Főoldal » Paleo és egészség » Ételintolerancia a paleo elvek tükrében

Ételintolerancia a paleo elvek tükrében

Az alábbiakban azon tapasztalatokat összegezzük, amelyeket a rendelőnkben elvégzett ételintolerancia-vizsgálatok eredményei szolgáltattak. Az általunk alkalmazott intoleranciavizsgálat egy immunoglobulin, a G4 (IgG4) vérszintmérésén alapuló módszer, ami az élelmiszerekben található fehérjék elleni immunválasz erősségéről ad tájékoztatást. Az eredmények “paleofüggetlenül” is alátámasztani látszanak a paleolit táplálkozás alapvetéseinek relevanciáját.

Rendelőnkben összegeztük azokat az eredményeket, amelyeket páciensek ételintolerancia-vizsgálatai szolgáltattak az elmúlt időszakban. A jelen elemzésben részt vett alacsony mintaszám nem teszi lehetővé tudományos módszertan alkalmazását és tudományos következtetések levonását, adataink ugyanakkor rendkívül elgondolkodtatóak és egymással, illetve hasonló vizsgálatokkal is egybecsengenek. Nagyobb mintaszám bevonásával talán közelebb juthatunk az ételintolerancia problémájának jobb megértéséhez.

A betegminta átlagolt eredményei alapján az alábbi tíz élelmiszerfehérje (dőlt betűvel emeltük ki a paleolit étrendben nem javasolt tápanyagokat) bizonyult az immunrendszer szempontjából intoleránsnak.
Ezeknél az IgG4 vérszintje 3o feletti nemzetközi egység (NE)/titer (L):

  • tehéntej (69,8)
  • tojásfehérje (59)
  • búza (48,1)
  • sörélesztő (41,8)
  • kóladió (41,3)
  • kazein (41,3)
  • borsó (38,8)
  • tönkötybúza (37,5)
  • vörös vesebab (34,3)
  • juhtej (31,5)

A nem kifejezetten intoleráns, de egyértelműen toleránsnak sem tekinthető (határterületi) csoportban az IgG4-szint 24-30 NE/L közötti:

  • árpa (29,8)
  • pisztácia (29,3)
  • amaránt (29)
  • kukorica (29)
  • kecsketej (28,6)
  • földimogyoró (28,6)
  • mogyorő (27,8)
  • fehér karóbab (27)
  • napraforgómag (26,6)
  • szójabab (25,9)
  • burgonya (25,5)
  • gliadin (25,3)
  • mandula (25,1)

Mint látható, a fenti tíz kifejezetten intoleráns fehérjéből nyolc, a további tizenhárom határterületi fehérjéből pedig kilenc tartozik a paleo által nemkívánatosnak nyilvánított élelmiszerek közé. Csak példaként képzeljük el, hogy egy több mint 200 fehérjét magában foglaló vegyes táplálkozás egyaránt tartalmaz intoleráns és toleráns fehérjéket. Minél rosszabb egy diéta immuninger szempontjából, annál nagyobb arányban tartalmaz intoleráns fehérjéket, illetve fordítva, minél inkább immunbarát, annál nagyobb arányban tartalmaz toleránsakat. Vizsgálatunkból megállapítható, hogy a paleolit étrend igen jó hatásfokkal zárja ki az étkezésből a várhatóan legintoleránsabb fehérjéket.

A toleráns sávon belül a legkevésbé toleránsnak a tojássárgája (22), a rizs (21,9) és a durumbúza (21,8) számít, míg a tojásfehérje (59) a kiemelten intoleráns csoportban található egyetlen, a paleolit és paleo-ketogén étrend által ajánlott, de például az autoimmun-paleo étrend szerint kerülendő étel. A tojás azért tekintheő különleges élelmiszernek, mert az egyetlen, amely nem csak szájon át (táplálékkal), hanem véren keresztül (oltásokkal) is bevihető a szervezetbe. Az oltóanyagok készítésekor ugyanis a (legyengített) vírusok tenyésztéséhez tojást használnak.

Ha már a paleo által megtűrt, ugyankkor mérsékelten intoleráns fehérjékről beszélünk, nem feledkezhetünk meg a fentiekben már számba vett diófélék, a pisztácia, a mogyoró, a napraforgómag és a mandula nem egyértelmű toleranciájáról sem. Ezt talán a fitát-(fitinsav-) tartalommal magyarázhatjuk, ami fontos érv lehet amellett, hogy nem célszerű, ha az olajos magvakból készült kenyerek, sütemények és száraztészták túldominálják a kiegyensúlyozott, eredetileg hús-, zöldség- és gyümölcsalapú paleolit étrendet. A rozs (17,8), a zab (16,4) és a lencse (14,6), bár toleráns fehérjék, mégsem nevezhetők immunbarátnak.
További érdekesség, hogy nincs még egy olyan élelmiszercsoport, amely annyira mély és kikezdhetetlen harmóniában lenne az immunrendszerrel, mint a húsfélék. Ennek üzenete lehet az autoimmun­ paleo és a paleo-ketogén étrend indikációival foglalkozók számára is, hiszen úgy tűnik, a húsok a legbarátságosabb táplálékok.

Létezik néhány olyan élelmiszerfehérje, amellyel szemben eddigi vizsgálataink alapján nemhogy intolerancia nem volt tapasztalható, de az IgG4-szint egyszerűen nem tud a nullától különböző számalakot felvenni, azaz hipertoleránsnak tekinthetők. Ezek a fekete áfonya, a bivalytej (?!), a csalán, a fogolyhús, a ginzeng, a kacsahús, a papaya, a petrezselyem, a tápióka, a tengeri keszeg és a zsálya.

Az ajóka, az angolna, a borjúhús, a cikória, a cukkini, az édesgyökér, az édeskömény, a faeper, a fogolyhús, a fokhagyma, a ginzeng, a kacsakagyló, a kapor, a kecskehús, a kivi, a köles, a makadámdió, az olajbogyó , az ördöghal, a ponty, a piros ribizli, a rukkola, a sárgadinnye, a spárga, a spenót, a strucchús, a szeder, a szívkagyló, a tőkehal, a vaddisznó, a vízitorma, a vöröshagyma és a vöröskáposzta fehérjéivel szemben szintén alig tapasztaltunk bárkinél is intoleranciát.

Mi következik fentiekből? Röviden: úgy tűnik, a paleolit táplálkozás jó közelítéssel zárja ki az étrendből a legintoleránsabb élelmiszerfehérjéket.

A vizsgálatokat a Dr. Ilosvay rendelő végezte

Szerzőnk: Magazin

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

A titokzatos elektroszmog

Tény, hogy az ősember nem használt elektromosságot, amint a hozzá hasonló, ma élő természeti népek ...

A húgysav védőhatása

Még komoly táplálkozáskutatók is megkérdőjelezhetetlen igazságnak vélik azt, hogy a köszvényt a sok hús fogyasztása ...

Mammográfia – életet ment?

Peter Gøtzsche kutató 1997-ben még álmában sem gondolta volna, hogy a következő évtizedeket a mammográfia ...

A paleogyermek és a közétkeztetés

A gyermekek szervezete igen hevesen képes reagálni a nyugati táplálkozásra. Van, aki látszólag megússza haspuffadással, ...

Segítség, lehet, hogy ortorexiás vagyok?

Az előítélet sokszor tudományos álcában jelenik meg, ennek egy fajtája a patologizálás, amikor valaki egy ...

Bélflóra és agyműködés

Bélflóránk olyan kémiai anyagokat termel, amelyek befolyásolják immunrendszerünk és agyunk működését, ám agyunk is jelentős ...