett meg, az orvos hiába avatkozik be; az életmód folytatása tovább fogja károsítani a “gép” működését. Azaz: az orvostudománynak muszáj volna az életmóddal, s ezen belül a táplálkozással foglalkoznia. De nem véletlen, hogy az orvosok nem tanulnak táplálkozástudományt, vagy ha tanulnának sem volna sok haszna annak sem. Mert a tananyaguk megegyezne a dietetikáéval.

A dietetika azonban nem más, mint az uralkodó, megbetegítő étrend burkolt védelmezője. Egy dietetikus sem merné az állása kockáztatás nélkül kijelenteni, hogy zárják be a cukorgyárakat, tiltsák be az alkoholt és szüntessék be a sütőolajok és margarinok árusítását. A valóban radikális javulást eredményező étrendi ajánlások szembemennének a mezőgazdaság és az élelmiszeripar gazdasági érdekeivel és innentől ez már politikai kérdés is. Az angol kormány 1979-ben bizottságot hozott létre a népesség folyamatos hízásának megállítására. A bizottság egyáltalán nem radikális ajánlásait három módosítás után is elutasította az élelmiszeripar, a mezőgazdaság – és az egészségügyi kormányzat is; így végül nem történt semmi (Maguire és Haslam, 2010).

A teljes cikk Szendi Gábor oldalán olvasható

Szerzőnk: Szendi Gábor

Szendi Gábor

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. A böngészés folytatásával jóváhagyja a cookie-k használatát. További információk

Kedves látogatónk!
A cookie-k, vagy sütik kis adatfájlok, amelyeket a böngésző helyez el a felhasználó számítógépén, vagy eszközén. A weboldalak így olyan információkat képesek tárolni, amelyek hatékonyabbá és kellemesebbé teszik a böngészést.
Weboldalunk is ilyen sütiket használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. Ezek a sütik nem tárolnak személyes adatokat.
A sütiket Ön bármikor törölheti a böngészőjében, vagy akár beállíthatja a sütik teljes elutasítását is, ez esetben viszont nem garantált a honlap hibátlan működése.

Bezárás