Főoldal » Gyógyulástörténetek » Két hét alatt drámai javulás a II-es típusú cukorbetegségben

Két hét alatt drámai javulás a II-es típusú cukorbetegségben

Én a két hetes paleós tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek! A múlt héten kaptam kézhez a paleo könyvet /Szendi: Paleolit táplálkozás, 2009 Jaffa/, két nap alatt megérkezett a kiadótól ingyenpostán, 20%-al olcsóbban 🙂 , és már ki is olvastam. Férjem édesanyja 10 éve II-es típusú cukorbeteg, 3 éve inzulint is ad magának. Étrendi megszorítást sosem alkalmazott a betegsége miatt, cukorgyógyszerek és napi 16 egység inzulin mellett is 11-12 volt a reggeli éhgyomri vércukra. Szóval sajnos nem gyógyították meg az orvosok, pedig havonta 20 ezer forintot költ gyógyszerekre.

Szombaton lesz KÉT HETE, hogy elkezdtünk egy szénhidrátmentes diétát (liszt, cukor elhagyása) csak úgy gondolom formán, aztán a múlt héten a könyv elolvasása után szigorítottunk paleóra. Vettem nagy dózisú vitaminkészítményt neki (Vitaminkirály Multi Plussz), ami köszönő viszonyban sincs a reklámozott készítményekkel. Kiegészítésképpen minden nap elviszem fél órára sétálni. Szóval mindezekkel felvértezve nekiálltunk életmódot váltani, az eredmény a következő:

1. Fogyott 4 kilót. 2. Mindennap 3x méri a vércukrát és ennek megfelelően minden este csökkentettük az inzulin mennyiségét. KÉT HÉT után ott tartunk, hogy tegnap este már inzulin nélkül feküdt le és ma reggel 6,1 volt az éhgyomri vércukra. Ami úgy tudom, éppen csak 1 tizeddel felette van az egészséges emberek éhgyomri értékének, ami 4,5 – 6 között lehetne. A napközben mért vércukra már egyszer sem magasabb, mint 7,5. 3. A vérnyomása normalizálódott, csak azért szed még fél gyógyszert, mert nem merte egyszrre teljesen elhagyni. Mindennap méri, két hete sosem volt magasabb, mint 120/75. És mellesleg 59 éves!!! 4. Két hete nem vett be vízhajtót, mert a nagy dózisú C-vitamintól az első pár napot szinte a WC-n töltötte szegény. 5. Sokkal frissebbnek és kipihentebbnek érzi magát, több az energiája. Nem dagad a lába, nem merevek az izületei.

Szóval két hét alatt ennyit tett az étrendi változtatás, kezdi megoldani azt, amit az orvosok 10 év alatt rengeteg pénzért nem tudtak!!!!!

A paleós étrendről csak annyit, hogy minden nap közösen főztünk, hogy lássa, mit és hogyan lehet, illetve nem lehet. Azt főztük, ami eszünkbe jutott, csak paleósítva. A legtöbb hagyományos főzeléket nagyon egyszerűen el lehet készíteni paleós változatban: a fűszerekkel megfőzött zöldség 1/4-ét összeturmixolom és ezzel sűrítem vissza a darabos részeket. Ettünk paradicsomos káposztát füstölt oldalassal rántás nélkül, egy kicsit hígabb lett a leve, mint egyébként, de na bumm, valamit valamiért. Aztán volt gombapörkölt édesítővel eltett céklával. Rakott savanyú káposzta, amibe a rizs helyett szójagranulátumot raktunk. Főztünk kocsonyát, jó sok zöldséggel, csak kenyér helyett tormával és édesítős savanyúsággal ettük meg. Tegnap este a férjem nagy kedvencét készítettem – sült tarját -, köretként nem krumpli került mellé, hanem párolt lilakáposzta. Szóval nem kell sokat gondolkodni, hogy mit és hogyan főzzek, csak paleósítom az eddigi kajáinkat. A reggeli sem okoz gondot, mert nagyon szeretjük a tojást minden változatában, így sokszor ez volt a reggeli, nyers zöldségekkel (uborka, paradicsom, retek, paprika).

A paleó táplálkozás ” drágaságához” csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a két hét alatt kb. 10ezer forinttal kevesebbet hagytam a boltban, mert elmaradtak olyan dolgok, mint: cola, gyümölcslé, finomított pékáruk, rizs, tészták stb., és a helyettük megvásárolt zöldségek és gyümölcsök érdekes módon olcsóbbak voltak. Üdítők helyett teázunk vagy vizet iszunk. Ha ehhez hozzászámolom majd az anyósom lassan elhagyható gyógyszereinek az árát, akkor kb. havi 40ezer forinttal lesz olcsóbb az új életünk! 🙂 Na meg egészségesebb, amit viszont nem lehet pénzben kifejezni!!!

Tegnapelőtt elmentünk a háziorvoshoz, hogy tanácsot kérjünk a gyógyszerek és az inzulin mérséklését illetően. Az alábbi vérlázító dolgokat hallottuk:

1. Amíg egy papírra leírva nem látja a napi 3x-i vércukor mérés eredményét, addig nem hiszi el. 2. Nem gondolná, hogy az a beteg, aki 3 éve inzulint adagol, az csak úgy elhagyhatná. A gyógyszerek elhagyásáról pedig ne is álmodjon (Merckformin). 3. Érdeklődtem, kaphatnánk-e olyan laborbeutalót, ahol azt mérnék meg, hogy éhgyomorra és étkezés után mennyi az INZULIN mennyisége a vérben. Közölte, hogy ez a vizsgálat felesleges, mert nem mutat meg semmit. Szerintem meg megmutatná, hogy mennyire működik még magától a SAJÁT inzulintermelése, és úgy tudom, hogy ez a vizsgálat rendelkezésre áll.

Összességében elutasító és hitetlen hozzáállása volt. (Csak csendben megjegyzem, hogy ő is cukorbeteg.) Ezután este úgy döntöttünk, hogy a 22 órakor mért 4,4-es vércukorra nem ad be inzulint, ennek az eredménye lett a reggeli 6,1-es éhgyomri érték, amit boldogan újságolt!!! 🙂 Számomra az a szomorú ebben a történetben, hogy az ember megbízik a választott orvosában, és mégsem gyógyul meg. Aztán meg laikusként, a morzsaként összeszedett infók alapján sakkozhatunk a gyógyszerek mennyiségét illetően, ha el akarunk érni valamit. De nem adjuk fel, előbb vagy utóbb találunk olyan orvost, aki partner lesz ebben a dologban.

Két hónap utáni “jelentés” az anyós cukorbetegségéről:

1. Már nincs inzulin és cukorgyógyszer, csak természetes bogyók (gimnemna silvestra és krómtabletta), ezek is azért, hogy rásegítsenek a paleó hatására.

2. 3 hónap kőkemény paleó után az első cukormérésen a 3 havi átlag 8,7-ről 6,4-re csökkent, fogyott 7 kilót (106-ról 99-re), nem szed vízhajtót, és átlagosan minden egyéb gyógyszerének az adagját csökkenteni kellett. Nincsenek izületi fájdalmai, kevésbé érzékeny a frontokra.

3. A két héttel ezelőtti ellenőrzésen a DIETETIKUS ORVOS!!!!! megkérdezte és felírta a módszer nevét és lényegét, mert még sehol sem hallott róla. Elismerte az eredményeket, DE!!!!!! azt javasolta, hogy mégiscsak kellene esténként 6 egység inzulint adni a biztonság kedvéért!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kérdeztem mire adjunk inzulint? Az esti 5,4-es cukorértékre? Komolytalan az egész hozzáállásuk! De legalább már érdeklődött a módszer iránt!

Krisztina

Szerzőnk: Magazin

Írja meg a véleményét!