Főoldal » Paleo alapanyagok

Paleo alapanyagok

Paleolit alapanyagok 3. rész

A paleolit táplálkozásra való áttéréskor fejtörést okozhat a tejtermékek helyettesítése. Mit kenjünk a kenyérre, ha vajat, pláne margarint nem lehet? Mivel pótolható a tej, tejföl? Egyrészt a megszokott, régi ízek iránti vágy, másrészt a változatosságra való törekvés hajt bennünket a tejtermékek alternatíváinak felkutatásában. A paleolit táplálkozásban többnyire magok felhasználásával – főzéssel vagy hidegen sajtolással – készítünk a tehéntejhez hasonló állagú, ...

Tovább »

Paleolit alapanyagok 2. rész

Az előző cikk olvasói megismerkedhettek a maglisztekkel, amelyek egymással való ötvözésével, ésszerű határokon belül a búzaliszt kiváltható. Használatukkal – főként a paleolit életmód kezdeti időszakában – könnyen megoldhatóvá válik a sütemények, péksütemények fogyasztása. A népszerű, hagyományos köretekről sem kell lemondanunk, hisz a paleóban mindennek van alternatívája, csak újfajta alapanyagokban kell gondolkodnunk az elkészítésükhöz. Lássuk ezeket a lehetőségeket! A burgonya helyettesítése ...

Tovább »

Paleolit alapanyagok 1. rész

„Jó-jó, de ha rizst sem, krumplit sem, tésztát sem, akkor egyáltalán mit lehet enni? Ráadásul kenyeret sem?! Á, akkor tuti nem fog menni…” A kezdő paleós számára az első megoldhatatlannak látszó probléma a kenyér kérdése. Ezt követi a „rántást, de miből” és a „panírt, de hogyan” kérdéskör. Aztán kinél az átállás végén, kinél a dereka táján hangzik el: „képtelen vagyok ...

Tovább »

A kókusz a kutatások fényében

Srí Lankán a kókuszfát az élet fájának nevezik, és gyakorlatilag minden porcikáját vagy megeszik, vagy gyógyszerként alkalmazzák, rostjaiból kötelet készítenek, fáját házak építésére használják. A kókuszt sok ezer éve fogyasztják mindenféle formában a csendes-óceáni szigeteken, Dél-Ázsiában, Kelet-Afrikában, a Közel-Keleten és Dél-Amerikában. A kókuszból készült termékek egészségre gyakorolt hatásait a kókuszt fogyasztó népek feltűnően jó egészségi állapota miatt kezdték vizsgálni. Mivel ...

Tovább »

Kurkuma – a mindenes

A kurkumagyökeret már legalább 4000 éve használják Indiában és a környező országokban. Az egyik legnagyobb becsben tartott gyógynövényük és egyben fűszerük is, mely szinte minden fűszerkeverékükben (különböző currykben) megtalálható. Indiában feltűnően alacsony néhány betegség előfordulása, köztük a rákos megbetegedéseké is. Ez azért is különös, mert a cukor-, finomított szénhidrát- és tejfogyasztásuk magas.1-3 A csökkent betegségkockázatot magas kurkumafogyasztásukban látják.4 A tudomány ...

Tovább »