Édesítés

A paleóban használt legfontosabb édesítőszerek az eritrit, a stevia és a xilit, megengedett még a színtiszta szacharin.

FAJTÁK

Eritrit – Nem véletlenül kezdem ezzel az édesítőszerrel, amely mind közül a legalkalmasabb a mindennapi használatra. Az eritritol vagy eritrit cukoralkohol, édesítő hatása nem erőteljes – mindössze 80%-a a cukorénak –, ezért többet kell belőle használni, mint például a xilitből, de miután a vékonybélből szívódik fel, így béltüneteket nem okoz, nincs kellemetlen hashajtó hatása. A kalóriaértéke, glikémiás indexe nulla, és az íze is kiváló. Fő előnye, hogy cukorhoz hasonló állaga miatt nagyon alkalmas tojáshabok elkészítéséhez.

Stevia (jázminpakóca) – Ismét a fontossági sorrendhez igazodom a betűrend helyett. A dél-amerikai stevia növény kivonata a cukornál akár háromszázszor édesebb, kis utóíze van, zéró kalóriájú és nincs hatással a vércukorszintre. A levelében ásványi anyagok – cézium, magnézium, kálium, foszfor, cink, vas, kobalt és mangán – találhatóak. Tartalmaz P-, A-, E-, C- vitamint, béta-karotint, nikotinsavat, egyedülálló illóolajokat, aminosavakat és pektineket. A stevia használatától sokan ódzkodnak mellékíze miatt. Ismeretes levél formájában, porított és folyékony alakban, illetve ma már tablettaként is forgalmazzák. Remek keverékeket lehet készen kapni – az eritritet minimális mennyiségű steviával egészítik ki, így édesebb lesz az összhatás, mellékíz nélkül. Bizonyos ételekben (például paradicsom, spenót, sóska, sütemény tésztája) a mellékíz egyáltalán nem érezhető, fagylaltok édesítéséhez kifejezetten ajánlott. A hűtés eleve elnyomja az édes ízt, ezért a stevia intenzív édesítő hatása kiválóan érvényesül, mellékíze viszont a fagylaltokban nincs! Legnagyobb hátránya, hogy sütemények sütésekor nem rendelkezik a cukor tulajdonságaival.

Xilit – Nyírfakéregből, kukoricából, bükkfakéregből vonhatják ki, egyébként a gyümölcsöknek is természetes összetevője. Glikémiás indexe nagyon alacsony (7-12). A vékonybélben csak 25-50%-a szívódik fel, a maradék a vastagbélbe kerül. Arra érzékenyeknél nagyobb mennyiségben hasmenést, gázképződést okozhat. Miután a tapasztalat az, hogy sok embernél okoz kellemetlen
tüneteket, használata eritrittel vagy steviával keverve ajánlatos. Ugyanakkor tartós használat esetén sokaknál megszűnnek ezek a tünetek . Cukorjellege miatt az eritrithez hasonlóan kiválóan
alkalmas tojás felverésére.

Sorbit –  Cukoralkohol, melynek hasonló hashajtó hatása van, mint a xilitnek; csak módjával ajánlatos fogyasztani.

Szacharin – A szacharint 1879-ben véletlenül fedezték fel, akár az összes többi mesterséges édesítőt. Háromszázszor édesebb, mint a cukor, főzésálló, csak fémes utóíze miatt fanyalognak rá sokan. Mára úgy tűnik, a szacharin a legbiztonságosabb mesterséges édesítő, viszont az aszpartám és a ciklamát nem elég biztonságosak.

Szerzőnk: K. Pataki Márta

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

Paleolit alapanyagok 2. rész

Az előző cikk olvasói megismerkedhettek a maglisztekkel, amelyek egymással való ötvözésével, ésszerű határokon belül a ...

Paleolit alapanyagok 1. rész

„Jó-jó, de ha rizst sem, krumplit sem, tésztát sem, akkor egyáltalán mit lehet enni? Ráadásul ...

A kókusz a kutatások fényében

Srí Lankán a kókuszfát az élet fájának nevezik, és gyakorlatilag minden porcikáját vagy megeszik, vagy ...

Kurkuma – a mindenes

A kurkumagyökeret már legalább 4000 éve használják Indiában és a környező országokban. Az egyik legnagyobb ...

Paleo konyha – köszöntő

A paleolit táplálkozás és életmód tábora, lelkes híveinek száma egyre nő, organikus módon fejlődik. Mi, ...

Paleo-alapanyagok beszerzése

A paleolit táplálkozást megkezdők számára fogós kérdés, hol tudják beszerezni a speciális alapanyagokat, illetve mit ...