Kedvenc ragadozóink és a gyulladás

Ahhoz, hogy megértsük, miért függ össze egymással olyan sok betegség, azaz miért gyakoribb például a szívbetegek körében a daganatos elváltozás vagy a rendszeres hasmenés, hogyan kapcsolható össze mindez az allergiával, az autoimmun betegségekkel, ahhoz azt kell megértenünk, hogy ezek a betegségek egy tőről fakadnak. Ez az egy tő a krónikus szervezetszintű gyulladás.

A gyulladásos reakció a szervezet számára szükséges az életben maradáshoz, a túlzott mértékű gyulladás viszont a kedvenc elvesztéséhez vezethet. A krónikus szervezetszintű gyulladás jól látható tünetekben nem szokott jelentkezni. A vérben egyes paraméterek megemelkedhetnek, de a kedvencünkre pillantva nem gondolnánk, és persze nem is látjuk, hogy ennek az elváltozásnak komoly következményei lesznek. Melyek azok a tényezők, amelyek a krónikus gyulladást létrehozzák? Nos, akár egy rendszeres mechanikus tényező vagy kémiai inger is okozhat ilyen gondot, de a leggyakrabban a táplálék a felelős a kialakuló gyulladásért. Megdöbbentő, de az elmúlást a táplálkozás segíti a legjobban. Kedvenc ragadozóinknál a végzetes betegségek 70-75%-a közvetlenül vagy közvetve összefüggésbe hozható a táplálkozással. A szervezet egyik leggyakoribb válasza a nem megfelelő hosszú távon adott táplálékra a krónikus szervezetszintű gyulladás.

Ragadozó kedvenceink vékony- és vastagbele az évmilliók során tökéletesedett, ez a tökéletesedés pedig az életmódnak megfelelően alakult, vagyis a bél a zsákmány szőröstől, tollastól vagy pikkelyestől való eltüntetésére szakosodott. Anyagcseréjüket nézve és genetikai állományukat tekintve kedvenc ragadozóink az őseikre hasonlítanak. Ebből adódik, hogy a szervezetük, az emésztésük és a biokémiai reakcióik nincsenek felkészülve arra, hogy napi táplálékukat gyorsan felszívódó szénhidrátokból, félig emészthető növényi fehérjékből, omega-6 olajokból és transzzsírokból fedezzék.

Elszomorító, de a húsevők tápjainak 70-90%-a növényi eredetű rész. Kedvencként tartott ragadozóinknál válaszul a táplálkozásban bekövetkező változásokra olyan betegségek jelentek meg, amelyek egyáltalán nem fordulnak elő szabadon kószáló mai rokonaik között. A külső és a belső környezet határát a táplálkozás szempontjából a bélcsatorna jelenti, ez találkozik először a kívülről érkező táplálékkal. A bélcsatorna egyes szakaszai alkalmazkodtak az évmilliók során megszokott gomba-, egysejtű- és baktériumflórához. A táplálék összetétele megváltozott, a bélflóra is átalakult, és olyan anyagcseretermékeket termel, melyek enyhe gyulladást okoznak a bélben. Az elpusztult baktériumok széteső molekulái nem csak a bélfal gyulladását idézik elő, hanem olyan molekulák számára is átjárhatóvá teszik a belet, melyek egyébként nem szívódhatnának fel. Az immunrendszer, melynek 70%-a a bélben „lakozik”, érzékelve az áthatoló idegen molekulákat, védekezésképpen gyulladásos fehérjék és szabadgyökök termelésébe kezd. A beáramló táplálékot vizsgálva további szörnyűségekkel lehet találkozni. Az egyes búzafélékben és hüvelyesekben található fehérjék, valamint a szaponinoknak nevezett molekulák csoportja szivárgóbél-szindrómát, bélgyulladást, az immunrendszer aktivitásának lényeges növekedését idézik elő, szintén erősítve a krónikus szervezetszintű gyulladást. A transzzsírokkal és omega-6 zsírsavakkal dúsított táplálék felszívódva a sejtek membránjaiban okoz elváltozásokat.

A nagy mennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrát a vércukorszintet táplálkozás után megemelve az energiatermelő sejtszervecskékben megnöveli a szabadgyökök keletkezését. Az elhízás is a szénhidrátok számlájára írható. A keletkező hasi zsírszövet pedig tovább növeli a gyulladásos anyagok termelődését. Az ásványi anyagok hiányáért a gabonákban és a hüvelyesekben található fitátokat lehet okolni. A hiányzó mikro- és makroelemek miatt szintén nő a krónikus szervezetszintű gyulladás. Vitaminokból (például D-vitaminból) sokszor nem megfelelő mennyiségkerül a tápba , vagy nem a megfelelő formában. A táplálék energia-túlkínálata mellett a mozgáshiány szintén a gyulladásos anyagok termelődését segíti elő. Minél több faktor van jelen és minél tovább, annál inkább valószínűsíthető kedvencünknél, hogy előbb-utóbb betegségben fog megnyilvánulni a krónikus szervezetszintű gyulladás. Természetesen állatkáink nem egyformán érzékenyek, a genetikai összetételük sem teljesen azonos, így az idült gyulladás nem egyformán, nem egy időben fog jelentkezni: az egyik kedvencnél így, a másiknál úgy alakul majd.

>> A következő oldalon folytatjuk…

Szerzőnk: Dr. Molnár Zsolt

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

Glutén – Ami nekünk árt, kedvenceinknek sem használ

A táplálkozással foglalkozó szakemberek már számos, a táplálékkal elfogyasztott anyagról állítottak rosszat, majd néhány évtized ...

Cooleszterin

A táplálkozással foglalkozó szakemberek már számos, a táplálékkal elfogyasztott anyagról állítottak rosszat, majd néhány évtized ...

Kedvenc ragadozóink és a gyulladás

Ahhoz, hogy megértsük, miért függ össze egymással olyan sok betegség, azaz miért gyakoribb például a ...

Kedvenc ragadozóink paleolit táplálása

Ne legyenek illúzióink, a nyugati táplálkozás megbetegítő hatásai ugyanúgy érintik kedvenceinket is, ők ugyanazokban a ...