Reggelik

Unod a tojást?
Az egyik legkülönösebb kifogás, amit paleósoktól a reggelizéssel kapcsolatban hallani lehet, hogy: „unom a tojást”. Ilyenkor elgondolkozom, vajon mi mondatja ki ezt a mondatot? Kötve hiszem, hogy a hagyományosan táplálkozó évei során az illető változatosabban reggelizett volna, mint mostanság. Akkor mi lehet a háttérben?

Emlékezzünk csak, hogy mit is ettünk reggelire, mielőtt paleózni kezdtünk? Többnyire szendvicset, müzlit vagy péksüteményt. Kenyérféle biztosan volt benne. Reggel a metrón elég sok ember falatozgat péksütis zacskóból. És a péksütit vajon nem unják? Hát nem. Főleg azért nem, mert cukros és lisztes, más szóval két, komoly függőséget okozó összetevőt tartalmaz. Ezen kívül a búzának étvágynövelő hatása is van, tehát az első reggelit hamarosan követni fogja egy második reggeli. (Még egy péksüti vagy pogácsa, netán csoki, vagy egy „egészséges” müzliszelet.)

Ugyanakkor a tojás – bármennyire is szeretjük, élvezzük, igényeljük – hiánya nem okoz elvonási tüneteket. Ez jó jel. Ha valamit szeretek és gyakran eszem, de könnyen kibírom nélküle, az azt jelenti, hogy nem okoz függőséget.
A különböző táplálkozási irányzatok eltérő módon vélekednek a reggelizésről. Egyes szakértők szerint nyugodtan kihathatjuk, mások létfontosságúnak tartják. Az általános gyakorlat mindenképpen az utóbbi véleményt támasztja alá, hiszen egy család életében, különösen, ahol gyerekek is vannak, fontos étkezés a reggeli. Csakhogy a túl sok gyorsan felszívódó szénhidráttól fáradtak és tompultak leszünk, arról nem beszélve, hogy reggeli után egy-két órával már újra éhesek leszünk. Ezzel szemben egy jól összeállított reggeli energizál és éberré tesz jó néhány órára.
Tehát a megfelelő testi és szellemi frissességhez fehérjében és jóféle zsiradékokban gazdag reggelit érdemes fogyasztani. Egy kis szervezéssel, előre gondolkodással elegendő időt különíthetünk el a reggelizésre. Nemcsak fizikai, de érzelmi-lelki értelemben is fontos lehet szeretteinkkel együtt elkezdeni a napot.
Az a bizonyos ominózus tojás elképesztő változatosan elkészíthető, így nyilván megunni is nehezebb, mint ha minden nap ugyanolyan formában kerülne asztalra. Nyugodtan sorolhatjuk a gyorsan elkészíthető kategóriába, hiszen akár főzve, akár sütve készül, néhány percnél nem tart tovább előállítani. Na de mi van, ha valaki tényleg unja, vagy nem ehet tojást? Csüggedésre akkor sincs semmi ok, mert a paleo diófélékből, olajos magvakból készült „müzlik”, meleg kásák, zöldséges kenyerek, lepények, adalékmentes, hagyományos húskészítmények, megfelelő minőségű halkonzervek, szendvicskrémek, pástétomok, friss és savanyított zöldségek széles tárházából bőven lehet válogatni.
Bárkivel szívesen fogadnék, hogy vajon a hagyományos vagy a paleósan étkező családoknál változatosabbak-e a reggelik?

Szerzőnk: Mezei Elmira

Írja meg a véleményét!

x

Check Also

Paleo konyha – köszöntő

A paleolit táplálkozás és életmód tábora, lelkes híveinek száma egyre nő, organikus módon fejlődik. Mi, ...

Paleo-alapanyagok beszerzése

A paleolit táplálkozást megkezdők számára fogós kérdés, hol tudják beszerezni a speciális alapanyagokat, illetve mit ...

Miért fontosak étkezésünkben a tengeri ételek?

Egyes kutatók szerint evolúciós fejlődésünknek volt egy szakasza, amikor az addig zömében növényevő majmok elkezdték ...

Süti, nem süti – a fitinsav és a fitátok

Ha egyszer valaki megírja a magyar paleo történetét, abban szerintem kitüntetett szerep jut majd a ...

Paleo lisztek

Paleolisztek, magok őrleményei Kezdő paleósok örök kérdése: mit nevezünk a paleóban lisztnek? A válasz: a ...

Édesítés

A paleóban használt legfontosabb édesítőszerek az eritrit, a stevia és a xilit, megengedett még a ...