Főoldal » Paleo és gyógyulás » Rés a pajzson

Rés a pajzson

Korunk legelterjedtebb népbetegsége az elhízás, mely nemcsak esztétikai probléma, henem az egészségünket is veszélyezteti: a cukorbetegség, a vérnyomásproblémák, a szív-, érrendszeri- és endokrin megbetegedések mind a következmények közé tartoznak.

Mint fülakupunktúrás addiktológust sokan keresnek fel azzal, hogy segítsek testsúlyuk csökkentésében. A túlsúlyt nem mindig a falánkság okozza, egyre több esetben igazolódik be a pajzsmirigy (a továbbiakban PM) aluműködése. A Hashimoto-kór és a gluténintolerancia között erős összefüggés van, sőt, a glutén kiváltó oka lehet a betegségnek, mert fehérjeszerkezete hasonlít a PM szövetét alkotó fehérje szerkezetére. A PM-alulműködéssel élők 92%-a olyan antitesteket termel, amelyek az immunrendszert támadják, pusztítani kezdik a PM szöveteit, hogy megakadályozzák a kóros túlnövekedést, a kisebb PM pedig értelemszerűen már nem tudja olyan hatékonyan átalakítani a jódot PM-hormonná. Ennek kompenzálására megduzzad, begyullad, aminek hatására nyakfeszülés, gombócérzés, akár torokfájás is érezhető. A glutén étrendünkből való teljes kiiktatásával – kb. fél év alatt ürül ki – jelentősen csökkenthető az autoimmun folyamatok erőssége, de már néhány hét teljes gluténmentesség után is érezhető javulás. Ha a két antitest értéke, az anti-TPO és az anti-TG a referenciatartomány felső határához közelít, akkor valószínűsíthető a Hashimoto-kór. Az orvoslást sajátos vakság jellemzi ez ügyben, mert amíg a TSH értéke a már régen elavult álláspont szerinti 0,4-4,0 érték közé esik, nem is vizsgálják az autoimmunitást, mondván, a pajzsmirigy jól működik. Valójában ha a TSH a 2 mU/l érték fölé megy, felmerül az alulműködés gyanúja. Tünetei a klasszikus alulműködésre utaló jelek (fáradékonyság, „lelassulás”, koleszterinérték emelkedése, hajhullás, töredező körmök, bőrszárazság, az arc, a nyak, a végtagok vizesedése, feledékenység, libidócsökkenés, nőknél a menstruáció szabálytalansága, székrekedés és az a bizonyos hízás a csökkent étvágy ellenére is), azzal a picinyke plusszal, hogy a betegség előrehaladtával egyik nap alulműködésre, másnap akár túlműködésre utaló tüneteket is tapasztalhat a páciens. Az egyetlen gyógyszer, amit ma a PM-alulműködés kezelésére az endokrinológusok felírnak, 90%-ban tiroxint, azaz T4-et tartalmaz. Ennek aktív T3 hormonná kell(ene) alakulnia úgy, hogy a dejodináz enzim hatására a T4 hormon egy jódatomot elveszít. Amennyiben ez nem megfelelően történik, a beteg T3-szintje alacsony marad. Nehezebben felismerhető eset, amikor a bevitt T4, (Euthyroxin, L-thyroxin, Letrox) nem T3-má, hanem reverz T3-má (rT3) alakul. Az rT3-at metabolikus féknek tekinthetjük, az anyagcserét lassításához termel belőle többet a szervezet. Mivel azonban molekulaszerkezetileg csaknem megegyezik a T3-mal, elfoglalja a T3-receptorokat, így az képes a sejtekbe jutni, azaz nem tudja kifejteni hatását, miközben a T3-szint látszólag megfelelő…

A (látszólag) tökéletesen működő pajzsmirigy esete

  • TSH: 1,130 mIU/l 0,400-4,000
  • fT4: 12,42 pmol/l 7,75-15,21
  • fT3: 4,88 pmol/l 3,80-6,00
  • rT3: 0,24 ng/ml 0,09-0,35
    (Az f = free, azaz nem kötött formában keringő, aktív hormon)

A labor szerint a fenti értékek mind referenciahatáron belül helyezkednek el. Az fT3 és az rT3 arányának ideális értéke 20, vagy még ennél is nagyobbnak kellene lennie. Minél kisebb az arányszám, annál több rT3 képződik a T4-ből fT3 helyett. Ezáltal még jobban lelassul az anyagcsere, alulműködéses tünetek tapasztalhatók, vagyis még a kockás terítő látványa is hizlal. Esetünkben tehát az rT3 és az fT3 aránya nem megfelelő, vagyis a lelet alapján T3-rezisztencia állapítható meg. A számolást jobb szakemberre bízni, mert a mértékegységek és a metrikus vagy molekulatömeg szerinti besorolások országonként, laboronként változnak. Jó hír, hogy az rT3-laborvizsgálat már Magyarországon is elérhető. A lehetőséget az interneten bárki könnyen megtalálja.

Mi a probléma a T4-gyel?

1891-ben George Murray brit orvos egy hypothyreotikus betegét sikeresen kezelte birka pajzsmirigykivonat-injekcióval. Ami ezután következett, az egy kicsit bizarr: „pajzsmirigy-szendvicset”, azaz vajas kenyérre kent, ledarált friss állati pajzsmirigyet adtak a betegeknek. A következő periódusban szárított, porított, tablettázott állati (marha, sertés) pajzsmirigykivonatokat alkalmaztak, melyek az egészséges pajzsmirigy által előállított valamennyi hormont tartalmazták. 1914-ben Edward Calvin Kendall fedezte fel a tiroxint. Mesterséges szintézisét Charles Robert Harrington és George Barger dolgozta ki 1927-ben, és a Sandoz cég hozta forgalomba Thyrex néven. Egészen a hatvanas évekig ez jelentette a hormonpótlás alapját, holott sokak megfigyelése szerint a kombinált pótlás jobb eredményeket hozott, mint a T4-monoterápia. Ám az ilyen gyógyszerek drágábbak és beszerzésük is nehezebb Magyarországon. Kizárólag T4-et tartalmazó gyógyszer szedésekor hiányzik a T2, a T1, a T0, és nincs kalcitonin-utánpótlás sem (ennek hatására nő a csontlebontó sejtek aktivitása). Ezért fordulhat elő, hogy tiroxin szedésével párhuzamosan csontritkulás alakulhat ki. Sokszor valamilyen szintű mellékvese-kifáradás áll fenn (esetleg egyéb tápanyag-, például vashiány), és kortizol nélkül nem jut el az energia a sejtekbe.

Mi befolyásolja még ezeket a folyamatokat?

A perklorát egy klórvegyület (ClO4), amely a természetben is előfordul, de például ez a gyufák és tűzijátékok egyik alapanyaga. Megtalálható még vizekben, az ivóvízben, ebből következően az élelmiszerekben is. Már nagyon kis mennyiségben gátolja a jódfelvételt, ezzel csökkenti a T3 és T4 termelődését. Csak komoly víztisztító berendezések képesek kiszűrni a csapvízből, melyek a fordított ozmózis elvén működnek. Ezzel az eljárással viszont megszabadulunk vizünk szeléntartalmától is, ami pedig igencsak jól jönne a pajzsmirigyünknek.

A belső szerveink közül a PM-ben található a legtöbb szelén. Megfelelő mennyisége támogatja a hormonszintézist, gátolhatja az autoimmun folyamat progresszióját, és megvéd a túlzottan nagy mennyiségű jód káros hatásától. A szelén a szervezetbe főként a táplálékkal jut be. Mivel Európában általánosan enyhe szelénhiány van, a diófélék, különösen a brazil dió, a tengeri halak és a tenger gyümölcsei, a belsőségek (vese, máj), a húsok és a tojás jobb forrásává váltak a szelénnek, mint a növények. Napi 200 mkg (mikrogramm) szelén egy évig tartó szedése csökkentette az anti-TPO szintjét a Hashimoto-kórban szenvedő betegekben. Tehát, ha a T3-rezisztencia kizárható, a szelén csökkenheti valamelyest az antitestek számát.

2000-ben már a világ harmada szenvedett jódhiányban. Ennek látványos formája a golyva, a pajzsmirigy megnagyobbodása. Amikor viszont ennek ellensúlyozására elkezdték jóddal dúsítani az asztali sót, megemelkedett az autoimmun pajzsmirigybetegségek száma. Egy kínai vizsgálatban például egy jódhiányos területhez képest a túlzott mennyiségű jódot fogyasztók közt a szubklinikus pajzsmirigy-alulműködés tizenötször, az autoimmun alulműködés hatszor volt gyakoribb. Probléma tehát az alacsony, de a magas jódbevitel is. A napi összes jódfogyasztás ajánlott adagja 150-300 mikrogramm. A PM hormonképzése közben hidrogén-peroxid (H2O2) is keletkezik, ami erősen sejtkárosító hatású. Szelén- és jódhiány esetén a hidrogén-peroxid túltermelődése lép fel.

A vas a legtöbb „pajzsmirigyesben” alacsony. A laborvizsgálati eredmények között ez rögtön feltűnik, mert része a rutinmérésnek. Ez lehet ok és következmény is, de mindenképp a táplálkozással függ össze. A vashiányt gyakran a gabonafélékben és magvakban található fitinsav okozza, amely gátolja a vas felszívódását. A cink kölcsönhatásba lép a dejodináz nevű enzimmel, amely a T4-et T3-á alakítja, de részt vesz a TSH termelésében is. Alulműködés esetén gyakran áll fenn cinkhiány. PM-alulműködés esetén a szervezetben néha béta-karotin rakódik le, mely az A-vitamin előanyaga, de pajzsmirigyhormon hiányában nem képes átalakulni. Ezért fontos preformált A-vitamint is fogyasztani (retinyl acetát és retinyl palmitát formákat). A dohányfüst egyik alkotórésze a cianid, ami tiocianáttá alakul át, szintén gátolja a jód felvételét és a hormonképzést, más összetevők viszont éppen túlműködővé tehetik a PM-et. Ugyancsak golyvakeltő növények a kelkáposzta, a brokkoli, a kel, a karfiol, a retek, az eper és az őszibarack. Goitrogén vegyületet tartalmaz a köles, a torma vagy a fehérrépa is, újabban pedig a parajból mutattak ki goitrogén, más néven strumigén anyagot, ami gátolja a jód felhasználását. Szerencsére főzés hatására ezek az anyagok részben semlegesítődnek. A hüvelyesek, különösen a szója növelheti az anti-TPO szintjét, csakúgy, mint a glutén.

És mit lehet még tenni?

Itt visszakanyarodunk a fogyáshoz, vagyis a táplálkozás kérdéséhez. Mivel a pajzsmirigyhormon közvetlenül fejt ki hatást többek közt az agyra, a csontanyagcserére, a glükóz- és fehérjeanyagcserére, a lipidek és a koleszterin anyagcseréjére, a testhőmérséklet szabályozására, emellett az emésztőrendszerre, a táplálkozás minősége nem elhanyagolható tényező. A megoldás: szabályozni az immunrendszert és csökkenteni a gyulladást. A paleo azért működik jól PM-betegségek esetén is, mert paleóban nem fogyasztunk autoimmunitást fokozó élelmi anyagokat, csökkentjük a szervezetszintű gyulladást és a bél szivárgását.

Szerzőnk: Kramer Ágnes

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

A világ legfurcsább éttermei

Talán még a ruhaboltokban sem változnak olyan gyorsan a trendek, mint a gasztronómiában. Étterem annyi ...

Oltassuk-e kedvenceinket?

Kedvenc állatkáik oltásával kapcsolatban gyakran több kérdés is felmerül a gazdikban. Az első rögtön az, ...

10 étel, ami eltűnhet a tányérunkról

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”reg” ihc_mb_template=”1″ ][/ihc-hide-content]Azt mindannyian sokszor hallottuk már, hogy a globális felmelegedés miatt a ...

Az alvásról, alvászavarokról

Napjainkban az alvászavar népbetegség, különböző okokra visszavezethető formái emberek millióinak okoznak szenvedést. Azt tehát kijelenthetjük, ...

Higgadtan az oltásokról

Generációk nőttek fel abban a tudatban, hogy az oltások az orvostudomány legnagyobb vívmányai közé tartoznak, ...

Tiszta, fehér és halálos

Az élelmiszeripar egyre nagyobb összegekkel vásárolja be magát a táplálkozástudományba, és ugyanazt a taktikát alkalmazza, ...