Főoldal » Modern kori paleo » A paleóról kezdőknek

A paleóról kezdőknek

Elöljáróban egy kis mentegetőzés: miután több, egymásra épülő könyvet írtam, illetve számtalan előadást is tartottam a paleóról, eddig valahogy az élt bennem, hogy az alapelvekkel már mindenki tisztában van. Pedig valójában egyszerű, közérthető for­mában, egy vaskos könyv elolvasása nélkül nem nagyon lehet összeszedni, pontosan mi is a paleo. Talán azért sem árt egy összefoglaló, mert az évek során számos tévedés terjedt el.

Miért is kell nekünk a paleo?

Első könyvem, a 2009-ben megjelent Paleolit táplálkozás valójában arra kereste a választ, miért alakult ki egészségügyi katasztrófa a nyugati világban, miért hal meg minden második ember szív- és érrendszeri betegségben és minden negyedik rákban, dacára a horribilis egészségügyi kiadásoknak.1 Ez az összhalálozás háromnegyede! Második könyvemben, a Paleolit táplálkozás és korunk betegségeiben2 kimutattam, hogy a ma oly gyakori civilizációs betegségek, mint az előbb említettek, továbbá a 2-es típusú cukorbetegség, az autoimmun és allergiás megbetegedések, a neurodegeneratív betegségek mind az 1800-as évek vége felé jelentek meg. Vagyis a civilizációs betegségeket a civilizáció okozta.

Mit jelent a civilizáció? Egy olyan sajátos életmódot, amely nagyon eltér attól, amihez az evolúció során alkalmazkodtunk. Minden a földműveléssel, majd pár ezer évre rá az ipari forradalommal kezdődött, folytatódott a városiasodással, s a hatalmas tömegeket élelmiszerrel ellátni képes élelmiszeripar kialakulásával. E folyamatban apró, azonnal fel sem ismerhető életmódbeli eltolódások következtek be, melyek később katasztrofális jelenségekben nyilvánultak meg. Minden apró változás hatása húsz-negyven évvel később érett be, így nehéz is volt átlátni az ok és okozat közti kapcsolatot. Például a táplálkozásban egyre nagyobb szerepet betöltő finomított szénhidrátok évtizedek alatt vezetnek cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri megbetegedéshez és rákhoz.1 A folyamatot csak felerősítette a hatvanas-hetvenes években az orvoslás dogmájává váló koleszterin-hipotézis, amely az évmilliókig gond nélkül fogyasztott zsírokat és koleszterint kiáltotta ki a kardiovaszkuláris betegségek okának. A bevezetett étrendi ajánlások tovább fokozták a szénhidrátok fogyasztását, s a lakosságot átnevelték a veszélyes növényi olajok fogyasztására is.1 Ezek fokozzák a szervezetszintű gyulladást, serkentik a rákos folyamatokat, és elősegítik a vérrögképződést. A 19. századi búzanemesítés létrehozott egy olyan gluténváltozatot,3 amelyről csak mára kezd igazán kiderülni, milyen súlyos és alattomos problémákat okoz, kezdve az autoimmun betegségektől az idegrendszeri betegségekig. A tej és a tejtermékek ugyancsak sok problémát okoznak.1

A paleo tudományos levezetése tehát a modern táplálkozástudományi kutatások alapján kerülendőnek minősíti a finomított szénhidrátokat (gabonafélék, burgonya, rizs, kukorica, cukor, fruktóz, stb.), a növényi olajokat (kivéve például az olívát vagy a kókuszzsírt), a tejet és tejtermékeket (némi engedményt téve a kemény, érlelt sajtoknak) és a hüvelyeseket (szója, bab, amerikai mogyoró), mert az ezekben található lektin nevű fehérjefajták sokféle bélrendszeri és immunológiai problémát okoznak. Így hangzik a paleo „mit ne együnk” definíciója.

>> A következő oldalon folytatjuk…

Szerzőnk: Szendi Gábor

Avatar

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. A böngészés folytatásával jóváhagyja a cookie-k használatát. További információk

Kedves látogatónk!
A cookie-k, vagy sütik kis adatfájlok, amelyeket a böngésző helyez el a felhasználó számítógépén, vagy eszközén. A weboldalak így olyan információkat képesek tárolni, amelyek hatékonyabbá és kellemesebbé teszik a böngészést.
Weboldalunk is ilyen sütiket használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. Ezek a sütik nem tárolnak személyes adatokat.
A sütiket Ön bármikor törölheti a böngészőjében, vagy akár beállíthatja a sütik teljes elutasítását is, ez esetben viszont nem garantált a honlap hibátlan működése.

Bezárás