Paleolit alapanyagok 1. rész

„Jó-jó, de ha rizst sem, krumplit sem, tésztát sem, akkor egyáltalán mit lehet enni? Ráadásul kenyeret sem?! Á, akkor tuti nem fog menni…”

A kezdő paleós számára az első megoldhatatlannak látszó probléma a kenyér kérdése. Ezt követi a „rántást, de miből” és a „panírt, de hogyan” kérdéskör. Aztán kinél az átállás végén, kinél a dereka táján hangzik el: „képtelen vagyok tej nélkül inni a kávét!” Aki magára ismer a fenti sorokban, az már vagy túlesett ezen a kaotikusnak tűnő időszakon, vagy most vág bele. Utóbbiaknak biztatásként üzenem, hogy két-három hét alatt minden letisztul, és azt fogják kérdezni maguktól, miért nem változtattak életmódot már korábban.

Ahhoz, hogy lássuk a fától az erdőt, új alapokra kell helyeznünk a konyhánkat. A búzalisztet nem lehet egyetlen „váltólisztre” cserélni, amely az étrend minden elvének megfelel, és ugyanúgy használhatjuk tovább, mint a búzalisztet. Itt több lisztféleséget használunk fel egymással, illetve kötőanyagokkal, egyéb textúrajavítókkal ötvözve, egymást erősítve.

A mandula, törökmogyoró, kókusz, lenmag, szezámmag, mák, gesztenye, tökmag, napraforgó stb. lisztjei olyan alaplisztek, amelyekből (pék)süteményeket, panírt, rántást készítünk. Az alapanyagokat gép segítségével házilag is pehellyé, aprítékká őrölhetjük, de a paleolit alapanyagokat árusító boltok polcain is megtaláljuk őket olajtalanított liszt formájában (ráadásul a magok gyulladáskeltő omega-6-tartalma az olajtalanítás során csökken).

Kötőanyagként tojást használunk, valamint a paleolit alapanyagok tárházának robbanásszerű fejlődésével egyre többféle rostanyaggal dolgozhatunk, mint amilyen az útifűmaghéj és a konjakliszt, melyek a saját tömegük sokszorosát (akár háromszázszorosát) képesek felvenni folyadékban, ezáltal lazítva a tészta szerkezetét. A szerkezet lazítására – ez a leggyakoribb eljárás – szódabikarbónát is használhatunk, amihez aszkorbinsavat, citromlevet vagy almaecetet érdemes kevernünk, melyek reakcióba lépve azonnal nekilátnak szén-dioxidot termelni, ami ugyancsak levegőssé teszi a tésztát. Ha lassan úgy érezzük, megszokott kis konyhánk helyett egy kémiai laborban tevékenykedünk, a dolog még fokozható: vegyünk elő borkő- vagy citromsavat, ami szódabikarbónával és vízzel találkozva az élesztőével vetekedő gázképződést produkál.

Nemrégiben ismerkedtünk meg a keményítők (például tápióka, nyílgyökér) táborával. Javítják a tészták textúráját, szárazabb, lágyabb, ropogósabb kenyér készíthető velük. Használatukkal a tészták nyújtása is sokkal könnyedebbé válik.

A rostanyagok, keményítők színesítik a paleolit konyhát. Használatukkal megoldhatóvá válik a pudingok, rántások, panírok, tésztafélék, levesbetétek készítése, és a – betegség okán – tojásmentes paleolit táplálkozás is könnyedén folytatható!

A lisztekkel kapcsolatban fontos megemlíteni:

  • A magokat, magőrleményeket, magliszteket mértékkel szabad csak fogyasztani omega-6- (még ha olajtalanított liszteknél ez csökkentett is) és fitáttartalmuk miatt.
  • Az egyes magokból hidegsajtolással előállított liszt nem azonos sem beltartalmában (zsírsavtartalom), sem működésében (más a víz-felvevőképességük) az otthon leőrölt magokkal. Tehát, ha a recept 10 dkg mandulalisztet ír, az nem az otthon leőrölt mandulával egyenértékű.
  • A liszteket egymással keverve, egymást erősítve célszerű felhasználni, ezáltal az egyoldalú táplálkozást is kerülve.

A következő részben az elsőre igen szűknek látszó, közelebbről nézve a bőség zavarával kecsegtető köretek széles választékával ismerkedhetünk meg.

Szerzőnk: Sinka Judit

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

Evés és etetés

Nem kell ahhoz a paleolit táplálkozás követőjének lenni, hogy valaki a gyakori fogyasztásra, főként az ...

Paleolit alapanyagok 2. rész

Az előző cikk olvasói megismerkedhettek a maglisztekkel, amelyek egymással való ötvözésével, ésszerű határokon belül a ...

A paleolit gyermek 2. – A születés, avagy minden kezdet nehéz

Cikkem előző részében a fogantatástál a születésig vezető utat kísérhettük végig. Arra igyekeztem rávilágítani, hogy ...

Paleolit alapanyagok 1. rész

„Jó-jó, de ha rizst sem, krumplit sem, tésztát sem, akkor egyáltalán mit lehet enni? Ráadásul ...

A paleolit gyermek 1. – A fogantatástól a születésig

A mi nemzedékünk még nem igazi paleolit nemzedék, hiszen mi nem beleszülettünk ebbe az életmódba, ...

Miért nehéz a paleóban hinni?

A közelmúltban temetésen voltam: ez volt a hetedik másfél év alatt. Meghalt egy nagynéném hetvenhárom ...