A rákról

Miért nem tud a nyugati orvoslás a rákkal megküzdeni? Azért, mert rejtélyes okokat keresnek, karcinogéneket és rákra hajlamosító géneket, miközben a valódi ok ott van az orrunk előtt. Ahogy a levegőt sem vesszük észre, mert benne élünk, az életmódunk is olyan természetesnek tűnik, hogy kinek jutna eszébe a rák okát benne keresni.

Az emberek, ha a rákra gondolnak, reménytelenséget és félelmet éreznek. A rák előjel nélkül érkezik, s úgy szedi körülöttünk áldozatait, hogy könnyen támadhat az az érzésünk, mi leszünk a következők. Kincstári optimizmustól csöpögő híreket hallhatunk a rákgyógyítás nagy áttöréseiről, de ha a megelőzésről érdeklődünk, semmitmondó tanácsokat kapunk. A nyugati orvoslás a rák megelőzhető okaként számos tényezőt felsorol, úgymint a környezeti karcinogéneket, a dohányzást, a fertőzéseket, az alkoholfogyasztást, a túlsúlyt, ám a számítások szerint ezek az összes rákos halálozásnak mindössze 40-50%-áért felelősek.1 Ha tehát minden ártó hatást megszüntetnénk, még mindig megmaradna a rákhalálozások fele. Milyen rejtélyes ok magyarázza ezt a maradék 50%-ot? A kérdés azért jogos, mert a természeti népek körében a rák gyakorlatilag ismeretlen.2 Amennyiben a rejtélyes okot keressük, elég csak egy pillantást vetnünk a rákstatisztikák alakulására. Ha megszemléljük a 20. századi svéd mellrák-statisztikát,3 akkor azt látjuk, hogy kilencven év alatt kb. a tizenkétszeresére nőtt a mellrák gyakorisága. A nyugati társadalmakban a 20. század során pontosan ilyen mértékben nőtt meg a túlsúlyosak és elhízottak aránya is.4

A titokzatos 50%-ot tehát jól magyarázza az életmódváltozás. Úgy tűnik, a nyugati orvoslás az életmód (táplálkozás és mozgás) szerepét alábecsüli, s ennek az az oka, hogy a kockázatok kalkulációjakor például csak a dohányzókat és a nem dohányzókat, vagy a genetikai kockázatot hordozókat és a genetikai kockázattól menteseket hasonlítja össze. Az azonos módon táplálkozók összehasonlításából nem tud kiugrani a táplálkozás, mint fő megbetegítő tényező. De, ha paleo módon és nyugati módon táplálkozó dohányzókat hasonlítunk össze, máris nyilvánvalóvá válik, hogy nem feltétlen önmagában a dohányzás felelős a rákért. Míg a nyugati világban a dohányzás komoly kockázati faktora a tüdőráknak, addig a kitavai pápuák közt a férfiak 76%-a, a nők 80%-a dohányzik, még sincs közöttük rákos.2 Ugyanígy a BRCA mutációk jelen vannak a természeti népekben is, de rákot nem okoznak, míg a nyugati világban az élet során a mutációt hordozóknál 80%-ra becsülik a mell- és egyéb nőgyógyászati rákok kockázatát. A táplálkozás szerepét bizonyítják azok a vizsgálatok is, amelyek kimutatták, hogy a BRCA mutációk a 20. század során – a táplálkozás minőségromlásával arányosan – egyre növekvő valószínűséggel vezettek mellrákhoz. Egy vizsgálatban az 1930 előtt született nők körében ötven éves korra 20%-os, míg az 1930 után születettek közt 65%-os volt a mellrákosok aránya.4 A különbség a két korosztály közt leginkább a táplálkozásban ragadható meg. A gének, a karcinogének, a hormonhatások csak akkor okoznak rákot, ha a nyugati életmóddal megteremtjük hozzá a feltételeket.

A táplálkozással kapcsolatos kockázati faktorok

Régóta tudjuk, hogy az elhízás komolyan megnöveli a rák kialakulásának kockázatát.5 Vajon miért jár nagyobb rákkockázattal az elhízás?

Az elhízás és a gyulladás című cikkben bemutattam azt az önrontó kört, amikor az inzulinrezisztencia hatására viszcerális zsír képződik, amely kibocsátott gyulladásfaktorai révén tovább fokozza az inzulinrezisztenciát és az elhízást. A következmény: magas vércukorszint, magas inzulinszint és szervezetszintű gyulladás. Ha megvizsgáljuk az elhízással kapcsolatos tényezőket, minden vonatkozásban igazolható, hogy az elhízáshoz vezető folyamatok egyben a rák melegágyát is jelentik.

Állatkísérletekből tudjuk, hogy az állatokba beültetett daganatsejtek az étrend szénhidráttartalmával egyenes arányban növekednek, s az alacsony szénhidráttartalmú étrend meggátolja a daganat kialakulását.6 Humán vizsgálatok is igazolják, hogy a sok szénhidrátot fogyasztó embereknek másfél-háromszoros kockázatuk van a rákra a kevés szénhidrátot fogyasztókhoz képest.7, 8 A nulla szénhidráttartalmú ketogén étrend viszont hatékony eszköz a már kialakult daganatok növekedésének lassításában.9 A hatást az magyarázza, hogy szervezetünk sejtjei képesek zsírokkal és zsírokból képződő ketontestekkel is táplálkozni, a daganatsejtek viszont cukorfüggők, növekedésükhöz csak cukrot tudnak felhasználni,10 amit a szénhidrátalapú nyugati táplálkozás bőségesen biztosít. A magas vércukorszint a rák önálló kockázati faktora.11 Az elhízás következményeként kialakuló inzulinrezisztencia azért segíti a rák kialakulását és fejlődését, mert maguk a ráksejtek nem válnak inzulinrezisztenssé, ezért a vérből a cukrot könnyedén kivonhatják.12 A daganatok stratégiájának része, hogy növelik a szervezet inzulinrezisztenciáját,13 míg ők maguk a normál sejtekhez képest sejtfalukon sokkal több inzulinreceptort alakítanak ki.14 Az inzulin növekedési faktor is, így a magas inzulinszint serkenti a daganatok burjánzását. Mivel a 2-es típusú cukorbetegségben az inzulinrezisztencia következtében magas inzulinszint jellemző, ezért a cukorbetegség és az azt megelőző állapot komoly kockázati faktor a rák szempontjából.15

>> A következő oldalon folytatjuk…

Szerzőnk: Szendi Gábor

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

A húgysav védőhatása

Még komoly táplálkozáskutatók is megkérdőjelezhetetlen igazságnak vélik azt, hogy a köszvényt a sok hús fogyasztása ...

Bélflóra és agyműködés

Bélflóránk olyan kémiai anyagokat termel, amelyek befolyásolják immunrendszerünk és agyunk működését, ám agyunk is jelentős ...

A rákról

Miért nem tud a nyugati orvoslás a rákkal megküzdeni? Azért, mert rejtélyes okokat keresnek, karcinogéneket ...

Gyulladás és depresszió

A fejlett országokban a depresszió járványos méreteket öltött: nem egyszerűen boldogtalanságot, hanem megnövekedett megbetegedési és ...

PCOSz – az evolúció visszavág

A policisztás ovárium szindróma az egyik leggyakoribb nőgyógyászati probléma, az orvoslás ismeretlen eredetűnek tekinti, és ...

Az esszenciális magas vérnyomás oka és kezelése

A nyugati népesség körében néma járványként terjed a magas vérnyomás. Három emberből egy magas vérnyomásban ...