Főoldal » Tények-tévhitek » A mellrák és a tej: halálos páros

A mellrák és a tej: halálos páros

A tejjel amúgyis sok bajunk van, ráadásul nagy valószínűséggel fokozza a hormonfüggő rákok, így a mellrák kockázatát is. Ezt egy újabb vizsgálat ismét megerősítette.

Számos vizsgálatot végeztek már annak kiderítésére, vajon a tej- és tejtermékek fogyasztása összefügg-e a rákos megbetegedések, ezen belül is a mellrák kockázatával. Egyes vizsgálatok összefüggést találtak a tej- és tejtermékek fogyasztása és a mellrák kockázata között, mások ezt nem erősítették meg. Egy vizsgálat kapcsolatot talált a tej- és tejtermékek zsírtartalma és a mellrák kockázata között: minél nagyobb volt a zsírtartalom, annál nagyobb volt a mellrák kockázata (8). Már számos tejben található összetevőt kapcsolatba hoztak a mellrák kockázattal, mint például a kalciumot, a D vitamint, a Konjugált Linolsavat (CLA) (ezeket, mint védőfaktorokat), az Inzulinszerű Növekedési Faktort (IGF) és az ösztrogénszerű hormonok (ezeket, mint kockázati tényezőket). Mivel az ösztrogén az egyik komoly tényező a mellrák kialakulásában, ezért a tej- és tejtermékek ösztrogén tartalmának vizsgálata fontos annak megértéséhez, milyen összefüggés van a tej- és tejtermékek fogyasztása és a mellrák kockázata, illetve a mellrákhalálozás között.

A Melbourne Collaborative Cohort Study, melyben ausztrál, új-zélandi, angol, olasz és görög nők vettek részt, azt bizonyította, hogy a nők ösztradiol szintje szoros kapcsolatot mutatott a tej- és tejtermékek fogyasztásával (21). Ganmaa és Sato (lásd. korábbi cikkemet!) azt feltételezték, hogy a nyugati emberek az elfogyasztott tejjel és tejtermékekkel sokkal több ösztrogént és progeszteront visznek be a szervezetükbe, mint a tradicionális pásztor társadalmakban élők, mivel a nyugati tejtermelő gazdaságokban a tehenek idejük nagy részében vemhesek.

Mivel az ösztrogén elsősorban a zsírban halmozódik fel, ezért nagy különbség lehet a nagy zsírtartalmú tej- és tejtermékek és az alacsony vagy zsírmentes tejtermékek ösztrogén tartalma között. Többek közt ez is magyarázhatja azt, miért nem találtak összefüggést a mellrák és a tej- és tejtermékfogyasztás között: mert nem vizsgálták elkülönítve a magas és alacsony zsírtartalmú tejtermékek hatását. Az ösztrogén hipotézist erősíti meg az a vizsgálat is, amely bizonyította, hogy a teljes tej fogyasztása prosztatarákban rontja a túlélés esélyét (25) (Ehhez kapcsolódik egy másik cikkem, amely a tej egyéb összetevőinek prosztatarák kockázatra gyakorolt hatását foglalja össze.).

A teljes cikk Szendi Gábor oldalán olvasható, a zöld gombra kattintva

Szerzőnk: Szendi Gábor

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

A cukor okoz magas vérnyomást, nem a só

A közegészségügy és az orvoslás papagájként ismételgeti évtizedek óta azt a soha nem igazolt, sőt ...

Ha cukorbeteg, ideje észbe kapnia

A diabétesz komplikációk és a belőlük fakadó fokozott halálozási kockázat minden 2-es típusú cukorbeteget (hivatalosan ...

A veszélyes kenyér

Mit tenne Ön, ha azt olvasná, hogy a búza és más gabonafélék, melyből a kenyér, ...

A paracetamol károsítja gyermeke agyát?

Egyre-másra látnak napvilágot azok az elemzések, amelyek szerint a paracetamollal nemcsak az a baj, hogy ...

A sztatinok cukorbetegséget okoznak

Facebook Twitter Google+ Print Pocket Gmail Viber

A rák és a ketogén étrend

A rák megelőzése és kezelése meglehetősen sikertelen. Az átlagember csak vár a végzetére, mikor lesz ...