Főoldal » Tények-tévhitek » A fájdalom- és lázcsillapítók akut veseelégtelenséget okozhatnak

A fájdalom- és lázcsillapítók akut veseelégtelenséget okozhatnak

Az ún. nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-k), amelyek a leggyakoribb, vény nélkül is kapható népszerű fájdalom és lázcsillapítók, szedése súlyos vesekárosodást eredményezhet, amelyet, ha nem fedeznek fel időben, veseleállást okoznak, amely dialízis vagy veseátültetés hiányában halált okoz. Mivel ezeket a fájdalomcsillapítókat ízületi panaszaikra különösen gyakran szedik idősebb emberek, a legnagyobb veszélyben ők vannak. A folyamatosan kialakuló, egyre súlyosbodó veseelégtelenség nem feltétlen jár lecsökkent vizelet kiválasztással, ezért felismerése sokszor késik.

A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID) egy gyógyszercsalád, amelyet fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre használnak. Az NSAID-ok különféle vesekárosodásokat okozhatnak, úgymint akut vesekárosodást, elektrolit és sav-bázis zavarokat, akut vesegyulladást, amely veseelhalással párosul vagy a vese egyes részeinek elhalását. Az elektrolitzavarok közé azon problémák tartoznak, amikor valamilyen fémiont a vese nem tud kiválasztani (pl. veszélyesen magas káliumszint alakulhat ki), vagy más fontos ionokat nem tud visszaszívni (így pl. súlyos nátriumhiány alakulhat ki). Az elektrolit zavarok gyengeségtől a súlyos izomgörcsökön keresztül a szívritmuszavarokig és szívmegállásig sok mindent okozhatnak. A vese csökkent működése nem feltétlen jár csökkent vizelet kiválasztással, de ha ez is romlik, ödémák és magas vérnyomás alakulhat ki.

Az akut vesegyulladások (több típus is van) kialakulása nem dózisfüggő, azaz nem feltétlen sokszori szedésre alakul ki, elég lehet egy-két tabletta is (Praga és Appel, 2015). A lappangási idő 1 naptól 18 hónapig is terjedhet. Az NSAID-ot szedők 1-5%-nál alakulhat ki vesebetegség. Az NSAID-ok forgalma alapján ez csak az USA-ban 2.5 millió beteget jelent, amit magyar viszonyokra átszámítva 80 ezer beteget jelent. Akinél már egyszer ilyen reakció megjelent, az NSAID-ok ismételt alkalmazásakor ismét kialakulhat! Ez azért is veszélyes, mert több tünetmentes veseelégtelenségi periódus halmozódhat az időszakonként szedett NSAID-tól, ami az idők során észrevétlenül egyre romló vesefunkcióhoz vezethet. Sokszor tünetmentes a betegség, de émelygés, hányás, rossz közérzet, fáradtság,étvágytalanság,hasi és lágyéki fájdalom, ízületi és izomfájdalmak, fejfájás, gyakori vizelés, éjszakai bepisilés is jelentkezhet, A vizsgálatokban a betegek felénél vizeletcsökkenés jelentkezett. Viszketés, allergiaszerű tünetek jelenthetnek meg. A fehérjeürítés nem feltétlen figyelhető meg. A labor leletekben kórosan emelkedett eozinofil-szám tapasztalható. Megemelkedik a kreatinin szint is (Praga és Appel, 2015).

121 ezer idős embert vizsgálva az NSAID-ot szedők közt 1.5-2.4-szeresre nőtt az akut veseelégtelenséggel kórházba kerülés kockázata az NSAID-okat nem szedőkhöz képest. A legnagyobb kockázatot a naproxen szedése okozta, amely más vizsgálatokban éppenséggel a legkisebb kardiovaszkuláris kockázatot képviselte.

Különösen nagy a kockázata a veseelégtelenség kialakulására azoknak, akik krónikus vesebetegségben szenvednek, vízhajtókat szednek, alacsony a GFR mutatójuk (a vesefunkció egyik fontos mutatója), hánynak vagy hasmenésük van, alacsony a vérnyomásuk vagy szívelégtelenségben szenvednek, esetleg máj cirrózisuk van, vagy kórosan magas a kalciumszintjük. Bizonyos orvosságok NSAID-okkal való együttszedése szintén fokozza a veseelégtelenség kialakulásának a kockázat- Ilyenek az ACE gátlók, az angiotenzin blokkolók és vízhajtók. És valószínűleg ide tartoznak a protonpumpa gátlók (egyfajta, népszerű savcsökkentők) is, mivel önmagukban is okozhatnak veseelégtelenséget.

A teljes cikk Szendi Gábor oldalán olvasható, a zöld gombra kattintva

Szerzőnk: Szendi Gábor

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

A cukor okoz magas vérnyomást, nem a só

A közegészségügy és az orvoslás papagájként ismételgeti évtizedek óta azt a soha nem igazolt, sőt ...

Ha cukorbeteg, ideje észbe kapnia

A diabétesz komplikációk és a belőlük fakadó fokozott halálozási kockázat minden 2-es típusú cukorbeteget (hivatalosan ...

A veszélyes kenyér

Mit tenne Ön, ha azt olvasná, hogy a búza és más gabonafélék, melyből a kenyér, ...

A paracetamol károsítja gyermeke agyát?

Egyre-másra látnak napvilágot azok az elemzések, amelyek szerint a paracetamollal nemcsak az a baj, hogy ...

A sztatinok cukorbetegséget okoznak

Facebook Twitter Google+ Print Pocket Gmail Viber

A rák és a ketogén étrend

A rák megelőzése és kezelése meglehetősen sikertelen. Az átlagember csak vár a végzetére, mikor lesz ...