Főoldal » Pillekönnyű paleo » Laktózmentes abszurdum

Laktózmentes abszurdum

Vannak történések, és vannak statisztikák, amelyek alapján már az élelmiszeripar is lépni kényszerül. Muszáj, hiszen meg kell őrizni a látszatot, hogy minden a fogyasztók érdekében történik, és muszáj, hogy ne veszítsék el a piacot.

A cikk nem a szigorúan tudományos ismeretterjesztés stílusában íródott, ezért kérjük, a benne foglaltakat kellő lazasággal és humorérzékkel fogadja 🙂

Ilyen történés a laktózérzékenység is, amely – némi túlzással élve – „divatba” jött az utóbbi időkben. Amikor a népesség jelentős hányadánál már egyértelműen diagnosztizálható, hogy problémái vannak a tejtermékek fogyasztásával, akkor bizony az iparnak is lépnie kell, feltéve, ha nem akarja bezárni a boltot. E sorok írója fültanúja volt, amikor egy kávézóban a pultos hölgy, illetve a betérő vendég élénk diskurzust folytatott, melyikük mire és miért érzékeny a tejből. Ma már nem ciki laktózmentes tejet kérni, sőt, felvilágosultnak, menőnek tűnhet, aki tud különbséget tenni.

De hogy lehet egyszerre kezelni a laktózérzékenységet, no meg persze a piacot is megtartani? Az első, kézenfekvő megoldás a laktózmentes tej előállítása. Nagyon rafinált, ügyes kifejezés ez, hiszen minden földi halandó számára úgy tűnhet, hogy szorgos kis kezek szépen kikanalazzák azt a fránya laktózt a tejecskéből, így áldásos tevékenységük nyomán megszabadítanak minket attól, amitől görcsöl, vagy megy a hasunk, rossz a közérzetünk.

Sajnos azonban ezek a szorgos kezek a valóságban nem léteznek, éppúgy, mint a tejből a laktózt kiszedegető eljárás sem. A helyzet ennél sokkal drámaibb. Mert hős megmentőink annyit tesznek, hogy a tejbe olyan enzimeket adagolnak, amelyek által emészthetővé válik az adott tejtermék. Nagyjából két részre bontja a benne lévő laktózt (glükóz és galaktóz), hogy elboldoguljunk vele.
Ezzel látszólag minden rendben, lehet menni, bevásárolni a hétvégére, megvenni a szokásos tejadagot, sajtot, túrót, joghurtot, majd megnyugodva fogyasztani belőlük. És ez jó is, mindazoknak, akik nem szeretnek gondolkodni, akiknek az a biztos, ha más mondja meg, mit csináljanak, mit egyenek, mit igyanak.

Ám egész más a helyzet azoknál, akik szeretnek a dolgok végére járni, különösen, ha az egészségükről van szó. Ők jogosan tehetik fel a következő kérdéseket: nem tudom megemészteni rendesen a tejet, de nem lehet, hogy nem velem, hanem a tejjel van a baj? Nem lehet az, hogy a tej nem is embernek való?

Aki eljut az ilyen, vagy ehhez hasonló kérdések megfogalmazásához, majd megválaszolásához, később pedig felismeri a finomított szénhidrátok és a glutén veszélyeit is, akkor már nyakig paleós. Aki képes megérteni, hogy az emberi faj számára kizárólag az emberi faj teje az elfogadható, az óriási lépést tett az egészség felé vezető úton.

A tejjel kapcsolatban a legnagyobb probléma az, hogy nem nekünk való. A boci sem issza a mi édesanyánk tejét, mi miért isszuk az ő anyukájáét? Az, hogy az emlősök tejet adnak, az nem azért lett így megalkotva a természet által, mert élethosszig így kellene működnie. Kizárólag a születést követően addig, amíg az adott élőlény édesanyja képes tejet szolgáltatni. Az ember az egyetlen olyan élőlény, amely akár élete végéig issza tejet és fogyasztja a tejtermékeket. Ennyi erővel pelenkában is járhatna, halála napjáig.

És ha Ön még az ódivatú „a tej élet, erő, egészség” megtévesztő propaganda bűvkörében él, akkor érdemes összeszámolnia, hányféle egészségi problémával küszködik, és mik lapulnak a gyógyszeres fiókban. A tejben lévő cukor ugyanis a problémák forrásának csupán az egyik képviselője, ám rejlenek ott még „érdekességek”. Ezekről Magazinunk egyéb cikkeiben is olvashat.

Azok számára, akik függőséget éreznek a fehér nedű iránt, javasolhatjuk a mandulatejet, a kókusztejet, amely egyre több élelmiszerboltban, kávézóban kapható, persze különféle minőségben. Az igazán elhivatottak otthon, saját maguk is előállíthatják az ilyen tejeket, bár túlzásba itt sem szabad esni. A tej egyéb alternatívái (pl. rizs, szója) egyáltalán nem jó választás, mivel ezek alapvetően, evolúciós szempontból rossz élelmiszerek.

Még mindig rengeteg cikket olvasni a tejtermékek áldásos hatásáról, így Önre bízzuk, ítélje meg, mennyire egészséges, ha egy teljesen más élőlény tejébe enzimeket kell nyomni, hogy megkönnyítsék az Ön számára annak megemésztését.

Szerzőnk: Péter Engel

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

A világ legfurcsább éttermei

Talán még a ruhaboltokban sem változnak olyan gyorsan a trendek, mint a gasztronómiában. Étterem annyi ...

Oltassuk-e kedvenceinket?

Kedvenc állatkáik oltásával kapcsolatban gyakran több kérdés is felmerül a gazdikban. Az első rögtön az, ...

10 étel, ami eltűnhet a tányérunkról

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”reg” ihc_mb_template=”1″ ][/ihc-hide-content]Azt mindannyian sokszor hallottuk már, hogy a globális felmelegedés miatt a ...

Az alvásról, alvászavarokról

Napjainkban az alvászavar népbetegség, különböző okokra visszavezethető formái emberek millióinak okoznak szenvedést. Azt tehát kijelenthetjük, ...

Higgadtan az oltásokról

Generációk nőttek fel abban a tudatban, hogy az oltások az orvostudomány legnagyobb vívmányai közé tartoznak, ...

Tiszta, fehér és halálos

Az élelmiszeripar egyre nagyobb összegekkel vásárolja be magát a táplálkozástudományba, és ugyanazt a taktikát alkalmazza, ...