Főoldal » Paleo és egészség » Segítség, lehet, hogy ortorexiás vagyok?

Segítség, lehet, hogy ortorexiás vagyok?

Az előítélet sokszor tudományos álcában jelenik meg, ennek egy fajtája a patologizálás, amikor valaki egy neki nem tetsző viselkedésformát összemos egy létező psziciátriai diagnózissal, azt sugallva, hogy az a “normális”, amit a többség követ. De vajon betegség-e, ha felismerjük a nyugati étrend veszélyeit, és tudatosan törkszünk az evolúciósan optimális táplálkozásra?

Mostanában a paleo egyre inkább köztudatba került, különböző fórumokon, elsősorban az interneten, változó színvonalon többé-kevésbé tudományos vita zajlik körülötte. Ezek a viták általában az étrend tartalmi elemeit érintik, de időnként felbukkan az „ortorexia” kifejezés is, ami mögött az a gondolat áll, hogy a viselkedés formája, vagyis az egészséges táplálkozásra való erős törekvés is lehet tünet, egy pszichés probléma megnyilvánulása, és hogy a paleót követőknél valójában erről van szó. Tényleg létezik ilyen zavar: ez egy viselkedéses függőség. E probléma tisztázására szeretném most röviden bemutatni az evés-, illetve testképzavarokat, amelyek közül az ortorexia és a testedzésfüggőség merülhetnek fel vádként a paleolit táplálkozás követőinél. Rá szeretnék mutatni arra, melyek azok a kritériumok, amelyek alapján felmerülhet a gyanú, hogy ezen zavarok valamelyikéről lehet szó, illetve megnyugtatni mindenkit, hogy egyébként az egészséges életmód nem egyenlő az ortorexiával.

Mik azok a viselkedéses függőségek?

A viselkedéses függőségek esetén normális, a hétköznapi élet részét képező viselkedések torzult, eltúlzott formája uralkodik el valakinek az életén, például a táplálkozás, a munka, a szex, a játék, a sport, de nagyon sok más viselkedést, úgymint az extrémsportok űzését, a gyűjtögetést, a rajongásokat (például gyors járművek iránt), a hobbikat is fel lehetne sorolni, ilyen jelleget mutathat az anyagi javak vagy a hatalom hajszolása is. Ilyenkor az illető nem drogokat juttat a szervezetébe, hanem bizonyos viselkedéseket gyakorol szélsőséges módon, megszállott-kényszeres jelleggel, képtelen lévén ellenállni nekik. A viselkedést a feszültség növekedése előzi meg, majd egy rövid megkönnyebbülés követi. Valójában mindenfajta szer- vagy viselkedéses függőség öngyógyítási kísérlet és önbecsapás is egyszerre, az érintett személy korai sérülések, a személyiségfejlődésében történt elakadások miatt lelkileg szenved, a szer vagy viselkedés ezt a szenvedést csökkenti egy (nagyon rövid) időre, miközben a valódi, a szenvedést kiváltó ok vagy konfliktus nem kerül megoldásra vagy legalábbis feldolgozásra.

A fogyasztói társadalomban a fiatalságnak, egészségnek, szépségnek túlzott, gyakran öncélú szerepe van. A világ gyors, és egyre gyorsul, ez az információ felületes feldolgozásának kedvez – a médiában, plakátokon, reklámokban megjelenő sztárok, modellek fényképei retusáltak, photoshoppoltak, a szépségről, fiatalságról (amit a karcsú, sportos test fejez ki), alkotott társadalmi mérce irreálisan magas. Bizonyos külső jegyek a sikerességgel, boldogsággal asszociálódnak, ami mindenki számára kívánatos, de ez eltereli a figyelmet arról, hogy a valódi siker mögött kemény munkának, tudásnak, személyiségnek kell állnia, ezzel párhuzamosan pedig az erkölcsi és az egyéni, belső értékek, valamint a tudás szerepe is csökken. Sok embernek jelentős lelki szenvedést okoz az, hogy esélytelennek érzi magát megfelelni ennek a mércének. Az evés- és testképzavarok terjedésének egyik oka a fizikai megjelenés egy kiragadott eleméhez való megszállott törekvés, ami azonban pótmegoldás, hiszen a külső a feltételezett mögötte álló életérzés, tartalom helyettesítésére, pótlására szolgál. Az evészavarokhoz gyakran társul testképzavar, ami azt jelenti, hogy az illető nem tudja helyesen megítélni saját testét, illetve, hogy mi a normális, hanem egy természetellenes ideálhoz szeretne hasonlítani, és ennek elérése érdekében akár egészségére ártalmas szokásokat is felvesz. Minden ilyen zavarra jellemző a megszállottság és a kényszeresség, a szociális elszigetelődés, a fokozott megfelelési vágy: a viselkedés elhagyása esetén kínzó lelkiismeret-furdalás lép fel.

Régóta ismert evészavar az anorexia nervosa. Sokáig a jómódú, fehér, fiatal nők betegsége volt, manapság az első három kategória fellazult. Az érintettek általában egy fogyókúra folytatásaként koplalják halálra magukat, miközben kövérnek érzik és látják saját testüket a tükörben. Az érintettek gyakran intenzíven sportolnak is, hogy több kalóriát égessenek el. A bulimia szintén régebb óta ismert, nem jár látványos fogyással, az érintettek falásrohamoktól szenvednek, hánytatják magukat, hogy a bőséges, rohamszerű étkezések ellenére se hízzanak, de létezik úgynevezett túlevéses zavar is, amikor az illető óriási mennyiségű ételt fogyaszt el (általában rohamszerűen), és természetesen hízik is tőle. A testedzésfüggőség esetén az érintett mindennapjait, gondolatait a testedzés uralja, az edzéssel eltöltött órák száma egyre nő, a mindennapi problémák elől ez jelent menekülést a számára, hangulatát javítja, hiányában elvonási tünetek lépnek fel, például ingerlékenység formájában, testi, lelki vagy társas működése a testedzés következtében jelentősen károsodik. Itt a viselkedéstől való függés mellett az extrémsportokhoz hasonlóan az intenzív mozgás termelte hormonok hangulatjavító hatásától való függés is fennáll. Hasonló, főleg férfiaknál jelentkező zavar az izomdiszmorfia, amit inverz anorexiának is neveznek: itt a hangsúly a minél nagyobb térfogatú izmok felépítésén, tehát a megjelenésen van, de létezik tanorexia is, ami azt jelenti, hogy valaki egyre barnábbra szoláriumozza magát, vagy plasztikai műtétektől való függés is: ezek mindegyike testképzavarral jár.

Az ortorexia nervosát egészségesétel-függőségnek is nevezik, szoros rokonságban áll az anorexiával. Az ortorexiások a többi evészavaroshoz hasonlóan kényszeresek és perfekcionisták, az egészséges ételek megszállottjai, örömtelen, szigorúan összeállított étrendet tartanak, amelynek megszegésével kínzó szorongás, bűntudat lép fel. Naponta órákat (legalább hármat) az ételek megtervezésével töltenek. Az ortorexia csírájában ártalmatlan életmódjavításnak tűnik, krónikus betegségből való gyógyulást vagy a fiatalság megtartását célozhatja, de egyre több energiát köt le, egyre szigorúbbá válik, az érintett személy eltávolodik családjától, barátaitól, másokra egyfajta felsőbbrendűségi érzéssel néz. Az ortorexiás személyek gyakran válogatás nélkül fogadnak el tilalmakat, kifejezetten keresik, hogy miért nem ehetnek meg egy élelmiszert, betegesen félnek káros anyagoktól, kalóriát számolnak, és még sorolhatnánk.

Paleót követőknél több, az ortorexiára emlékeztető vonást találhatunk, ezeket érdemes ilyen szempontból is megvizsgálni. A paleóra való áttérés teljesen különbözően alakulhat egyes embereknél, van, aki egy vállrándítással átlép, és teljes természetességgel csinálja, de olyanok is akadnak, akiknek nagy nehézséget okoz az átállás, és sok időt is vesz igénybe. Ez főleg akkor fordul elő, ha valaki ragaszkodik a hagyományos ételek paleósított verzióinak fogyasztásához, ami hosszú gyakorlási folyamatot igényel. (Ennek a fordítottja is gyakori, van, aki rengeteg időt takarít meg a paleóval.) A paleóra való áttéréshez rengeteg ismeretet kell elsajátítani, ez kezdetben, illetve időszakosan sok időt, energiát köthet le, ami rendben is van. Ennek ellenére nem kizárható, hogy a paleósok között előfordulnak olyanok, akiknek van vagy volt már evés- vagy testképzavarral kapcsolatos problémájuk, hiszen a paleo lehetőséget kínál a könnyebb fogyáshoz, és a gyakori, intenzív testmozgás, sport fontosságát is hangsúlyozza.

>> A következő oldalon folytatjuk…

Szerzőnk: Eckhart Erzsébet

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

Ételintolerancia a paleo elvek tükrében

Az alábbiakban azon tapasztalatokat összegezzük, amelyeket a rendelőnkben elvégzett ételintolerancia-vizsgálatok eredményei szolgáltattak. Az általunk alkalmazott ...

A D-vitamin és a légúti fertőzések

Az influenza és a felső légúti fertőzések menetrend szerint aratnak a téli hónapokban, a gazdaságnak ...