Főoldal » Tények-tévhitek » A szénhidrátok és a szív- és érrendszeri betegségek

A szénhidrátok és a szív- és érrendszeri betegségek

Egy friss kutatásban 158 ország táplálkozásának elemzéséből világosan kiderült, hogy a szív- és érrendszeri betegségeket a szénhidrátok, elsősorban a gabonafélékből származó ételek okozzák, az állati zsírok és fehérjék viszont védenek a kardiovaszkuláris megbetegedéssel szemben.

A nemrég – 2018 márciusában – megjelent tanulmány nem keltett nagy szenzációt. Nekem (Harcombe-nak) viszont már a címe: “A kardiovaszkuláris megbetegedések globális kockázati tényezői: 158 ország összehasonlító elemzése” felkeltette az érdeklődésemet, és nem is csalódtam. Nagyszerű dolgozatról van szó, amely bárki számára szabadon hozzáférhető (2). A terjedelme 39 oldal, és egy cseh kutatócsoport publikálta.

Miért hiánypótló ez a kutatás?

Hányszor találkoztunk már az eredetileg a Harvardról kiszivárgott állításokkal, miszerint a vörös húsok, a tojás és a tejtermékek nagyon ártalmasak, és hányszor siránkoztunk már azon, hogy bezzeg a feldolgozott ételeket, vagy pláne az egyéb ételféleséget soha nem vizsgálja senki? Nos, a cseh kutatók most elvégezték a munkát, amire olyan régen várunk.

A kutatók 1993 és 2011 között 158 országban nézték meg 60 különböző ételféleség vonatkozásában az átlagos fogyasztást, és vetették össze az adatokat a kardiovaszkuláris betegségek (angol rövidítés CVD) mutatóival. A 158 ország közül 42 európai, 47 észak-afrikai, ázsiai és óceániai, 29 amerikai és 40 szub-szaharai afrikai ország volt. Vizsgálták továbbá az elhízással kapcsolatos mutatókat, az egészségügyre fordított kiadásokat, a születéskor várható élettartamot is, hogy minél pontosabb képet kapjanak az egyes országok lakóinak egészségi állapotáról és étkezési szokásairól. A CVD tényezői közül nem a koleszterinszintet emelték ki, mint mások (amiről egyébként kiderült, hogy egy vicc), hanem a magas vérnyomást (vagyis a szisztolés vérnyomás 140 mmHg és a diasztolés 90 mmHg feletti értékét), a szív- és érrendszeri halálozást, a magas vércukorszintet (vagyis a 126 mg/dL (7.0 mmol feletti vércukor értéket), a diabéteszt vagy gyógyszerfogyasztást emelték ki.

Már az elsődleges eredményeket is nagyon érdekesnek találtam. A kutatók rámutatnak, hogy bár a vizsgált országok közt nagyon sok eltérés figyelhető meg, az alacsony átlagéletkortól kezdve a vallási szokásokig, azonban az egyértelműen megállapítható, hogy “függetlenül az alkalmazott statisztikai módszertől az eredmények nagyon hasonló tendenciát mutatnak abban a tekintetben, hogy a táplálkozási tényezők közül a magas szénhidrátfogyasztás (főleg gabonafélék, különösen búza formájában) áll a legszorosabb összefüggésben a szív és érrendszeri betegségek kockázatával”…

A teljes cikk Szendi Gábor oldalán olvasható

Szerzőnk: Magazin

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

Oltassuk-e kedvenceinket?

Kedvenc állatkáik oltásával kapcsolatban gyakran több kérdés is felmerül a gazdikban. Az első rögtön az, ...

10 étel, ami eltűnhet a tányérunkról

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”reg” ihc_mb_template=”1″ ][/ihc-hide-content]Azt mindannyian sokszor hallottuk már, hogy a globális felmelegedés miatt a ...

Az alvásról, alvászavarokról

Napjainkban az alvászavar népbetegség, különböző okokra visszavezethető formái emberek millióinak okoznak szenvedést. Azt tehát kijelenthetjük, ...

Higgadtan az oltásokról

Generációk nőttek fel abban a tudatban, hogy az oltások az orvostudomány legnagyobb vívmányai közé tartoznak, ...

Tiszta, fehér és halálos

Az élelmiszeripar egyre nagyobb összegekkel vásárolja be magát a táplálkozástudományba, és ugyanazt a taktikát alkalmazza, ...

Charley bácsi, a 98 éves testépítő

Az ember legjobb barátja a járókeret és a gyógyszeradagoló. Van valami elborzasztó abban a képben, ...