Főoldal » Paleo konyha » Tejtermékek helyettesítése gazdaságosan, házilag

Tejtermékek helyettesítése gazdaságosan, házilag

A paleolit táplálkozásra való áttéréskor fejtörést okozhat a tejtermékek helyettesítése.

A tej helyettesítése

A leggazdaságosabban főzött tej kókuszreszelékból készíthető.Ehhez 15 dkg kókuszreszeléket felöntünk 1 l forrásban lévővízzel, majd 4-5 perc forralást követően pépesre turmixoljuk, ülepítjük, sűrű szövésű szűrőn átszűrjük. Lezárt edényben, hűtőben tárolva 4-5 napig fogyasztható. Ne ijedjünk meg, ha a hűtőben pihenés közben rétegződik a tej: zsíros, krémes réteg ül ki a tetejére, keverést követően azonnal fogyasztható. A visszamaradt kókuszpépet sütőben kiszáríthatjuk, majd kávédarálón lisztté őrölhetjük, így végképp extra gazdaságossá tettük a tejkészítést. Készíthetjük tejünket kesudióból és mandulából is. Ebben az esetben legalább 4-5 óra előáztatásra van szükség. Az áztatást követően a 15 dkg héj nélküli manduláról vagy kesudióról leöntjük a vizet, ezzel csökkentve fitinsavtartalmát, majd hozzáadunk 5 dkg kókuszreszeléket, 1 l vizet, és 4-5 percig forraljuk. A hozzáadott kókuszreszelék teltséget és édes ízt ad a tejnek. A forralást követően turmixoljuk, ülepítjük, szűrjük a tejet. Nagyon ízletesek még a mákból, aranylenmagból, mogyoróból, dióból stb., illetve ezek különböző arányú variációiból készült tejek. Az ízvilág egyénileg pici sóval, édesítővel, valamint némi zsiradékkal állítható be, az állaga, tartalmassága pedig a mag és a víz arányával.

Tejföl, tejszín

Véleményem szerint a kesudióból lehet a legsemlegesebb, legselymesebb tejfölt, tejszínt készíteni. A készítésekor a tejéhez hasonlóan járunk el. Egy tejfölöspohárnyi kesutejfölhöz 10 dkg magot legalább 4-5 órára beáztatunk, majd az áztatóvizet leöntve annyi vízzel töltjük fel, hogy ellepje, majd 3-4 perc alatt krémesre turmixoljuk. 1-2 csepp citromlével, egy csipet sóval tehetjük teljessé tejfölünket. Ha tejszínként fogyasztjuk, a citromlé elhagyható.

Sajt

A táplálkozást preventív jelleggel folytatók az érett, kemény sajtokat alkalmanként fogyaszthatják. Azonban akik valamilyen betegség okán élnek paleolit életmódot, azok kénytelenek kénytelenek
lemondani a sajtfogyasztásról. Jó hír azonban, hogy a vegán táplálkozásban már nagy múltja van a kesusajtnak, mely a paleóba is beilleszthetó, ráadásul szintén elkészíthetjük otthon is. 15 dkg kesudiót egy éjszakán át, de legalább 6-8 órán keresztül áztatunk, majd leszűrjük, és felöntjük 1 dl vízzel. Hozzáadunk 1 teáskanál probiotikumot (kb. 4-5 kapszula tartalma) – ami érett, savanykás ízt ad a sajtnak -, 1 púpozott teáskanál sót. 2 teáskanál citromlét, 2 púpozott evőkanál étkezési zselatint, majd 5-6 perc alatt krémesre turmixoljuk. Vizezett sajtruhába vagy textilpelenkába helyezzük, majd a ruhát szorosan összetekerve egy szűrőbe tesszük, és például vízzel töltött edénnyel lesúlyozzuk. 3-4 órát szobahőmérsékleten hagyjuk dolgozni a probiotikumot, ezt követően legalább egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Lezárt edényben, hűtőben tárolva 1 hétig fogyasztható. Jól lehűtött állapotban reszelhető. Ízlés szerint 1-1 teáskanál fokhagyma- és vöröshagymaport, illetve zöldfűszereket is tehetünk sajtunkba. Egy 30 dekás sajt anyagára jó minőségű probiotikum használatával sem éri el az 1ooo forintot.

Túró

Forraljunk fel kb. 1 l vizet 1 teáskanál sóval, melybe belefacsarjuk egy fél citrom levét, majd 6 tojás nem habosra kevert fehérjéjéhez 1 evőkanál citromlét és 1-2 csipet sót adunk, és az
egészet beleöntjük a forrásban lévő vízbe. 3-4 perc főzési idő elegendő, ekkorra kifehéredik, térfogata megnő. Szűrhetjük is, majd, miután szűrő segítségével alaposan kinyomkodtuk belőle a vizet, villával összetörjük, és már alkalmas is a további felhasználásra. A leszűrt tojásfehérjét pici zsiradékkal összeturmixolva tejfölállagot kapunk. Az így kapott túró és tejföl változatosan felhasználható: körözöttet, túrógombócot, gyümölcsös túrókrémet, pizzafeltétet stb. készíthetünk belőle.

Vaj

Bár a megengedőbb paleósok a sajt mellett vajat is fogyasztanak, a legbiztosabb megoldás a jászvaj, más néven ghí, amely a hőkezelési eljárás során tejcukor- és tejfehérjementessé válik. Azonban a legnagyobb gondossággal előállított ghí is tartalmazhat a fentiekből akár csak egy molekulányit, ami a betegség okán paleolit életmódot folytatók szervezetét provokálhatja. Így csak azok fogyasszák, akik preventív alapon táplálkoznak így. Jó minőségű vajat használjunk, melyet alacsony hőfokon kezdünk el hevíteni. A kiválási folyamat megkezdődését pattogó hang fogja jelezni. A pattogó hang és a gyöngyözés mindaddig folytatódik (kb. fél óra), amíg a rétegződés be nem fejeződik, azaz a tejfehérje leül az edény aljára, a tejcukor pedig felhabozódik a tetejére, és középen marad a fogyasztható jászvaj. Ekkor sűrű szövésű szűrő segítségéveel eltávolítjuk a felső, habos réteget, majd leöntjük a középső réteg ghínket úgy, hogy az alsó réteg ne kerüljön bele. A jól elkészített ghí szobahómérsékleten tárolható, nem fog megromlani. Kb. 20%-nyi veszteséggel kell számolni, így ennyi a “plusz költségünk”, ha az egységnyi vaj árát nézzük.

Az unalmasnak, egyoldalúnak, lemondással telinek látszó paleolit táplálkozás a valóságban a találékonyságnak, kreativitásnak köszönhetően nemcsak élhető, hanem élvezhető is, mindemellett pedig ez az egészséges életmód – a fentiek szerint – olcsóvá is tehető.

Szerzőnk: Sinka Judit

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

Paleo konyha – köszöntő

A paleolit táplálkozás és életmód tábora, lelkes híveinek száma egyre nő, organikus módon fejlődik. Mi, ...

Paleo-alapanyagok beszerzése

A paleolit táplálkozást megkezdők számára fogós kérdés, hol tudják beszerezni a speciális alapanyagokat, illetve mit ...

Miért fontosak étkezésünkben a tengeri ételek?

Egyes kutatók szerint evolúciós fejlődésünknek volt egy szakasza, amikor az addig zömében növényevő majmok elkezdték ...

Süti, nem süti – a fitinsav és a fitátok

Ha egyszer valaki megírja a magyar paleo történetét, abban szerintem kitüntetett szerep jut majd a ...

Paleo lisztek

Paleolisztek, magok őrleményei Kezdő paleósok örök kérdése: mit nevezünk a paleóban lisztnek? A válasz: a ...

Édesítés

A paleóban használt legfontosabb édesítőszerek az eritrit, a stevia és a xilit, megengedett még a ...