Főoldal » Táplálkozás » A világ legfurcsább éttermei

A világ legfurcsább éttermei

Talán még a ruhaboltokban sem változnak olyan gyorsan a trendek, mint a gasztronómiában. Étterem annyi van, mint égen a csillag, a verseny szoros, mindig ki kell találni valamit, amivel be lehet csábítani az éhes és legfőképp különleges élményre vágyó vendégeket. Mivel az emberek ingerküszöbe mind magasabbra emelkedik, sorra nyílnak az olyan vendéglátóhelyek, amelyek a finom falatokon túl leginkább valamilyen furcsa megoldással próbálnak kitűnni a kínálatból.

Ha egy leendő étteremtulajdonos feltenné magának a kérdést, vajon miféle eredetiséggel lehet még előrukkolni, mi az a szokatlan, meghökkentő vagy kimondottan bizarr ötlet, amelyet nem próbáltak még ki a vendéglátásban, nehezen találna választ. Nyitottak már éttermet a felhők között és a föld alatt, börtönben és középkori várkastélyban, étkezhetünk állatok társaságában vagy nők meztelen testéről, a szabad ég alatt és ősember barlangjában, a tenger tükre fölött és hegycsúcson, hintaágyban himbálózva és kötés közben.

A „na, mi nem volt még?” jelszó jegyében született megoldások mellett találkozhatunk kimondottan rokonszenves kezdeményezésekkel is, így világszerte számos olyan étterem vagy kávézó akad, ahol a személyzetet látás- vagy hallássérültek, esetleg mentális betegek alkotják. Hazai példa lehet Budapest első fogyatékkal élő emberek alapította kávézója, a Nem Adom Fel Cafe & Bar, ahol maguk a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és italokat. Mindezen túl örvendetesen szaporodik a paleo éttermek száma is, csak Dublinban több mint tíz körül választhatunk, de nagy a választék New Yorkban vagy Chicagóban is. Nézzük, hol, mivel és milyen körülmények között csillapíthatjuk az étvágyunkat!

Pőrén

London első meztelen éttermében, a Bunyadiban a vendégek maguk dönthetik el, belépéskor „a tisztaság ösvényére” lépve azonnal az étterem nudista részlege felé veszik-e az irányt, vagy előbb szemérmesen fürdőköpenybe bújva vacsoráznak meg, és csak néhány pohár alkoholból bátorságot merítve szabadulnak meg öltözéküktől. A hely a hírek szerint nem száz százalékosan pucér, mert a pincérek intim részeit ruha fedi, amint feltehetőleg a szakács sem ádámkosztümben teljesít szolgálatot a tűzhely mellett. Az alapító, Seb Lyall úgy fogalmazott, lehetőséget akarnak adni az embereknek, hogy mindenféle tisztátalanság nélkül élvezzék az estét. A Bunyadiban nincsenek vegyi anyagok, mesterséges színezékek, nincs áram és gáz, nincs telefon és ennek megfelelően szelfi sincs, az okostelefonok és a fényképezőgépek szigorúan tiltólistára kerültek. A természetesség az étlapon is visszaköszön: fatüzelésű grillen készült fogásokat tálalnak fel kézzel készült agyagedényekben, ehető evőeszközökkel, gyertyafénynél, bambuszból és fűzfából font és fából faragott bútorok között.

Bipolárisan

A Fülöp-szigetek Quezon City nevű városában található, Van Gogh is Bipolar nevű vendéglátóhely nem véletlenül kapta ezt a nevet, az egész tematika e betegség köré szerveződik. Az ötlet a szintén érintett tulajdonos és egyben séf fejéből pattant ki, aki a menün szereplő valamennyi fogást egy-egy híres bipoláris páciensről nevezett el. Az ételkínálat egyébként aszerint állt össze, hogy a hozzávalók állítólag enyhítik a betegség tüneteit. A hely további érdekessége, hogy nincsenek pincérek, és hogy becsületkasszás rendszerben működik.

Konfliktusban

A Pittsburghben működő Conflict Kitchen kizárólag olyan fogásokat tart az étlapján, amelyek a világ olyan államából származnak, amellyel az Egyesült Államok éppen konfliktusban van. A vendégek így megkóstolhatták már az afgán, a kubai, az észak-koreai, a palesztin és a venezuelai konyha finomságait, a jelenleg aktuális étlap pedig az iráni gasztronómia kínálatából válogat. Mivel az étterem célja az, hogy jobban megismertesse az embereket azokkal az országokkal, kultúrákkal és népekkel, amelyekről amúgy csak az újságok és a hivatalos politika szemszögéből értesülnek, az iráni szakemberek segítségével kialakított ételek csomagolásán interjúk olvashatók különféle iráni személyiségekkel a legkülönfélébb témákról a kultúrától a politikáig.

Környezetbarát módon

A Kanári-szigetek egyikén, Lanzarotén található El Diablo étterem joggal viseli az ördög nevét, hiszen a tűz, amelyen a szakácsok elkészítik a vacsorát, egyenesen a föld gyomrából származik: az óriási grillt a mélységben 400 fokon fortyogó láva fűti. A tűzhelyül szolgáló alvó vulkán a helybeliek szerint tökéletesen biztonságos, hiszen utoljára 1824-ben tört ki. Az El Diablo a Timanfaya nemzeti parkban található, így nemcsak maga a vendéglő települt egy tűzhányóra, hanem a hátteret is a Tűzhegyek alkotják. Ugyancsak kizárólag bioenergiával, napelemekkel főznek a chilei Villasecában, a Restaurant Solarban. A kis faluban nemcsak az étterem, hanem az összes lakóház tűzhelye is szolárenergiával működik.

>> A következő oldalon folytatjuk…

Szerzőnk: Magazin

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

Oltassuk-e kedvenceinket?

Kedvenc állatkáik oltásával kapcsolatban gyakran több kérdés is felmerül a gazdikban. Az első rögtön az, ...

10 étel, ami eltűnhet a tányérunkról

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”reg” ihc_mb_template=”1″ ][/ihc-hide-content]Azt mindannyian sokszor hallottuk már, hogy a globális felmelegedés miatt a ...

Az alvásról, alvászavarokról

Napjainkban az alvászavar népbetegség, különböző okokra visszavezethető formái emberek millióinak okoznak szenvedést. Azt tehát kijelenthetjük, ...

Higgadtan az oltásokról

Generációk nőttek fel abban a tudatban, hogy az oltások az orvostudomány legnagyobb vívmányai közé tartoznak, ...

Tiszta, fehér és halálos

Az élelmiszeripar egyre nagyobb összegekkel vásárolja be magát a táplálkozástudományba, és ugyanazt a taktikát alkalmazza, ...

Charley bácsi, a 98 éves testépítő

Az ember legjobb barátja a járókeret és a gyógyszeradagoló. Van valami elborzasztó abban a képben, ...