Főoldal » Paleo és háziállataink » Dr. Molnár Zsolt: Kedvenc ragadozóink és a gyulladás

Dr. Molnár Zsolt: Kedvenc ragadozóink és a gyulladás

Ahhoz, hogy megértsük, miért függ össze egymással olyan sok betegség, azaz miért gyakoribb például a szívbetegek körében a daganatos elváltozás vagy a rendszeres hasmenés, hogyan kapcsolható össze mindez az allergiával, az autoimmun betegségekkel, ahhoz azt kell megértenünk, hogy ezek a betegségek egy tőről fakadnak. Ez az egy tő a krónikus szervezetszintű gyulladás.

A gyulladásos reakció a szervezet számára szükséges az életben maradáshoz, a túlzott mértékű gyulladás viszont a kedvenc elvesztéséhez vezethet. A krónikus szervezetszintű gyulladás jól látható tünetekben nem szokott jelentkezni. A vérben egyes paraméterek megemelkedhetnek, de a kedvencünkre pillantva nem gondolnánk, és persze nem is látjuk, hogy ennek az elváltozásnak komoly következményei lesznek. Melyek azok a tényezők, amelyek a krónikus gyulladást létrehozzák? Nos, akár egy rendszeres mechanikus tényező vagy kémiai inger is okozhat ilyen gondot, de a leggyakrabban a táplálék a felelős a kialakuló gyulladásért. Megdöbbentő, de az elmúlást a táplálkozás segíti a legjobban. Kedvenc ragadozóinknál a végzetes betegségek 70-75%-a közvetlenül vagy közvetve összefüggésbe hozható a táplálkozással. A szervezet egyik leggyakoribb válasza a nem megfelelő hosszú távon adott táplálékra a krónikus szervezetszintű gyulladás.

Ragadozó kedvenceink vékony- és vastagbele az évmilliók során tökéletesedett, ez a tökéletesedés pedig az életmódnak megfelelően alakult, vagyis a bél a zsákmány szőröstől, tollastól vagy pikkelyestől való eltüntetésére szakosodott. Anyagcseréjüket nézve és genetikai állományukat tekintve kedvenc ragadozóink az őseikre hasonlítanak. Ebből adódik, hogy a szervezetük, az emésztésük és a biokémiai reakcióik nincsenek felkészülve arra, hogy napi táplálékukat gyorsan felszívódó szénhidrátokból, félig emészthető növényi fehérjékből, omega-6 olajokból és transzzsírokból fedezzék.

Elszomorító, de a húsevők tápjainak 70-90%-a növényi eredetű rész. Kedvencként tartott ragadozóinknál válaszul a táplálkozásban bekövetkező változásokra olyan betegségek jelentek meg, amelyek egyáltalán nem fordulnak elő szabadon kószáló mai rokonaik között. A külső és a belső környezet határát a táplálkozás szempontjából a bélcsatorna jelenti, ez találkozik először a kívülről érkező táplálékkal. A bélcsatorna egyes szakaszai alkalmazkodtak az évmilliók során megszokott gomba-, egysejtű- és baktériumflórához.

A táplálék összetétele megváltozott, a bélflóra is átalakult, és olyan anyagcseretermékeket termel, melyek enyhe gyulladást okoznak a bélben. Az elpusztult baktériumok széteső molekulái nem csak a bélfal gyulladását idézik elő, hanem olyan molekulák számára is átjárhatóvá teszik a belet, melyek egyébként nem szívódhatnának fel. Az immunrendszer, melynek 70%-a a bélben „lakozik”, érzékelve az áthatoló idegen molekulákat, védekezésképpen gyulladásos fehérjék és szabadgyökök termelésébe kezd.

A beáramló táplálékot vizsgálva további szörnyűségekkel lehet találkozni. Az egyes búzafélékben és hüvelyesekben található fehérjék, valamint a szaponinoknak nevezett molekulák csoportja szivárgóbél-szindrómát, bélgyulladást, az immunrendszer aktivitásának lényeges növekedését idézik elő, szintén erősítve a krónikus szervezetszintű gyulladást. A transzzsírokkal és omega-6 zsírsavakkal dúsított táplálék felszívódva a sejtek membránjaiban okoz elváltozásokat.

A nagy mennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrát a vércukorszintet táplálkozás után megemelve az energiatermelő sejtszervecskékben megnöveli a szabadgyökök keletkezését. Az elhízás is a szénhidrátok számlájára írható. A keletkező hasi zsírszövet pedig tovább növeli a gyulladásos anyagok termelődését. Az ásványi anyagok hiányáért a gabonákban és a hüvelyesekben található fitátokat lehet okolni. A hiányzó mikro- és makroelemek miatt szintén nő a krónikus szervezetszintű gyulladás. Vitaminokból (például D-vitaminból) sokszor nem megfelelő mennyiség kerül a tápba , vagy nem a megfelelő formában. A táplálék energia-túlkínálata mellett a mozgáshiány szintén a gyulladásos anyagok termelődését segíti elő.

Minél több faktor van jelen és minél tovább, annál inkább valószínűsíthető kedvencünknél, hogy előbb-utóbb betegségben fog megnyilvánulni a krónikus szervezetszintű gyulladás. Természetesen állatkáink nem egyformán érzékenyek, a genetikai összetételük sem teljesen azonos, így az idült gyulladás nem egyformán, nem egy időben fog jelentkezni: az egyik kedvencnél így, a másiknál úgy alakul majd.

A különböző krónikus gyulladásszintet emelő tényezők egymást segítik. A genetikai háttér sem mindegy, de alapvetően nem a gének döntik el, hogy az állat milyen betegségeket kap meg és milyeneket nem. Az egyes leírt elváltozások mind emelik a krónikus gyulladásszintet, azt azonban tisztázni kell, hogy a gyulladás a szövetek, sejtek fiziológiás válasza, és rengeteg egymásra épülő folyamatból áll. Az egyes anyagok (például transzzsírok) megléte vagy nagyobb mennyiségben való jelenléte (például omega-6 zsírsavak) ugyanúgy gond, mint amikor egy másikból kevesebb van, vagy hiányzik. A krónikus szervezetszintű gyulladás során számtalan mérhető anyag keletkezik, ilyenek a szabadgyökök, a TNF-alfa (tumor nekrózis faktor), a C-reaktív fehérje, a fibrinogén vagy az interleukinok közül több fajta.

A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy háziállataink sejtjein belül több jelrendszer található, amely a külső ingereket érzékeli. Ezek közül a nukleáris faktor kappa-B nevű fehérjekomplex aktivitása játszik a legkiemeltebb szerepet a gyulladásos fehérjék termelődésének és terjedésének elősegítésében. Ez a sejten belüli fehérje egy igazi érzékelő csomópont. Érdekes módon a táplálék összetétele számtalan úton befolyásolja e fehérjekomplex működését.

A D-vitamin hiány, a K2-vitamin alacsonyabb mennyisége, a rossz magnéziumellátottság, a vércukorszint emelkedése, a rossz bélbaktériumok széteső termékei, az aktivált immunrendszer által termelt interleukinok vagy szabadgyökök mind olyan táplálkozással kapcsolatos problémák, amelyek erősítik a gyulladást a szervezetben. Tágabb értelemben ide tartozik az omega-6 zsírsav túlzott bevitele, a transzzsírok táplálékba kerülése, az elhízás, a hüvelyesekből és a gabonákból származó fehérjék és még sok minden más.

Ez a rövid összefoglalás jól szemlélteti, mennyi tényezőtől függ ennek a sejten belüli szignálnak a hatása (természetesen csak egy töredékét soroltam fel a befolyásoló anyagoknak). Érdemes megjegyezni, hogy gyulladásos reakciókban, autoimmun folyamatokban, az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségnél és a daganatos esetek jóval több mint a felénél, valamint az áttétképződéseknél a nukleáris faktor kappa-B nagyon nagy mennyiségben termelődik és hiperaktív. Ez időben megelőzi a betegség kialakulását. Következésképpen minél optimálisabb a táplálék, annál kevésbé valószínű a szervezet krónikus gyulladása, annál biztosabb, hogy nem lesz beteg a kedvenc.

Ez a kis írás a táplálék és a gyulladás szoros kapcsolatára kívánja felhívni a figyelmet, arra, hogy a táplálék összetétele nagyon komolyan hat a sejtekre. Ha ezt nem vesszük figyelembe, krónikus szervezetszintű gyulladást idézünk elő a kedvenc szervezetében, ami a melegágya olyan betegségeknek, mint a rák, a szívbetegség, az allergiás vagy autoimmun folyamatok. A kedvencet akár el is veszíthetjük a helytelen táplálás következtében, mert a tápláléknak meg kell felelnie a bél, a bélbaktériumok és a szervezet igényeinek, vagyis ragadozóinkat nyers állati zsírral és fehérjével kellene etetni, nem pedig hővel kezelt növényi szénhidrátokkal.

Szerzőnk: Dr. Molnár Zsolt

Dr. Molnár Zsolt

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. A böngészés folytatásával jóváhagyja a cookie-k használatát. További információk

Kedves látogatónk!
A cookie-k, vagy sütik kis adatfájlok, amelyeket a böngésző helyez el a felhasználó számítógépén, vagy eszközén. A weboldalak így olyan információkat képesek tárolni, amelyek hatékonyabbá és kellemesebbé teszik a böngészést.
Weboldalunk is ilyen sütiket használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. Ezek a sütik nem tárolnak személyes adatokat.
A sütiket Ön bármikor törölheti a böngészőjében, vagy akár beállíthatja a sütik teljes elutasítását is, ez esetben viszont nem garantált a honlap hibátlan működése.

Bezárás