Főoldal » Paleo konyha

Paleo konyha

Paleo konyha – köszöntő

A paleolit táplálkozás és életmód tábora, lelkes híveinek száma egyre nő, organikus módon fejlődik. Mi, akik következetesen dolgozunk népszerűsítéséért, tudjuk, hogy ez miért van így. Mert működik! Mert a gyakorlati tapasztalatok visszaigazolják az elmélet helyességét. A paleolit életmód az elmúlt évek alatt több ezer embernek adta vissza az egészségét, illetve a civilizációs betegségek megelőzésének egyik fontos eszközévé vált. Aki még ...

Tovább »

Paleo-alapanyagok beszerzése

A paleolit táplálkozást megkezdők számára fogós kérdés, hol tudják beszerezni a speciális alapanyagokat, illetve mit tudnak hasznosítani a hagyományosakból. Szerencsés helyzetben vagyunk, hisz a paleolit mozgalomnak köszönhetően már elegendő egy nagyáruházba ellátogatni, hogy csupa paleós élelmiszerrel sétálhassunk ki. A húst, zöldséget és gyümölcsöt a már megszokott helyen, piacokon és nagyáruházakban, friss és mirelit formában találjuk meg. A sajtok közül csak ...

Tovább »

Miért fontosak étkezésünkben a tengeri ételek?

Egyes kutatók szerint evolúciós fejlődésünknek volt egy szakasza, amikor az addig zömében növényevő majmok elkezdték a tengerparti sekély vizekben előforduló apró kagylókat, rákokat fogyasztani. Ebből indul ki az úgynevezett vízimajom-elmélet is, és ez lehet a magyarázata idegrendszerünk fejlődésének, agyméretünk növekedésének. De miért pont a tengeri ételekkel hozható ez összefüggésbe? Ha az összetételüket nézzük, akkor kiderül, hogy többek között kitűnő omega-3-, ...

Tovább »

Süti, nem süti – a fitinsav és a fitátok

Ha egyszer valaki megírja a magyar paleo történetét, abban szerintem kitüntetett szerep jut majd a 2009-es Paleolit táplálkozás könyvemben közölt mákmuffinomnak. Ennek mintájára kezdtek az akkori lelkes paleósok mindenféle magőrleményekből muffinokat, majd különféle süteményeket, sőt kenyereket kikísérletezni. Segítségünkre sietett a gyorsan kialakuló paleokereskedelem is, amely különféle olajtalanított magliszteket kezdett forgalmazni. Ebben a naiv hőskorszakban mindenki azt gondolta, én is, hogy ...

Tovább »

Paleo lisztek

Paleolisztek, magok őrleményei Kezdő paleósok örök kérdése: mit nevezünk a paleóban lisztnek? A válasz: a hidegen sajtolt magok préselvénymaradványainak őrleményét, a sima őrölt, darált magvakat nem. A paleolisztek többsége kevés szénhidrátot tartalmaz, azt is főleg emészthetetlen rostok formájában. Omega-6 zsírsavtartalmuk az őrölt magvak kb. egyötöde. Az őrölt magvak zsírtartalma 40-60%, míg a hidegen sajtolt magvak őrleménye csak 15-20% zsírt tartalmaz. ...

Tovább »