Főoldal » Én és a paleo » Hogyan éltem túl a paleót gyerekként?

Hogyan éltem túl a paleót gyerekként?

Virág 20 éves székesfehérvári lány, aki korosztályának képviselőjékent megosztotta velünk aranyos történetét arról, miként lett anyukája hatására a paleo életmód lelkes híve. Története mindannyiunk számára sok-sok tanulsággal szolgál. Tiszta szívből kívánjuk neki, hogy hosszú, egészséges és boldog élete végéig kitartó követője ennek az egyedülállóan hatékony táplálkozási- és életformának.

Egészen kicsi korom óta müzlit ettem reggelire, tejjel. Mindig hegyekben állt otthon a „kálciummal és vitaminnal dúsított, egészséges” gabonapehely, hiszen Édesanyám hitt a televíziónak és örömmel vette nekünk. Gyors és tápláló kajának gondolta.

Tíz éves lehettem, amikor először feltűnt, hogy kiürült a müzli raktár és tejet sem találtam hozzá a hűtőben. Itt kezdtem gyanút fogni, ami aztán gyorsan beigazolódott, mert Édesanyám leült velem és az öcsémmel és beszélt arról, hogy mit ettünk eddig és mit eszünk majd ezután…és magyarázott az evolúciós táplálkozásról…amit én nem értettem és csak dühös voltam, hogy egyik napról a másikra nem ehettem azt, amit szerettem és amit a gyerekek ettek körülöttem.

Tisztán emlékszem, hogy a többiek szendvicset bontogattak a szünetben, én pedig szégyellve vettem elő a barna színű, gesztenyelisztből sütött palacsintát.

Ő annyira hitt ebben az életmódban, hogy nem fokozatosan, hanem drasztikusan vezette be nálunk a változást.
Talán célravezetőbb lett volna a fokozatosság, de most, felnőtt fejjel már értem, hogy milyen lehetőséget látott ebben és miért így csinálta.

Nem voltam beteg, nincs ételérzékenységem, csak azt tapasztaltam, hogy a következő naptól már nem volt kenyér, tej és cukor otthon és én csak bosszankodtam, hogy máshol mindenki azt evett, amit szeretett volna.

Lázadtunk!
Saját gyártású táblákkal tüntettünk, készítettünk egy videót, amiben megénekeltük a sanyarú paleó életet, és előfordult, hogy a zsebpénzünkből kristálycukrot, tejet vettünk.

Anya nem tiltott a büfézéstől vagy nem szólt, ha Apánál nyugati táplálkozás szerint étkeztünk, de mindig aggodalmát fejezte ki és nem sajnálta az időt újra és újra elmondani, hogy miért nem iszunk tejet, mi miért történik a szervezetünkben és kitartott a hússal és zöldségekkel a hűtőben.

Hat év telt el így és lassan megszoktuk ezt az életet és egyre kevesebbszer hangzott el otthon: „fúú ez paleo…?!” Megszerettük, amiket főzött.

A fordulópont a középiskolában volt, amikor a tomboló hormonok és a sok, rossz kaja miatt, amiket sutyiban ettem, elkezdtem hízni.
Nagyon rosszul éreztem magam a bőrömben  Sírtam, kiabáltam, hogy mennyire nem tetszem magamnak…és akkor végre eljutottak hozzám anya szavai.

Könnyű dolgom volt, mert előttem volt a minta és mögöttem a rengeteg elhangzott szó a paleóról és pontosan tudtam, hogy mit ehetek. Szeretem a zöldségeket és a gyümölcsöket, ezek jelentették legelőször a kapaszkodót.

Az iskolában nehéz volt megoldani a kajálást, a büféből nem tudtam szinte semmit venni, így a közeli nagyáruházból szereztem be rágcsálni való uborkát, amit angol órán szeleteltem és ettem. Ami ezután a védjegyemmé vált minden órán. Én lettem a paleós lány, amire akkorra már nagyon büszke voltam!

Az osztálytársaim eleinte kedvesen csipkelődve tettek rám megjegyzéseket, cukkoltak a mammut hamburgerrel, aztán azt vettem észre, hogy tanácsért jönnek hozzám és kérdezgetik, hogy mit egyenek.

Magam is meglepődtem, hogy milyen folyékonyan tudok erről beszélni utánaolvasás nélkül, ezért minden anyukát biztatok, hogy nem elfecsérelt szó, amit a gyermekének az egészséges táplálkozásról mond vagy ahogy példád mutat.

És mi van velem ma? Jól érzem magam a bőrömben, kialakítottam egy saját paleo étrendet, amit egyáltalán nem nehéz tartani a mindennapokban, húsz éves vagyok és rettenetesen elszánt, hogy a gyermekem egészségesen fog táplálkozni…ha akarja, ha nem.

Szerzőnk: Péter Engel

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

Oltassuk-e kedvenceinket?

Kedvenc állatkáik oltásával kapcsolatban gyakran több kérdés is felmerül a gazdikban. Az első rögtön az, ...

10 étel, ami eltűnhet a tányérunkról

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”reg” ihc_mb_template=”1″ ][/ihc-hide-content]Azt mindannyian sokszor hallottuk már, hogy a globális felmelegedés miatt a ...

Az alvásról, alvászavarokról

Napjainkban az alvászavar népbetegség, különböző okokra visszavezethető formái emberek millióinak okoznak szenvedést. Azt tehát kijelenthetjük, ...

Higgadtan az oltásokról

Generációk nőttek fel abban a tudatban, hogy az oltások az orvostudomány legnagyobb vívmányai közé tartoznak, ...

Tiszta, fehér és halálos

Az élelmiszeripar egyre nagyobb összegekkel vásárolja be magát a táplálkozástudományba, és ugyanazt a taktikát alkalmazza, ...

Charley bácsi, a 98 éves testépítő

Az ember legjobb barátja a járókeret és a gyógyszeradagoló. Van valami elborzasztó abban a képben, ...