Főoldal » Paleo alapanyagok » A kókusz a kutatások fényében
A kókusz sokoldalúan felhasználható, csodás élelmiszer

A kókusz a kutatások fényében

Srí Lankán a kókuszfát az élet fájának nevezik, és gyakorlatilag minden porcikáját vagy megeszik, vagy gyógyszerként alkalmazzák, rostjaiból kötelet készítenek, fáját házak építésére használják.

A kókuszt sok ezer éve fogyasztják mindenféle formában a csendes-óceáni szigeteken, Dél-Ázsiában, Kelet-Afrikában, a Közel-Keleten és Dél-Amerikában. A kókuszból készült termékek egészségre gyakorolt hatásait a kókuszt fogyasztó népek feltűnően jó egészségi állapota miatt kezdték vizsgálni. Mivel a paleo és ketogén étrendben a zsírnak igen nagy a jelentősége, nem közömbös, mit választunk sütéshez, főzéshez (lásd Zsíros kérdések című cikkünket). A kókuszolaj (vagy -zsír – a halmazállapot hőmérséklet függvénye) 92%-a telített zsír, de aki tisztában van a koleszterinteória tarthatatlanságával, annak ettől a szeme sem rebben. Ha mégis, a kókuszzsír éppenséggel a kívánt irányba befolyásolja a vérzsír összetételét.1

Valójában a kókuszzsír bizonyítottan védi a szív- és érrendszert,2 ugyanis hatékonyan csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát.3 Ennek több oka is van. Ha a táplálékban a zsírt kókuszolajra cserélik, s minden mást változatlanul hagynak, akkor rövid időn belül fogyás tapasztalható.4-6 A másik ok, hogy a kókuszolaj gyulladáscsökkentő hatású,7 és természetesen nem tartalmaz omega-6 zsírsavat. A harmadik, hogy csökkenti az inzulinrezisztenciát, s növeli a C-peptid szintjét, ami az inzulintermelés javulását biztosítja.8 E hatások hátterében egyértelműen a máj és a hasnyálmirigy zsírtartalmának csökkenése áll.9 A kókuszolaj további két előnye, hogy ketogén étrenden hatékonyabban lehet vele ketózist elérni, továbbá sok közepes láncú zsírsavat tartalmaz, amely az epe és a hasnyálmirigy enzimei nélkül, közvetlenül a belekből szívódik fel. Az epekővel műtöttek száma meglehetősen nagy, akiknek ily módon nagy könnyebbség a paleo követése.

Fontos még szót ejteni a kókuszlisztről is. Mióta Elmira kókuszpiskótáját lekoppintottam, és azt reggelizem mindennap, különösen érdekelni kezdtek a kókuszliszt tulajdonságai. 100 grammban kb. 60 g szénhidrát van, de ennek 60%-a rost! A kókuszliszt glikémiás indexe nagyon alacsony, a pontos számot nem sikerült kideríteni, de mivel tizenöt tojáshoz 10 dkg kell, egy reggeli sütim 1 dkg lisztet, azaz 2-3 g szénhidrátot tartalmaz. Ennyit még egy ketogénes is megengedhet magának. És van még egy fontos tulajdonsága, amiért kedvelem: nem tartalmaz fitinsavat, sem fitátot, úgyhogy a reggeli vitaminjaimat nyugodtan bevehetem, nem fog semmit ellopni tőlem alattomban.10

Szakirodalmi hivatkozások

  1. Feranil AB, Duazo PL, Kuzawa CW, Adair LS. Coconut oil is associated with a beneficial lipid profile in pre-menopausal women in the Philippines. Asia Pac J Clin Nutr. 2011;20(2):190-5.
  2. Amarasiri, WADL; Dissanayake, AS: Coconut fats. The Ceylon Medical Journal, 2006, 51(2): 47-51.
  3. Nagao K, Yanagita T. Medium-chain fatty acids: functional lipids for the prevention and treatment of the metabolic syndrome. Pharmacol Res. 2010 Mar;61(3):208-12.
  4. Geliebter A, Torbay N, Bracco EF, Hashim SA, Van Itallie TB.Overfeeding with medium-chain triglyceride diet results in diminished deposition of fat. Am J Clin Nutr. 1983 Jan;37(1):1-4.
  5. Assunçao ML, Ferreira HS, dos Santos AF, Cabral CR Jr, Florencio TM.Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity. Lipids. 2009 Jul;44(7):593-601.
  6. Xue C, Liu Y, Wang J, Zhang R, Zhang Y, Zhang J, Zhang Y, Zheng Z, Yu X, Jing H, Nosaka N, Arai C, Kasai M, Aoyama T, Wu J.Consumption of medium- and long-chain triacylglycerols decreases body fat and blood triglyceride in Chinese hypertriglyceridemic subjects. Eur J Clin Nutr. 2009 Jul;63(7):879-86.
  7. Intahphuak S, Khonsung P, Panthong A. Anti-inflammatory, analgesic, and antipyretic activities of virgin coconut oil. Pharm Biol. 2010 Feb;48(2):151-7.
  8. Han JR, Deng B, Sun J, Chen CG, Corkey BE, Kirkland JL, Ma J, Guo W. Effects of dietary medium-chain triglyceride on weight loss and insulin sensitivity in a group of moderately overweight free-living type 2 diabetic Chinese subjects. Metabolism. 2007 Jul;56(7):985-91.
  9. Bozzetto L, Prinster A, Annuzzi G, Costagliola L, Mangione A, Vitelli A, Mazzarella R, Longobardo M, Mancini M, Vigorito C, Riccardi G, Rivellese AA. Liver fat is reduced by an isoenergetic MUFA diet in a controlled randomized study in type 2 diabetic patients. Diabetes Care. 2012 Jul;35(7):1429-35.
  10. Trinidad,TP; Valdez,DH; Mallillin,AC; Askafi,FC; Castillo,JC; Loyola,AS; Masa, DB: The effect of coconut flour on mineral availability from coconut flour supplemented foods. Philippine Journal of Nutrition, 2002;49:48-57

Szerzőnk: Szendi Gábor

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

Paleolit alapanyagok 3. rész

A paleolit táplálkozásra való áttéréskor fejtörést okozhat a tejtermékek helyettesítése. Mit kenjünk a kenyérre, ha ...

Paleolit alapanyagok 2. rész

Az előző cikk olvasói megismerkedhettek a maglisztekkel, amelyek egymással való ötvözésével, ésszerű határokon belül a ...

Paleolit alapanyagok 1. rész

„Jó-jó, de ha rizst sem, krumplit sem, tésztát sem, akkor egyáltalán mit lehet enni? Ráadásul ...

A kókusz a kutatások fényében

Srí Lankán a kókuszfát az élet fájának nevezik, és gyakorlatilag minden porcikáját vagy megeszik, vagy ...

Kurkuma – a mindenes

A kurkumagyökeret már legalább 4000 éve használják Indiában és a környező országokban. Az egyik legnagyobb ...

Paleo lisztek

Paleolisztek, magok őrleményei Kezdő paleósok örök kérdése: mit nevezünk a paleóban lisztnek? A válasz: a ...