Főoldal » Tények-tévhitek » Pánikbetegség: egy üzletág története

Pánikbetegség: egy üzletág története

Lehet még újat mondani a pánikbetegségről? Hát persze. Csak toljuk félre a gyógyszergyári duruzsolástól zsongó fejű pszichiátereket, akik már álmukban is antidepresszánsok neveit motyogják.

Indításként az egyik legkiábrándítóbb dolog az, hogy akik pánikbetegség diagnózissal évek óta szedik a letaglózó mellékhatású antidepresszánsokat -különösebb javulás nélkül-, azok a szó eredeti értelmében valószínűleg nem is pánikbetegek. Persze, ha azokat a pszichiátereket kérdeznénk, akik rendszeresen “gyógyult” betegeiket bemutatva reklámozzák magukat, és a hevenyészett pánikműsorokat szerkesztő rádiósok és tévések telefonfüzetkéiben már felküzdötték magukat az első helyre a “megkérdezendő szakemberek” listáján, akkor ők elegánsan előhúznák a forgalomban lévő betegségosztályozó rendszer kis kézikönyvecskéjét és bebizonyítanák nekünk, hogy aki időnként “rohamszerűen” reszket, homályosan lát, verejtékezik és zsibbad a karja, az bizony pánikbeteg. Legalábbis nagy vonalakban. Végül is nem az a lényeg, hogy jó-e a diagnózis, elég ha két ember tud hinni benne: a beteg, és a receptírásból jól megélő pszichiáter. Sőt, helyesbítek: bőven elég, ha a beteg hisz benne, hiszen ő a vevő. Drága pénzen vásárol egy vállalható, megnyugtató diagnózist és hozzá egy receptet, és amíg a fanatizálás és a hit működik, még jól is tudja érezni magát. Ezt nevezzük placebóhatásnak, vagy terápiás mézesheteknek. Ebben az időszakban kell őt bemutatni a tévében, vagy újságírók karmaiba lökni, ekkor a “megmentett” beteg hálaimáját lehet élő egyenes adásban közvetíteni, alul a csodatévő rendelőjének villogó telefonszámával. Aztán lecseng a kezdeti hit, és jön ismét a szorongásroham. Erre mondják, hogy a beteg “visszaesett”; persze valójában soha meg sem gyógyult.

Ötven éve a biológiai pszichiátria rögeszméje, hogy a lelkiélet nem más, mint biokémia, és a lelki zavarok vegyületekkel gyógyíthatók. Tetszetős elmélet, majd’ mindenki vevő rá, mert elsőre mindenkinek kényelmesnek tűnik. Nincs szó életproblémákról, lélekben vájkálásról, az egész tiszta vegytan. De amikor már az ötödik-tizedik gyógyszer sem hat, a beteg kezd kissé kétségbeesni. A túl könnyen kapott diagnózis rabul ejtette már, nehéz tőle szabadulni. Már megtanulta a leckét: Ő pánikbeteg, azt pedig antidepresszánssal vagy nyugtatóval kell gyógyítani, jöjjön már az a csodadoktor, aki eltalálja neki a jó gyógyszert. De azt sajna még nem fedezték fel.

A felocsúdó kisebbség meg pár év szenvedés és vergődés után eljut egy pánikra kihegyezett pszichoterapeutához, és csendben meggyógyul.

A teljes cikk Szendi Gábor oldalán olvasható, a zöld gombra kattintva

Szerzőnk: Szendi Gábor

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

A mellrák és a tej: halálos páros

A tejjel amúgyis sok bajunk van, ráadásul nagy valószínűséggel fokozza a hormonfüggő rákok, így a ...

A cukor okoz magas vérnyomást, nem a só

A közegészségügy és az orvoslás papagájként ismételgeti évtizedek óta azt a soha nem igazolt, sőt ...

Ha cukorbeteg, ideje észbe kapnia

A diabétesz komplikációk és a belőlük fakadó fokozott halálozási kockázat minden 2-es típusú cukorbeteget (hivatalosan ...

A veszélyes kenyér

Mit tenne Ön, ha azt olvasná, hogy a búza és más gabonafélék, melyből a kenyér, ...

A paracetamol károsítja gyermeke agyát?

Egyre-másra látnak napvilágot azok az elemzések, amelyek szerint a paracetamollal nemcsak az a baj, hogy ...

A sztatinok cukorbetegséget okoznak

Facebook Twitter Google+ Print Pocket Gmail Viber