Főoldal » Tények-tévhitek » A kezelés nem csökkenti, hanem növeli a csípő- és combcsont törés kockázatát

A kezelés nem csökkenti, hanem növeli a csípő- és combcsont törés kockázatát

A csonterősítésre leggyakrabban felírt gyógyszercsalád, a biszfoszfonátok, nem védenek a csonttörésekkel szemben,hanem fokozzák a csípő- és combcsonttörés kockázatot.

A 40 feletti nőknek egyre gyakrabban írnak fel csontritkulás ellen biszfoszfonátot. Ez egy nagy gyógyszercsalád; nem a teljességre törekedve a vegyületneveik: alendronat, risedronat, zoledronat, etidronat, clodronat, tiludronat, pamidronat, neridronat, olpadronat, ibandronat, risedronat. Márkanevekkel nem is próbálkoznék, mert túl sok van belőle, és holnapra még több lesz.

Jó 10 éve már foglalkoztam “A csonterősítés gyengéi” című írásomban a biszfoszfonátok azon mellékhatásával, hogy állkapocscsont elhalást okozhat a tartós szedésük, különösen a szedés alatti foghúzás hatására. Ugyanitt már tárgyaltam a morzsalékos és nem tipikus törések kockázatát is. Már abban az írásomban is jeleztem, hogy The Fracture Intervention Trial (A Törés Megelőző Vizsgálat) adatai szerint a biszfoszfonátoknak tulajdonított 50%-os csökkenés a csípőcsonttörésekben (ami szuper eredmény volna) valójában csak relatív kockázatcsökkenés, a valóságban 1.1%-kal csökkent a törések száma (Phillips, 1997). (A relatív kockázatcsökkenést úgy számolják, hogy például, ha 100 embernél egy év alatt 2 törés történik, a gyógyszercsoportban pedig ugyanez idő alatt csak 1, akkor – mivel a kettőnek a fele 1 – így 50%-os csökkenésnek nevezik a valójában 1%-os csökkenést. )

Zhong Wang és Timothy Bhattacharyya 2011-es összefoglalójukban azt állították, hogy 1996 és 2007 között 31.6%-kal csökkent a csípőcsonttörések száma az USA-ban, és ezt párhuzamba állították a biszfoszfonátok felírásának növekedésével (Wang és Bhattacharyya, 2011). Ez csuda jól hangzik, csakhogy azt nem vizsgálták, ebből mennyi köszönhető a gyógyszerszedésnek. Jól ismert statisztikai trükkről van szó, ennek sémája: a színes tévék számának növekedésével együtt nő az öngyilkosságok száma, de az allergiás megbetegedéseké is. Van ezeknek egymáshoz köze? Nincs. Hogy a biszfoszfonátok valóban csökkentik- e a csípőcsonttörés kockázatát, azt olyan vizsgálat tudja megmondani, amelyben a gyógyszert szedőket hasonlították össze a biszfoszfonátokat nem szedőkkel.

A teljes cikk Szendi Gábor oldalán olvasható, a zöld gombra kattintva

Szerzőnk: Szendi Gábor

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

A cukor okoz magas vérnyomást, nem a só

A közegészségügy és az orvoslás papagájként ismételgeti évtizedek óta azt a soha nem igazolt, sőt ...

Ha cukorbeteg, ideje észbe kapnia

A diabétesz komplikációk és a belőlük fakadó fokozott halálozási kockázat minden 2-es típusú cukorbeteget (hivatalosan ...

A veszélyes kenyér

Mit tenne Ön, ha azt olvasná, hogy a búza és más gabonafélék, melyből a kenyér, ...

A paracetamol károsítja gyermeke agyát?

Egyre-másra látnak napvilágot azok az elemzések, amelyek szerint a paracetamollal nemcsak az a baj, hogy ...

A sztatinok cukorbetegséget okoznak

Facebook Twitter Google+ Print Pocket Gmail Viber

A rák és a ketogén étrend

A rák megelőzése és kezelése meglehetősen sikertelen. Az átlagember csak vár a végzetére, mikor lesz ...