Főoldal » Tudomány » Kurkuma – a mindenes

Kurkuma – a mindenes

A kurkumagyökeret már legalább 4000 éve használják Indiában és a környező országokban. Az egyik legnagyobb becsben tartott gyógynövényük és egyben fűszerük is, mely szinte minden fűszerkeverékükben (különböző currykben) megtalálható.

Indiában feltűnően alacsony néhány betegség előfordulása, köztük a rákos megbetegedéseké is. Ez azért is különös, mert a cukor-, finomított szénhidrát- és tejfogyasztásuk magas.1-3 A csökkent betegségkockázatot magas kurkumafogyasztásukban látják.4 A tudomány érdeklődését hamar fölkeltette e növény, és mára a gyógy- és fűszernövények kutatásának homlokterébe került, amint a belőle kivont hatóanyag, a kurkumin is a legkutatottabb természetes hatóanyagok közé tartozik.

Elmondható, hogy a kurkuma a legsokrétűbb, legkomplexebb betegségmegelőző hatással rendelkező növény és élelmiszer a világon. Ezt elsősorban rendkívüli gyulladáscsökkentő hatásának köszönheti. Betegségeink többsége gyulladásos eredetű, így nem csoda, hogy annyi mindenre jó ez a sárga fűszer, illetve kivonatai. Gyulladáscsökkentő hatásán túl direkt rákellenes, antibakteriális, gombaellenes, erős antioxidáns, agyműködést támogató és még rengeteg hatással bír. Tulajdonképpen könnyebb lenne fölsorolni, mi az, amit nem tud, mint azt, amit tud…

Azonban számos hatását ma még csak lombik- (in vitro) és állatkísérletekből ismerjük. Embereken „csak” pár tucat előnyös hatása igazolt. Ez egyrészt normális, hiszen a klinikai kutatások folyamatban vannak, másrészt azzal magyarázható, hogy hatóanyagainak, a kurkuminoidoknak a fölszívódása (azaz a vérkeringésbe jutása) nagyon korlátozott szájon át fogyasztva. Az új, fölszívódást fokozó módszerek elterjedésével és a velük végzett kutatások számának növekedésével feltehetően embereken is igazolódnak majd a kurkuma idáig csak állatkísérletekben megfigyelt hatásai.

A kurkuma hatóanyagai

A növény messze legkutatottabb hatóanyagai a kurkuminoidok (háromféle létezik), melyek a kurkuma-gyökértörzs szárazanyag-tömegének átlagosan 3%-át teszik ki. A kurkumával kapcsolatos kutatások zöme a kurkuminoidokkal (azon belül is főleg a kurkuminnal) foglalkozik.

Meg kell azonban említeni még, hogy a kurkuma gyökere tartalmaz 1-2% illóolajat is, melynek egyes komponensei, a turmeronok (főleg a ritka, úgynevezett aromás-turmeronok) is erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással bírnak. Ezek, amellett, hogy hasonló és szinergista (egymást támogató) hatásúak a kurkuminoidokkal, rendkívüli mértékben fokozzák a szájon át szedett kurkuminoidok véráramba jutását. Legújabban pedig a kurkuma egy vízoldékony komponenséről is kiderült, hogy erős antioxidáns és alfa-amiláz-gátló hatással is rendelkezik. Ez a turmerin, mely egy fehérje, és csupán 0,1%-át teszi ki a kurkumagyökér szárazanyag-tömegének. A szokásos (és a kutatásokhoz fölhasznált) kurkuminra sztenderdizált kurkumakivonatok sem az illóolajokban található turmeronokat, sem turmerint nem tartalmaznak, kizárólag tiszta (többnyire 95%-os) kurkumint.5,6

A kurkumin hatásmechanizmusa
(Lásd: http://www.tenyek-tevhitek.hu/kurkumin-kurkuma-szerteagazo-hatasa.htm)

A kurkumin már embereken is bizonyított hatásai

Erőteljesen csökkenti a szervezetszintű gyulladást, a C-reaktív fehérje (CRP) szintjét, a triglicerid- és koleszterinszintet, a fájdalomérzetet, a lipidperoxidációt, a vérnyomást, az ödémát, a depressziót, számos rákos megbetegedés kockázatát, a gyomor- és vastagbélfekély tüneteit és kockázatát. Ezeken felül nagyon erős antioxidáns, és fokozza az inzulinérzékenységet is!7 Külön említésre méltó, hogy az új, fokozott fölszívódású kurkumakivonatok, mint amilyen a BioCurcumin, a BCM-95, a Longvida és a Meriva, kenterbe verik még a mai gyógyszereket is a rheumatoid és osteoarthritis kezelésében, sőt, már Alzheimer-kórban is bizonyítottak! (Fontos megjegyezni, hogy kizárólag az előbb fölsorolt kurkuma-kivonatok hatásosak.)8-12

A fölszívódás problematikája és ennek gyakorlati jelentősége

Már esett róla szó, hogy a kurkumin szinte az egészség és örök élet elexírje lehetne – de sajnos mégsem az, mert a fölszívódása a bélrendszerből erősen korlátozott. A szájon át bevett kurkumin a bélszövetek kurkuminszintjét még hatásosan képes emelni, azonban a véráramba, ezáltal pedig egyéb szövetekhez jutni már nem vagy alig képes.13 Számos kísérletet lefolytattak egészséges embereken, melyekből világosan látszik, hogy még 95%-os kurkuminoidokat tartalmazó kurkumakivonatból is legalább 10-12 g szedése szükséges, hogy valamirevaló mennyiségű kurkumin jusson a véráramba. 1800 mg alatti mennyiség szedése esetén pedig egy fikarcnyi sem jut a vérbe…13-15 Sokféle megoldás született, ezek egy része áteresztőbbé teheti a bélfalat, és mi, paleósok tudjuk, hogy ez azért nem egy jó dolog. Szerencsére kidolgoztak ilyen mellékhatást nem okozó módszereket is.

A bors és a csili egyik csípős hatóanyaga, a piperin fokozza a vérbőséget a bélrendszerben, mely már önmagában is segíti a fölszívódást, másrészt csökkenti a P450-es májenzim aktivitását, ami hatástalan bomlástermékekre bontaná le a kurkumint. A piperinkivonat gyártójának kutatása 2000%-os fölszívódás-javulást mutatott ki embereken saját rendezésű kísérletében, azonban nem sokkal rá egy független csapat is megrendezett egy ilyen mérést, ott pedig a piperin már csak 100%-kal növelte a vér kurkuminszintjét. Jellemző…

A piperinhez hasonlóan a gyömbérből kivont gingerolok is azonos elven működve fokozzák a kurkumin hasznosulását, bár ezt klinikailag még nem, csak állatokon igazolták. Az viszont klinikailag is bizonyított, hogy a gingerolokra is sztenderdizált gyömbérkivonatnak a kurkuminhoz hasonló mechanizmusú, erős gyulladáscsökkentő hatása van. Nem csoda, a két növény rokon (a gyömbér is tartalmaz kurkuminoidokat, csak kevesebbet). Érdekesség, hogy az ősi indiai gyógyászatban, az Ájurvédában a kurkumát már évezredek óta egy fölszívódást segítő, trikatu nevű preparátummal együtt alkalmazták, ami feketeborsot, hosszúszemű borsot és gyömbért tartalmaz, azaz piperint és gingerolt.14, 16-20

>> A következő oldalon folytatjuk…

Szerzőnk: Szabó Gál Bence

Szabó Gál Bence

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. A böngészés folytatásával jóváhagyja a cookie-k használatát. További információk

Kedves látogatónk!
A cookie-k, vagy sütik kis adatfájlok, amelyeket a böngésző helyez el a felhasználó számítógépén, vagy eszközén. A weboldalak így olyan információkat képesek tárolni, amelyek hatékonyabbá és kellemesebbé teszik a böngészést.
Weboldalunk is ilyen sütiket használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. Ezek a sütik nem tárolnak személyes adatokat.
A sütiket Ön bármikor törölheti a böngészőjében, vagy akár beállíthatja a sütik teljes elutasítását is, ez esetben viszont nem garantált a honlap hibátlan működése.

Bezárás