Főoldal » Gyógyulástörténetek » Nagyon megijedtem, amikor a paleós könyvedet olvastam…

Nagyon megijedtem, amikor a paleós könyvedet olvastam…

Kedves Gábor!
Most olvastam a tenyek-tevhiteken, hogy a hivatalos tudomány a paleo “diétáról” szólván már megint milyen szép tanúságát adta pökhendiségének. De ez legyen az ő baja.

Én nem “diétás” okból paleózom már több mint egy éve, egész egyszerűen az ízlésemmel és a talpasztalataimmal csengett össze mindaz, amit a paleóról olvastam annak idején. Először is: nem vagyok képes tejet inni. Olyan (mondatnám: brutális) hasfájásom van a tejtől már évek óta, hogy kényszerűségből leszoktam róla. Aztán: elképesztően untam a “mit egyek? pékárut!” sematizmusát. A kenyeret nagyon szerettem, de a sok édes, töltött, sajtos stb. pékáruból elegem volt. Ráadásul ki nem állhatom a krumplit. Gyerekkorom óta (tulajdonképp ösztönösen) vonzódom viszont a sok zöldséghez, a sok gyümölcshöz, de mindig bíztam az “egészséges” ajánlásokban, nem nagyon merült fel bennem, hogy a gabona, a cukor meg a tej gyakorlatilag ellenségeim. Nagyon megijedtem, amikor a paleós könyvedet olvastam, mert – kis túlzással – növényi zsíros-cukros-lisztes-tejes ételeken éltem, édességmániás voltam, egy csomag Pilóta keksz nyolc perc alatt csúszott le. Alkatilag azonban szerencsés vagyok: nem híztam el, nem lettem cukorbeteg, a szívem is jól szolgálja gondatlan gazdáját. De, mondom, a könyved ijesztő volt, mert nem tűnt reálisnak, hogy másként is tudok táplálkozni. Egy hideg téli napon mégis szakítottam a tejtermékekkel, a cukorral, a gabonával meg a többiekkel. Volt persze egy kis kínlódás, néha beköszönt a kajapánik, de csak meglett valahogy az étletben maradás működő módszere. Azóta minden étkezés élményszámba megy, élvezem az ízeket. Mellesleg megváltozott az ízlelésem is, a hagyományos süteményeket, csokikat elviselhetetlenül édesnek érzem. De nem is ez a lényeg.

Mindig egészségesnek tartottam magam, mégis, a paleóra való áttérés óta megváltozott egy-két dolog.

1) Jelentősen javult az erőnlétem, az állóképességem, kevesebbet alszom.
2) Elmúlt a diszhidrotikus ekcémám, amit huszonhét év alatt egyetlen orvos, módszer vagy kenőcs sem tudott meggyógyítani.
3) Jelentősen ritkultak ízületi fájdalmaim.
4) Eltűntek “indokolatlan” emésztési problémáim.
5) Nem fertőznek meg lépten-nyomon holmi jöttment kórokozók.

Annak ugyan nem mentem utána, hogy a hivatalos orvoslás és dietetika szószólói miféle veszedelemtől féltenek engem, szánnivaló és megmentendő paleóst, de se nem fogytam, se nem híztam, nem romlott látásom, hallásom, nem törik csontom, az EKG-mat megdicsérte az üzemorvos. Gyakorlatilag csak pozitív irányú folyamatnak tudom tekinteni az elmúlt bő évet, a táplálkozás megváltoztatása az egész élet minőségének változását hozta számomra. Aki ennek ellenére ostoba buldogként vagy magas lóról beszélő, “tudományos” megmondóemberként megy neki a paleónak, az nem orvos az én szememben és nem szakember: egyszerűen csak korlátolt szerencsétlen. Igazából nem akartam hivalkodni paleo gyógyulásommal, de ha ezek a szaktekintélyek nekiállnak írni, akkor én is…

Használd fel levelemet, ha jónak látod, akár a weboldaladon, akár bármilyen statisztikához vagy tanulmányhoz, köszönet a paleóért, és elnézést a tegezésért. Baráti üdvözlettel:
Árpád

Szerzőnk: Magazin

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

Autoimmunitás – merre a kivezető út?

Kétségkívül megpróbáltatásokkal teli időszakot él át az, akinél gyógyíthatatlan betegséget állapítanak meg. Az illető ekkor ...

Balázs története

Pár évvel ezelőtt, 2012 október végén változtattam meg az étrendemet, egyik percről a másikra elhagyva ...

Jobb az első jelekre felfigyelni…

36 éves vagyok. Több, mint egy hónapja kezdtem el paleózni, bár (egyelőre) nem tartom be ...

Papiloma vírus okozta daganat elmúlt D-vitaminra

Kedves olvasók! Még nem láttam a HPV (humán papiloma vírus) okozta problémával kapcsolatban itt sikertörténetet, ...

Mintha kicseréltek volna

Kedves Gábor! Ott kezdem, hogy nem voltam soha életemben az a diétázós fajta. Az ok ...

Gyógyszerész vagyok, de gyógyszereim elhagytam

Kedves Szendi Gábor! 57 éves nő vagyok. 25 éve az egészségügyben dolgozom, gyógyszertári asszisztens ként ...