Főoldal » Táplálkozás » 10 étel, ami eltűnhet a tányérunkról

10 étel, ami eltűnhet a tányérunkról

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”reg” ihc_mb_template=”1″ ][/ihc-hide-content]Azt mindannyian sokszor hallottuk már, hogy a globális felmelegedés miatt a nem túl távoli jövőben fenekestül felfordulhat jól megszokott életmódunk. A jóslatok azzal fenyegetnek, hogy nem utazhatunk többé Amszterdamba vagy a Maldív-szigetekre, mert mindkettő víz alá kerül, és a kedvenc osztrák síterepeinken hó helyett télen fű borítja majd a lejtőket. Újabban viszont az is kiderült, hogy a klímaváltozás kedvenc ételeink és italaink jövőjét ugyancsak fenyegeti. Lehet, hogy örökre búcsút kell mondanunk például a csokinak, a lazacnak, a méznek, a bornak és a kávénak?

Ha létezik a kihalással fenyegetett állatok listája, a borúlátó jóslatok miatt hasonló lajstromot állíthatunk össze számos veszélyeztetett enni- és innivalóról. Ezen a listán igen előkelő helyet foglalna el a kakaó, amelyről számos nyugtalanító hír érkezett az utóbbi években. Egy, a Bill & Melinda Gates Alapítvány megrendelésére készült tanulmány szerint Ghánában és Elefántcsontparton, ahonnan a világ kakaótermésének több mint a fele származik, 2050-re a mostani felére csökkenhet a kakaóültetvényként hasznosítható termőföld mennyisége, mivel addigra az átlaghőmérséklet arrafelé 2,3 fokkal fog emelkedni.

Kakaó

A kakaócserje csapadékban gazdag éghajlaton, nedves talajban és árnyékos helyen érzi jól magát, és nem kedveli a túlságosan száraz körülményeket, a hőmérséklet-emelkedéssel járó klímaváltozásokat tehát nyilvánvalóan rosszul viselné. Lehetne ugyan a mostaninál magasabbra telepíteni az ültetvényeket, de mivel a növény fő termőterületét alkotó Nyugat-Afrika nem különösebben hegyes vidék, erre csak koráltozottan nyílik lehetőség. További megoldást jelenthet a hőséget és szárazságot jobban tűrő fajták nemesítése, ám ha a gazdák a jövőben is a mezőgazdaságból akarnak megélni, valószínűleg át kell majd térniük a monokultúráról arra, hogy többféle növényfajt termesszenek. A nyugati vásárló mindeközben annak lesz szemtanúja, hogy a csokoládé visszatér abba a pozícióba, ahonnan európai karrierje elindult: újra luxuscikké válik, hiszen ha kakaóhiány alakul ki, az árak azonnal a magasba szöknek.

Kávé

Az említett tanulmány nem az egyetlen forrás, amely arra figyelmeztet, hogy népszerű fogásainkat eltűnés fenyegeti. Mint a brit The Telegraph beszámolt róla, a kakaón kívül hasonló sors várhat a kávéra: az emelkedő hőmérséklet és az időjárási körülmények apróbb változásai miatt 2080-ra az arabica kávé jelenlegi termőterületeinek 99,7, de akár 100 százaléka is alkalmatlanná válhat erre a feladatra. Sőt, bizonyos vidékeken, például a dél-szudáni Boma-fennsíkon már 2020-ra is előállhat ez a helyzet. Ha a gazdák öntöznek, és mesterségesen hűtik a növényeket, az ültetvényeken továbbra is zavartalanul nőhet a kávé, viszont a vad fajták eltűnhetnek, holott ezek a nemesítetteknél jóval nagyobb genetikai változatosságot mutatnak, ezért nélkülözhetelenek a kártevők és a betegségek legyőzéséhez. A kutatók szerint kiutat jelenthet, ha a jövőben eredeti, természetes élőhelyei helyett Etiópia és Dél-Szudán hegyeiben termelik majd az arabicát.

Az arabica egyike annak a két kávébabfajtának, amelyet kávéfőzésre használunk, és társánál, a robustánál jóval népszerűbb: a frissen főzött eszpresszók, latték és kapucsínók 70 százaléka készül ebből világszerte. A robustát jellemzően instant kávékhoz használják, illetve Görögországban és Törökországban isszák, magas koffeintartalma miatt azonban kevésbé közkedvelt. Az arabica speciális körülményeket kíván, a megfelelő hőmérséklettől a különféle szezonális adottságokig, a klímaváltozás viszont olyan gyorsan játszódik le, hogy az ültetvényeket folyamatosan odébb kell költöztetni. A kutatók úgy vélekednek, hogy ha a kávébab nem is tűnik el nyomtalanul a föld színéről, a változások mindenképpen befolyásolni fogják a terméseredményeket, és magának a kávénak az ízét.

Bor

A kávé- és csokikedvelők mellett a finom francia borok rajongói is rossz hírt hallhatnak. A globális felmelegedés ugyanis kedvezőtlen változásokkal fenyegeti a Bordeaux környéki szőlőbirtokokat, ahonnan a világ legtöbbre becsült és legdrágább borai kerülnek ki. Szakértők szerint 2050-re a vidék szőlőtermelésre alkalmatlanná válthat, ami annyit tesz, hogy Lafite, Petrus, Latour és a többi nevezetes kastély borait néhány évtized múlva már csak szép emlékként emlegethetjük. A német Der Spiegel cikke francia szakembereket idéz, akik borúlátóan úgy nyilatkoztak, hogy a legpesszimistább előrejelzések szerint a század közepére eltűnhetnek a tradicionális bordeaux-i borvidékről az olyan népszerű fajták, mint a cabernet vagy a merlot. A jövő attól függ, hogy a változások milyen tempóban játszódnak le: ha gyorsan, akkor a legrosszabb álmok válnak valóra, ha lassan, akkor viszont alkalmazkodhatnak hozzájuk a gazdák.

A klímaváltozás azért érinti hátrányosan a bortermelőket, mert ha nagyobb a meleg, akkor gyorsabban érik be a szőlő, a kánikulai szárazság azonban rontja a minőséget. A bordeaux-i bortermelők egyébként már három évtizeddel ezelőtt felfigyeltek a korábban megszokottól eltérő éghajlati minták kialakulására, jóval hamarabb, mint hogy a jelenség felkeltette volna a tudósok érdeklődését.

>> A következő oldalon folytatjuk…

Szerzőnk: Magazin

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

A világ legfurcsább éttermei

Talán még a ruhaboltokban sem változnak olyan gyorsan a trendek, mint a gasztronómiában. Étterem annyi ...

Oltassuk-e kedvenceinket?

Kedvenc állatkáik oltásával kapcsolatban gyakran több kérdés is felmerül a gazdikban. Az első rögtön az, ...

Az alvásról, alvászavarokról

Napjainkban az alvászavar népbetegség, különböző okokra visszavezethető formái emberek millióinak okoznak szenvedést. Azt tehát kijelenthetjük, ...

Higgadtan az oltásokról

Generációk nőttek fel abban a tudatban, hogy az oltások az orvostudomány legnagyobb vívmányai közé tartoznak, ...

Tiszta, fehér és halálos

Az élelmiszeripar egyre nagyobb összegekkel vásárolja be magát a táplálkozástudományba, és ugyanazt a taktikát alkalmazza, ...

Charley bácsi, a 98 éves testépítő

Az ember legjobb barátja a járókeret és a gyógyszeradagoló. Van valami elborzasztó abban a képben, ...