Főoldal » Tények-tévhitek » A sztatinok cukorbetegséget okoznak

A sztatinok cukorbetegséget okoznak

Elképesztő világban élünk. A gyógyításra felesküdött orvosok gyógyhatás szempontjából hatástalan, de súlyos mellékhatásokat okozó gyógyszereket írnak fel betegeiknek. Korunk egyik legnagyobb összeesküvése a koleszterin teória, amelynek nevében százmilliók szednek sztatinokat. Mint kiderült, ezek komoly kockázatot jelentenek a cukorbetegségre.

Újra és újra bebizonyosodott, hogy a koleszterint, ha mérni érdemes, leginkább azért, nehogy túl alacsony legyen, hiszen minél magasabb az LDL-szint, annál tovább élünk (lásd. erről itt). Sok orvos azonban süket és vak a meggyőző elemzésekre, s a felvilágosultabbja is azzal nyugtatja lelkét, hogy a sztatinok azért mégiscsak életet mentenek a szívbetegek esetében, jóllehet ezt is alaposan megcáfolja minden korrekt elemzés (lásd. erről itt). Egyedül az apró, sűrű LDL részecskék ártalmasak (lásd. erről itt) ezek szintjét viszont a szénhidrátok fogyasztása emeli meg.

A sok mellékhatáson túl (ezekről itt olvashat)újabban a kutatások egyre inkább megerősítik, hogy a sztatinok szedése fokozza a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát – és természetesen rontja a már meglévő cukorbetegek állapotát.

A történet 2001-ben kezdődött, amikor a Nyugat Skóciai Koronária Megelőzési Vizsgálat annyi hazugsága mellett még azt is bejelentette, hogy a pravastatin 30%-kal csökkentette (igen, csökkentette, nem növelte) a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát (Freeman és mtsi., 2001). Ez a koleszterincsökkentők boldog békeideje volt, amikor még nem kellett kiszolgáltatni a vizsgálatok nyersadatait, és mindenki azt hazudott, amit akart. Mert azért mégis furcsa, hogy az alább idézett vizsgálatban pedig már rögtön 60%-kal növelte a kockázatot (Culver és mtsi., 2012). Ennyivel azért nehéz elmérni a dolgokat. 2004 után (amikor már nem lehetett lódítani) más vizsgálatok is 25 és 36%-os kockázatnövekedést találtak a pravastatin szedőknél (Zaharan és mtsi., 2013). Persze, a gyógyszeripar még mindig abból él, hogy 2004 előtt orrba-szájba lehetett hamisítani, manapság ugyanis, ha csinálnak egy metaanalízist (sok vizsgálat összevont elemzését), az ilyen hamisított vizsgálatokkal annyira le lehet nyomni az átlagos kockázat értékét, hogy az már nulla is lehet. Ezzel a trükkel élt Swapnil Rajpathak és csoportja (Rajpathak és mtsi., 2009). A vizsgálat igaz mentora az AstraZeneca embere, Paul Ridke volt, aki vezető szakembere volt egy másik pravastatin vizsgálatnak- a JUPITER-nek- , amelyet félidőben leállítottak.

Annie Culver és csoportja 153 840 diabéteszben nem szenvedő nőt követett átlagosan 7 éven át. A sztatint szedők között 70%-kal nött a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ami 50%-os kockázatra csökkent, ha egyéb kockázati tényezőket is figyelembe vettek (Culver és mtsi., 2012). ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy amikor egy vizsgálatban az “egyéb kockázati faktorokat” is figyelembe veszik (pl. dohányzás, elhízás, mozgáshiány, stb.) egyfelől jogosan járnak el, hiszen nem akarják a sztatinok rovására írni az egyéb tényezők hatását. Ugyanakkor, kifordított okoskodással azt mondhatjuk, hogy az egyéb tényezők az egyes emberek esetében átlagosan 20%-os kockázatot jelentettek a cukorbetegségre, amit a sztatinok szedése 70%-ra növelt. Akinek 20%-os a kockázata, az esetleg soha nem lesz cukorbeteg, míg, ha sztatint szed, ettől több mint háromszorosára nő a kockázata. Egyébként meglepő módon, a még csak nem is túlsúlyos (BMI <<25) nőknek nagyobb volt a cukorbetegség kockázata mint az elhízott nőknek: a normál súlyúaknak 90%-kal, az elhízottaknak pedig 20%-kal nőtt meg a kockázata. Érdemes megjegyezni, hogy mindegyik sztatin szedése nagyjából azonos cukorbetegségkockázatot képviselt.

A teljes cikk Szendi Gábor oldalán olvasható, a zöld gombra kattintva

Szerzőnk: Szendi Gábor

Avatar

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. A böngészés folytatásával jóváhagyja a cookie-k használatát. További információk

Kedves látogatónk!
A cookie-k, vagy sütik kis adatfájlok, amelyeket a böngésző helyez el a felhasználó számítógépén, vagy eszközén. A weboldalak így olyan információkat képesek tárolni, amelyek hatékonyabbá és kellemesebbé teszik a böngészést.
Weboldalunk is ilyen sütiket használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. Ezek a sütik nem tárolnak személyes adatokat.
A sütiket Ön bármikor törölheti a böngészőjében, vagy akár beállíthatja a sütik teljes elutasítását is, ez esetben viszont nem garantált a honlap hibátlan működése.

Bezárás