Főoldal » Életmód » A böjtölés tudománya

A böjtölés tudománya

Még a soványabb embereken is egy-két hónapra is elegendő zsírtartalék van ennek a szakasznak a kielégítésére. Ilyenkor a szervezet okosan leáll az igencsak költséges fehérjelebontásról. Aztán hetekkel később, amikor a zsírraktáraknak már nagyjából a 80 százaléka elfogyott, akkor újból kénytelenek leszünk a fehérjéinkhez nyúlni, ami viszont már életveszélyes, létfontosságú szöveteket károsíthat, ilyenkor lehet valójában éhen halni. Aki hosszabb ideje alacsony szénhidráttartalmú vagy ketogén diétán van, s korábban is rendszeresen böjtölt, annak valószínűleg nem okoz komolyabb megrázkódtatást egy-egy kimaradt étkezés vagy rövidebb böjtidőszak.

A böjthöz kapcsolódó fontos fogalom az autofágia, amikor tizenkét–tizennégy óra éhezés után a sejtek elkezdik lebontani és felhasználni a károsodott, funkcióképtelen fehérjéket, sejtszervecskéket, parazitákat. Az autofágia lecseréli a rosszul működő mitokondriumokat, anélkül, hogy elpusztítaná a sejtet (apoptózis vagy programozott sejthalál), ezáltal javítja a sejtek energiatermelésének hatékonyságát, és a sejt élettartama is megnyúlik.

Végeredményben ez egy hasznos folyamat, egyfajta „nagytakarításként”, szabályozott önemésztésként lehet felfogni, ez állhat a pozitív hatások hátterében. Továbbá az alacsonyabb vércukorszint miatt javul az inzulinérzékenység, a ketonok pedig gazdaságosabb üzemanyagok, mint a glükóz. Koplaláskor pihentetjük az emésztőrendszert, így kevesebb vért igényelnek az ottani szervek, ami jól jöhet a többinél, ez is lehet a felfokozott szellemi teljesítmény magyarázata.

Jack Kruse idegsebész szerint a böjtölésnek jó leptinhormon-érzékenység esetén van helye, ha rosszul működik ez a rendszer (komoly túlsúly, magas gyulladásszint), akkor inkább ártunk vele. Leptin- vagy inzulinrezisztencia, cukorbetegség fennállásakor a böjtöléskor fellépő vércukorszintesés szédüléshez, ájuláshoz vezethet, ami ön- és közveszélyes például autóvezetésnél. Aki nagyon leromlott állapotban van, először talán jobban teszi, ha rendezi a táplálkozása minőségét, az alvásciklusát, a belső óráját, a folyadékfogyasztási szokásait, és csak utána kezd bele a drasztikusabb módszernek nevezhető böjtölésbe.

Akinek jó a leptinérzékenysége, az próbálkozhat a reggeli elhagyásával és az éhgyomorra történő edzéssel, majd az azt követő nagyétkezéssel. Ily módon az AMPK és mTOR jelátviteli útvonalakat, a fokozott növekedésihormon-termelést okosan kihasználva egyszerre tud izmot építeni és zsírt égetni. Nehéz fizikai munkánál, versenyzésnél nem szerencsés a böjt a teljesítmény szempontjából, nem igazán hallani éhező bajnokról.

A böjtölés módszerei

Érdemes időnként elővenni ezt az ősi „gyógymódot”, mert szolgálni fogja a hosszú távú egészségünket a sejtek megújulása, gazdaságos működése által, és még lelki, szellemi téren is nyerhetünk vele. Önuralomra, mértékletességre tanít, ünnepi lakomák után pihentetjük általa az emésztőrendszerünket. Fontos, hogy figyeljen az ember a szervezete visszajelzéseire, tudjunk rugalmasan változtatni az eredeti terven, ha nagyon rosszul érezné magát.

  • Léböjt: Szilárd táplálékokat nem fogyasztunk, csak víz, tea, nyers gyümölcs- és zöldséglevek megengedettek.
  • Szárazböjt: Ez a legegyszerűbb és egyben legnehezebb formája a böjtölésnek, sem étel, sem ital nem fogyasztható. Itt kiemelten figyeljünk magunkra a folyadékhiány miatt, nehogy túlzásba vigyük!
  • Időszakos böjt: A mindennapokba ez a leginkább beilleszthető koplalási forma egészségvédelmi célzattal. Az étkezéseket belesűrítjük egy négy–nyolc órás intervallumba, így megmarad tizenhat–húsz óra a koplalásnak. Sokaknál beválik a reggeli elhagyása, és csupán délután esznek. Van, aki csak napi egyszer vesz magához ételt, és egyetlen kiadós vacsorával is jól működik. Komolyabb anyagcsere-betegség, túlsúly esetén jobbnak tűnik a reggelizés beiktatása és a vacsora elhagyása.
  • Egyéb módszerek: Heti egy vagy két napon huszonnégy órás szünet, például vacsorától vacsoráig vagy évente egy-két alkalommal többnapos koplalás. Olyan irányzat is van, amelynek a hívei a héten két, nem egymást követő napon csak maximum 500 kalóriát vesznek magukhoz.

 

A felhasznált irodalom

Dr. Molnár Zsolt: Paleosokk. Magánkiadás, Budapest, 2015.
http://www.loveandtruth.net/shelton-fasting.html#ch3
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3680567/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2495396/
https://www.jackkruse.com/intermittent-fasting-and-leptin/
https://forum.jackkruse.com/index.php?threads/intermittent-fasting-skipping-dinner-instead-of-breakfast.9069/
https://www.jackkruse.com/jet-lag-rx-human-flight-biohacking/
https://www.youtube.com/watch?v=fmCUQaBuZCw
https://en.wikipedia.org/wiki/Fasting
http://www.allaboutfasting.com/
http://www.johnshopkinshealthreview.com/issues/spring-summer-2016/articles/are-there-any-proven-benefits-to-fasting
https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6jt

Szerzőnk: Sáfrán Mihály

Avatar

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. A böngészés folytatásával jóváhagyja a cookie-k használatát. További információk

Kedves látogatónk!
A cookie-k, vagy sütik kis adatfájlok, amelyeket a böngésző helyez el a felhasználó számítógépén, vagy eszközén. A weboldalak így olyan információkat képesek tárolni, amelyek hatékonyabbá és kellemesebbé teszik a böngészést.
Weboldalunk is ilyen sütiket használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében. Ezek a sütik nem tárolnak személyes adatokat.
A sütiket Ön bármikor törölheti a böngészőjében, vagy akár beállíthatja a sütik teljes elutasítását is, ez esetben viszont nem garantált a honlap hibátlan működése.

Bezárás