Nagyon megijedtem, amikor a paleós könyvedet olvastam…

Kedves Gábor!
Most olvastam a tenyek-tevhiteken, hogy a hivatalos tudomány a paleo “diétáról” szólván már megint milyen szép tanúságát adta pökhendiségének. De ez legyen az ő baja.

Én nem “diétás” okból paleózom már több mint egy éve, egész egyszerűen az ízlésemmel és a talpasztalataimmal csengett össze mindaz, amit a paleóról olvastam annak idején. Először is: nem vagyok képes tejet inni. Olyan (mondatnám: brutális) hasfájásom van a tejtől már évek óta, hogy kényszerűségből leszoktam róla. Aztán: elképesztően untam a “mit egyek? pékárut!” sematizmusát. A kenyeret nagyon szerettem, de a sok édes, töltött, sajtos stb. pékáruból elegem volt. Ráadásul ki nem állhatom a krumplit. Gyerekkorom óta (tulajdonképp ösztönösen) vonzódom viszont a sok zöldséghez, a sok gyümölcshöz, de mindig bíztam az “egészséges” ajánlásokban, nem nagyon merült fel bennem, hogy a gabona, a cukor meg a tej gyakorlatilag ellenségeim. Nagyon megijedtem, amikor a paleós könyvedet olvastam, mert – kis túlzással – növényi zsíros-cukros-lisztes-tejes ételeken éltem, édességmániás voltam, egy csomag Pilóta keksz nyolc perc alatt csúszott le. Alkatilag azonban szerencsés vagyok: nem híztam el, nem lettem cukorbeteg, a szívem is jól szolgálja gondatlan gazdáját. De, mondom, a könyved ijesztő volt, mert nem tűnt reálisnak, hogy másként is tudok táplálkozni. Egy hideg téli napon mégis szakítottam a tejtermékekkel, a cukorral, a gabonával meg a többiekkel. Volt persze egy kis kínlódás, néha beköszönt a kajapánik, de csak meglett valahogy az étletben maradás működő módszere. Azóta minden étkezés élményszámba megy, élvezem az ízeket. Mellesleg megváltozott az ízlelésem is, a hagyományos süteményeket, csokikat elviselhetetlenül édesnek érzem. De nem is ez a lényeg.

Mindig egészségesnek tartottam magam, mégis, a paleóra való áttérés óta megváltozott egy-két dolog.

1) Jelentősen javult az erőnlétem, az állóképességem, kevesebbet alszom.
2) Elmúlt a diszhidrotikus ekcémám, amit huszonhét év alatt egyetlen orvos, módszer vagy kenőcs sem tudott meggyógyítani.
3) Jelentősen ritkultak ízületi fájdalmaim.
4) Eltűntek “indokolatlan” emésztési problémáim.
5) Nem fertőznek meg lépten-nyomon holmi jöttment kórokozók.

Annak ugyan nem mentem utána, hogy a hivatalos orvoslás és dietetika szószólói miféle veszedelemtől féltenek engem, szánnivaló és megmentendő paleóst, de se nem fogytam, se nem híztam, nem romlott látásom, hallásom, nem törik csontom, az EKG-mat megdicsérte az üzemorvos. Gyakorlatilag csak pozitív irányú folyamatnak tudom tekinteni az elmúlt bő évet, a táplálkozás megváltoztatása az egész élet minőségének változását hozta számomra. Aki ennek ellenére ostoba buldogként vagy magas lóról beszélő, “tudományos” megmondóemberként megy neki a paleónak, az nem orvos az én szememben és nem szakember: egyszerűen csak korlátolt szerencsétlen. Igazából nem akartam hivalkodni paleo gyógyulásommal, de ha ezek a szaktekintélyek nekiállnak írni, akkor én is…

Használd fel levelemet, ha jónak látod, akár a weboldaladon, akár bármilyen statisztikához vagy tanulmányhoz, köszönet a paleóért, és elnézést a tegezésért. Baráti üdvözlettel:
Árpád

Szerzőnk: Magazin

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

Balázs története

Pár évvel ezelőtt, 2012 október végén változtattam meg az étrendemet, egyik percről a másikra elhagyva ...

Elmúlt a pszoriázisom

Kedves Szendi Gábor! Én 58 éves múltam a nyáron,de mindig is fiatalabbnak éreztem magam és ...

A mellemből eltűnt a két fibroadenoma és a ciszták

Kedves Gábor! Szeptember eleje óta paleózom és szeretném megosztani másokkal is pozitív tapasztalataimat. Magamról annyit ...

71 évesen kezdtem paleózni

Kedves Gábor! Tavaly október elején – 71 és fél évesen – tértem át a paleolit ...

Elmúlt a refluxom és lefogytam

Kedves Szendi Gábor! Meg szeretném köszönni Önnek, hogy a Paleolit táplálkozás c. könyve segítségével tökéletesen ...

Lupusom jelentősen javult

Üdvözletem, Kedves Gábor! Előzetesen néhány szót engedjen meg magamról: 37 éves vagyok, és 14 évvel ...