Főoldal » Táplálkozás » A világ legfurcsább éttermei

A világ legfurcsább éttermei

Talán még a ruhaboltokban sem változnak olyan gyorsan a trendek, mint a gasztronómiában. Étterem annyi van, mint égen a csillag, a verseny szoros, mindig ki kell találni valamit, amivel be lehet csábítani az éhes és legfőképp különleges élményre vágyó vendégeket. Mivel az emberek ingerküszöbe mind magasabbra emelkedik, sorra nyílnak az olyan vendéglátóhelyek, amelyek a finom falatokon túl leginkább valamilyen furcsa megoldással próbálnak kitűnni a kínálatból.

Ha egy leendő étteremtulajdonos feltenné magának a kérdést, vajon miféle eredetiséggel lehet még előrukkolni, mi az a szokatlan, meghökkentő vagy kimondottan bizarr ötlet, amelyet nem próbáltak még ki a vendéglátásban, nehezen találna választ. Nyitottak már éttermet a felhők között és a föld alatt, börtönben és középkori várkastélyban, étkezhetünk állatok társaságában vagy nők meztelen testéről, a szabad ég alatt és ősember barlangjában, a tenger tükre fölött és hegycsúcson, hintaágyban himbálózva és kötés közben.

A „na, mi nem volt még?” jelszó jegyében született megoldások mellett találkozhatunk kimondottan rokonszenves kezdeményezésekkel is, így világszerte számos olyan étterem vagy kávézó akad, ahol a személyzetet látás- vagy hallássérültek, esetleg mentális betegek alkotják. Hazai példa lehet Budapest első fogyatékkal élő emberek alapította kávézója, a Nem Adom Fel Cafe & Bar, ahol maguk a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és italokat. Mindezen túl örvendetesen szaporodik a paleo éttermek száma is, csak Dublinban több mint tíz körül választhatunk, de nagy a választék New Yorkban vagy Chicagóban is. Nézzük, hol, mivel és milyen körülmények között csillapíthatjuk az étvágyunkat!

Pőrén

London első meztelen éttermében, a Bunyadiban a vendégek maguk dönthetik el, belépéskor „a tisztaság ösvényére” lépve azonnal az étterem nudista részlege felé veszik-e az irányt, vagy előbb szemérmesen fürdőköpenybe bújva vacsoráznak meg, és csak néhány pohár alkoholból bátorságot merítve szabadulnak meg öltözéküktől. A hely a hírek szerint nem száz százalékosan pucér, mert a pincérek intim részeit ruha fedi, amint feltehetőleg a szakács sem ádámkosztümben teljesít szolgálatot a tűzhely mellett. Az alapító, Seb Lyall úgy fogalmazott, lehetőséget akarnak adni az embereknek, hogy mindenféle tisztátalanság nélkül élvezzék az estét. A Bunyadiban nincsenek vegyi anyagok, mesterséges színezékek, nincs áram és gáz, nincs telefon és ennek megfelelően szelfi sincs, az okostelefonok és a fényképezőgépek szigorúan tiltólistára kerültek. A természetesség az étlapon is visszaköszön: fatüzelésű grillen készült fogásokat tálalnak fel kézzel készült agyagedényekben, ehető evőeszközökkel, gyertyafénynél, bambuszból és fűzfából font és fából faragott bútorok között.

Bipolárisan

A Fülöp-szigetek Quezon City nevű városában található, Van Gogh is Bipolar nevű vendéglátóhely nem véletlenül kapta ezt a nevet, az egész tematika e betegség köré szerveződik. Az ötlet a szintén érintett tulajdonos és egyben séf fejéből pattant ki, aki a menün szereplő valamennyi fogást egy-egy híres bipoláris páciensről nevezett el. Az ételkínálat egyébként aszerint állt össze, hogy a hozzávalók állítólag enyhítik a betegség tüneteit. A hely további érdekessége, hogy nincsenek pincérek, és hogy becsületkasszás rendszerben működik.

Konfliktusban

A Pittsburghben működő Conflict Kitchen kizárólag olyan fogásokat tart az étlapján, amelyek a világ olyan államából származnak, amellyel az Egyesült Államok éppen konfliktusban van. A vendégek így megkóstolhatták már az afgán, a kubai, az észak-koreai, a palesztin és a venezuelai konyha finomságait, a jelenleg aktuális étlap pedig az iráni gasztronómia kínálatából válogat. Mivel az étterem célja az, hogy jobban megismertesse az embereket azokkal az országokkal, kultúrákkal és népekkel, amelyekről amúgy csak az újságok és a hivatalos politika szemszögéből értesülnek, az iráni szakemberek segítségével kialakított ételek csomagolásán interjúk olvashatók különféle iráni személyiségekkel a legkülönfélébb témákról a kultúrától a politikáig.

Környezetbarát módon

A Kanári-szigetek egyikén, Lanzarotén található El Diablo étterem joggal viseli az ördög nevét, hiszen a tűz, amelyen a szakácsok elkészítik a vacsorát, egyenesen a föld gyomrából származik: az óriási grillt a mélységben 400 fokon fortyogó láva fűti. A tűzhelyül szolgáló alvó vulkán a helybeliek szerint tökéletesen biztonságos, hiszen utoljára 1824-ben tört ki. Az El Diablo a Timanfaya nemzeti parkban található, így nemcsak maga a vendéglő települt egy tűzhányóra, hanem a hátteret is a Tűzhegyek alkotják. Ugyancsak kizárólag bioenergiával, napelemekkel főznek a chilei Villasecában, a Restaurant Solarban. A kis faluban nemcsak az étterem, hanem az összes lakóház tűzhelye is szolárenergiával működik.

Egzotikusan

A világ különböző pontjain az átlagos európai tányérjára soha nem kerülő húsféléket kínálnak. Ha van rá gusztusunk, kóstolhatunk bálnahúst Japánban, mókust Angliában, kígyót Kínában, Vietnamban és Indonéziában, rohadt heringet Svédországban, lóhúst Belgiumban, jegesmedvét Norvégiában, narvált Grönlandon vagy töltött gyümölcsevő denevért Vanuatu szigetén, a L’ Houstalet étteremben. Aki az afrikai vadak húsának ízére kíváncsi, az a Carnivore, azaz Húsevő lánc Nairobiban és Johannesburgban található éttermeiben próbálhatja ki a struccot, a krokodilt és a kudut.

Zsiráfok között

Manapság a kutyás étterem meg a macskakávézó már nem számít újdonságnak, New Yorktól Tokión át Szöulig a világ számos pontján kávézhatunk vagy ebédelhetünk úgy, hogy körülöttünk kiscicák hemperegnek vagy kutyakölykök hancúroznak. Újabban már nyúlsimogatós kávéház is létezik, például a nagojai Usagi-to-Café, ám ennél jóval különlegesebbet kínál Kenyában a Giraffe Manor. Amint a neve is ígéri, a Nairobiban található butikhotelnek és étteremnek állandó lakója egy csapat Rothschild-zsiráf, akik szabadon kószálnak az épületek között, és a legváratlanabb pillanatokban nyújtják be hosszú nyakukat az ablakon, hogy lopjanak néhány falatot a vendégek tányérjáról. A hangulat teljesen a Távol Afrikától világát idézi, olyannyira, hogy a hotel egyik lakosztályát a filmet ihlető könyv szerzőjéről, Karen Blixenről nevezték el. Ha pedig valakinek a zsiráf nem lenne elég egzotikus, az Japánban, egészen pontosan a Yokohamában található Reptiles Caféban gyíkok, kígyók és teknősbékák között fogyaszthatja el vacsoráját.

Börtönben

Toszkánában, a középkori tornyairól híres Volterrában egy ötszázéves erődítmény, a Fortezza Medicea épületében működik Olaszország egyik legkülönlegesebb étterme. A helyszín ugyanis nem más, mint egy szigorúan őrzött fegyház, a pincérek pedig maffiózók, rablók és gyilkosok. Az étterem egy világi célokra átalakított, egykori kápolnában kapott helyet, ahová a vacsorázók rendkívül szigorú biztonsági ellenőrzés után juthatnak be, és végig őrök vigyáznak a testi épségükre. Az étteremben százhúsz hely van, és olyan nagy az érdeklődés, hogy hetekkel előre megtelnek a várólisták.

Titokban

Fix helye nincs, ugyanis pop-up szolgáltatásként működik Ferrarában a Street Dinner: a vendégek csak egy órával az étkezés időpontja előtt kapnak SMS-értesítést arról, hogy a gyönyörű olasz kisváros történelmi negyedének mely pontján tálalják majd fel nekik aznap este a vacsorát. Másutt cégtábla vagy bármiféle iránymutató felirat nélkül kell megtalálnunk az eldugott vagy egyéb intézménynek álcázott éttermet, New Orleansban például egy magánházban rejtőzik a Tony Angello’s.

Egyedül

A világ legkisebb éttermének kitüntető címéért több vendéglátóhely is versenyre kelt. Az egyik esélyes Salzburgban található, az ötcsillagos Hotel Schloss Mönchstein toronyszobájában, ahol összesen egy asztalnak és maximum négy vendégnek jut hely. Választhatunk a séf által ajánlott menüből vagy az étlapról, és a vacsora közben Mozart városának páratlan látványában gyönyörködhetünk. De még nagyobb joggal nevezi magát a legkisebbnek az olasz Solo per Due, azaz „csak ketten”, mert az egykori ókori római villa romjai fölé emelt épületben mindössze egyetlen asztal várja az előre bejelentkezett párt. A Rómától 68 km-re északra, egy kis olasz faluban található étterem a szerelmesek körében a legnépszerűbb, és hogy a romantikus hangulat zavartalan legyen, a pincér csak akkor jelenik meg, ha ezüst csengővel hívják.

Két óceán partján

A Fokvárostól jó egy órányi távolságra, a Jóreménység fokánál található Két óceán étterem nem véletlenül viseli ezt a nevet: az afrikai földrész legdélnyugatibb csücskén áll, egészen pontosan ott, ahol az Atlanti- és az Indiai óceán találkozik. Az asztalnál ülve bármelyik irányba pillantunk, a végtelen víztükör tárul elénk. A vendégek a világ minden pontjáról hajlandóak ideutazni, hogy a különleges helyszínen úgy érezhessék magukat, mintha egy óceánjáró fedélzetén lennének. Az étterem az ország egyik legnagyobb természetvédelmi területén, a Dél-Afrikai Nemzeti Parkban található, ezért a belépésért külön fizetni kell.

Szerzőnk: Magazin

Avatar

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. A böngészés folytatásával jóváhagyja a cookie-k használatát. További információk

Kedves látogatónk!
A cookie-k, vagy sütik kis adatfájlok, amelyeket a böngésző helyez el a felhasználó számítógépén, vagy eszközén. A weboldalak így olyan információkat képesek tárolni, amelyek hatékonyabbá és kellemesebbé teszik a böngészést.
Weboldalunk is ilyen sütiket használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. Ezek a sütik nem tárolnak személyes adatokat.
A sütiket Ön bármikor törölheti a böngészőjében, vagy akár beállíthatja a sütik teljes elutasítását is, ez esetben viszont nem garantált a honlap hibátlan működése.

Bezárás