Főoldal » Paleo konyha » Köretek

Köretek

A népszerű, hagyományos köretekről sem kell lemondanunk, hisz a paleóban mindennek van alternatívája, csak újfajta alapanyagokban kell gondolkodnunk az elkészítésükhöz.

A burgonya helyettesítése

A burgonyáénál színesebb, karakteresebb ízvilágot ismerhetünk meg a zeller, a paszternák, a csicsóka és az édesburgonya használatával, ráadásul ezek vitaminokban is gazdagabbak. Bármelyikük tökéletesen alkalmas hasábburgonyának, rakott burgonyának, krokettnek, burgonyachipsnek. Sültek mellé püré készítéséhez is segítségül hívhatjuk őket, amint akár a petrezselyemgyökeret vagy a karfiolt is. A levesekben is tökéletesen helyettesítik a magas glikémiás indexű burgonyát. Míg a burgonya szaponin és lektintartalma áteresztővé teszi a bélfalat, és tartós fogyasztása fenn is
tartja ezt az állapotot, addig a csicsóka nagyon gazdag az inulin nevű rostban, mely ellenáll az emésztőenzimeknek, és változatlanul jut el a vastagbélbe, ahol – a bélrendszer egészségét védve
– a hasznos baktériumok számára biztosít megfelelő táptalajt. Nem árt azonban tudni, hogy az inulin nagyobb mennyiségben egyeseknél fokozott gázképződést eredményez. Ez rendszeres fogyasztásra megszűnhet.

Rizs

A karfiolrizs meglepó módon nagyon hasonlít a hagyományos párolt rizsre. Az elkészítése kifejezetten egyszerű és rövid időt vesz igénybe: a karfiolt apró, rizsszem nagyságú darabokra tépjük,
zsiradékon sóval, borssal fűszerezve megpirítjuk, roppanósra pároljuk, és már tálalható is. A rizs másik népszerű alternatívája, melyet megtalálhatunk a paleo-alapanyagokat forgalmazó
üzletekben, a konjaknövény lisztjéből készült, szénhidrátmentes, rostdús – 1oo g lisztben kb. 83 g rost (glükomannán) található – NoCarb tészta, ami többek között rizsszem formában is létezik, és egy-két perc alatt elkészíthető. A növényi rostoknak emésztést, bélmozgást serkentő hatása van, ezért nagyobb mennyiség (3-4 g glükomannán fölött) fogyasztása az arra érzékenyeknél hashajtó
hatású lehet.

Tészták

Ha nem mi magunk készítjük a száraztésztát, a szaküzletekben a levesbetéttől a spagettiig változatos kínálat fogad bennünket. Ezeknek a tésztáknak – főként a szezámliszt-alapúaknak – az ízük
és az elkészítési módjuk is hasonlatos a hagyományos tésztákéhoz. Sokan aggódnak a maglisztek fitinsavtartalma miatt: a tészták esetében ezzel nem kell számolni, hiszen a főzés során kiázik belőlük. A száraztésztákon túl természetesen szólnunk kell a fentebb már említett, konjaklisztból készüló NoCarb tésztáról is.

Főzelékek

Főzelékek lehetséges alapanyagainak csak a szezon és a fantáziánk szabhat határt. Elkészítésüknél arra figyeljünk, hogy a megszokottnál kevesebb folyadékban főzzük az alapanyagokat, a sűrítéshez pedig több eljárást alkalmazzunk egyszerre. Az alapanyag egy részét visszaturmixolhatjuk, ill. folyadékmegkötő lisztet (pl.útifűmaghéjpor, konjak) is használhatunk, majd, ha a végtermék megkívánja, a főzelék rántását napraforgóbélliszttel készíthetjük el. A konjak és útifűmaghéjpor használatával legyünk óvatosak, mert eredeti tömegük többszörösére duzzadnak.

Zöldségpogácsa, krokett

Bármilyen zöldségfélét találunk konyhánkban, ha van hozzá tojás és valamilyen magliszt, például kókuszliszt, esetleg útifűmaghéjliszt, már süthetjük is bő, forró kókuszolajban a pogácsánkat, krokettünket. A zöldségféléket nyersen reszelve vagy akár párolást követően is felhasználhatjuk, így homogénebb állagot nyerve.

Saláta, savanyúság, fermentált zöldségek

A friss salátákat (például madársaláta, rukkola, jégsaláta, endívia stb.) különböző dresszingekkel (pé|dául olívaolajjal, balzsamecettel) ízesíthetjük. A boltok polcain megtaláljuk a paleolit édesítőszerrel készült savanyúságokat, de ha spórolni szeretnénk, az egész télen elérhető káposztából, répábóI és hagymából gyorsan készíthetünk csalamádét, amely hűtőben, lezárt edényben tartva hosszú ideig eláll. Az emésztőrendszerre ezáltal az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatásuk miatt a probiotikumokban gazdag, erjesztett, fermentált zöldségféléket is fontos beilleszteni mindennapi táplálkozásunkba.
A változatos, bőséges zöldségfogyasztás elengedhetetlen az eredményes paleolit táplálkozáshoz. Figyeljünk arra, hogy ne “paleósítsuk” a hagyományos táplálkozásí azzal, hogy maglisztet eszünk magliszttel: például reggelire szendvicset egy pohár magtejjel, ebédre pizzát és süteményt, majd vacsorára valami gyors tésztát. A magfogyasztás mérséklésével, áztatással hőkezeléssel és fermentálással, valamint a C-vitamin-bevitel fokozásávak elkerülhetjük a magok fitinsavtartalma okozta ásványianyag-vesztést.
Legalább annyi állati fehérjét együnk, mint zöldséget, amit egyenlő arányban alkosson színhús, kollagén típusú fehérje (bőr, inak, kötőszövet, porcok) és belsőségek. Sok torz információ kering a paleóról, többek közt, hogy ebben az étrendben sok húst kell enni. Ez tévedés. Van egy fehérjeminimum, testsúlykilogrammonként 1 g teljes értékű fehérjét jelent, amit fontos naponta elfogyasztanunk izomzatunk megtartásához, de ezen felül ízlés kérdése, ki mennyit eszik. Az arányok – egyénre szabott – helyes megtalálásánál ne kerülje el a figyelmünket, hogy a tojás is állati fehérje. A zsíroktól még ma is sokan félnek, holott ezek sokkal fontosabb energiaforrások, mint a szénhidrátok. Gyümölcsből ne együnk sokat, különösen ne a magas fruktóztartalmúakból.

Szerzőnk: Sinka Judit

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

Paleo konyha – köszöntő

A paleolit táplálkozás és életmód tábora, lelkes híveinek száma egyre nő, organikus módon fejlődik. Mi, ...

Paleo-alapanyagok beszerzése

A paleolit táplálkozást megkezdők számára fogós kérdés, hol tudják beszerezni a speciális alapanyagokat, illetve mit ...

Miért fontosak étkezésünkben a tengeri ételek?

Egyes kutatók szerint evolúciós fejlődésünknek volt egy szakasza, amikor az addig zömében növényevő majmok elkezdték ...

Süti, nem süti – a fitinsav és a fitátok

Ha egyszer valaki megírja a magyar paleo történetét, abban szerintem kitüntetett szerep jut majd a ...

Paleo lisztek

Paleolisztek, magok őrleményei Kezdő paleósok örök kérdése: mit nevezünk a paleóban lisztnek? A válasz: a ...

Édesítés

A paleóban használt legfontosabb édesítőszerek az eritrit, a stevia és a xilit, megengedett még a ...